Constructii realizate de animale
Constructii realizate de animale
Ai crezut ca minunile antice si moderne create de omenire si arhitectura creativa contemporana sunt uimitoare? De la colonii de furnici subterane care se extind mai departe decat Marele Zid Chinezesc la zidurile de pamant realizate de termite, mai inalte de aproape doua ori inaltimea relativa a Burj Dubai (cel mai inalt zgarie-nori din lume) si de la cea mai mare panza de multe specii de paianjen descoperita vreodata la cel mai lung baraj de pe planeta realizat de castori, va prezentam in continuare cativa dintre cei mai inspirationali arhitecti si structuri arhitectonice din regnul animal.
Tricoptera: constructorii subacvatici
Spre deosebire de majoritatea animalelor intrigante si arhitectura lor, in aceasta lista tricoptera si cladirile sale nu sunt mega-structuri. Dimpotriva, tricoptera face arhitectura la minut, dar face acest lucru cu o versatilitate remarcabila si (probabil o intindere) licenta artistica. Folosind orice fel de materiale, ce sunt disponibile - de la nisip si scoici, la crengi si gunoi - forma larvara a acestor asa-numitele "arhitecti subacvatici", isi construiesc singuri "cochilii" mobile, pentru a se proteja si furniza camuflaj natural (realizat din materiale locale), in care acestea sa se dezvolte. In cele din urma, acestea vor avea crescute mandibulele si vor inota la suprafata unde se vor debarasa de creatiile lor arhitecturale unice, isi vor incorda aripile si-si vor lua zborul.
Baraj construit de castori: Cel mai lung baraj din lume
Cel mai lung baraj realizat de castori, inregistrat in lume, se intinde pe 853 de metri si a existat de peste un deceniu. Din imaginile aeriene, este clar ca cel putin doua familii de castori au lucrat in tandem in constructia de inregistrare-setare a structurii. Natura zonelor umede este in asa fel incat barajele lungi sunt necesare pentru a intinde capcane largi de apa ce curge in fluxuri scazute. Alte baraje din zona au fost dimensionate pana la 457 metri, dar la aproape 914 metri, acest baraj reprezinta o descoperire unica.
Panza de paianjen: Cea mai mare din lume
Mii de specii de paianjeni au lucrat impreuna pentru a construi aceasta panza uimitoare care se intinde pe 183 de metri. Acest comportament este foarte neobisnuit pentru paianjenii care în mod normal lupta asupra teritoriului si asupra prazii, preferand sa-si manance dusmanii si sa construiasca panze independente, solitare si circulare. Cu toate acestea, precipitatiile abundente au furnizat o abundenta de insecte comestibile (speculeaza oamenii de stiinta), incat paianjenii au ales cooperarea peste conflict in acest caz extraordinar de adaptare evolutiva. Si mai exceptional: paianjenii nu au construit-o din prima, ci au refacut, de fapt, panza de trei ori dupa ce vantul si ploaia au distrus-o.