Accidente ce au contribuit la evolutia lumii
Capacitatea de a face descoperiri neasteptate, accidentale reprezinta serendipitatea. Pentru a demonstra importanta serendipitatii, am pus impreuna o lista de descoperiri neintentionate pe care de prea multe ori le luam de la sine.
Penicilina
Toata lumea stie povestea - sau, cel putin, ar trebui sa o stie - genialul, desi necunoscut, biologul Sir Alexander Fleming cerceta o tulpina de bacterii numita stafilococi. La intoarcerea din concediu in 1928, el a observat ca una dintre bucatile de sticla ale culturii de bacterii pe care a uitat-o afara, in mod accidental, devenise contaminata cu o ciuperca si astfel el a aruncat-o. Mai tarziu el a observat ca bacteriile Staphylococcus pareau incapabile sa creasca in zona din jurul mucegaiului fungic.
Fleming nici macar nu-si facea soerante in legatura cu descoperirea: nu i s-a dat multa atentie atunci cand a publicat concluziile sale in anul urmator, era dificil de cultivat si actiona lent - doar in 1945, dupa mai multe cercetari realizate de mai multi oameni de stiinta, penicilina a putut fi produsa pe scara industriala, schimband pentru totdeauna modul in care medicii tratau infectiile bacteriene.
Cuptorul cu microunde
In 1945, Percy LeBaron Spencer, un inginer american si inventator, era ocupat cu fabricarea de magnetroni, dispozitivele utilizate pentru a produce semnale radio cu microunde care au fost parte integranta a utilizarii radarelor. Radarul a fost o inovatie incredibil de importanta in timpul razboiului, dar gatitul cu microunde a fost o descoperire pur accidentala.
In timp ce statea langa un magnetron in functiune, Spencer a observat ca batonul de ciocolata din buzunarul sau s-a topit. Si-a dat seama curand ca microundele au determinat topirea ciocolatei, iar mai tarziu a experimentat cu graunte pentru popcorn si, in cele din urma, cu un ou care a explodat. Primul cuptor cu microunde cantarea despre 340 kg si era de marimea unui frigider.
Cornetul de inghetata
Aceasta poveste este un exemplu perfect de serendipitate, ce intalneste o singura sansa ce a avut repercusiuni in intreaga lume. Inainte de 1904, inghetata era servita pe felurile de mancare. Nu a fost decat pana la Carnavalul Lumii din acel an, ce a avut loc la St Louis, Missouri, cand doua produse alimentare care nu aveau nici o legatura aparenta au devenit inexorabil legate impreuna.
La acest Varnaval al Lumii din 1904, un stand ce vindea inghetata face afaceri atat de bune astfel ca acestia au ramas repede fara feluri de mancare. Standul vecin nu mergea atat de bine, vanzand Zalabia - un fel de napolitana subtire din Persia - iar proprietarul de stand a venit cu ideea de a le rula in forme de con si a pune inghetata in partea de sus. Astfel, s-a nascut conul de inghetata si nu pare ca o sa dispara prea curand.