Cosuri de fum - o stiinta inexacta!
Stiati ca un horn adecvat este, de fapt, mult mai important pentru arderea cu succes a lemnului decat o soba buna sau un semineu? Cu alte cuvinte, ar fi mai bun un cos de fum functional si o soba nu atat de buna, decat invers.
Dupa cum implica si titlul, hornurile reprezinta o stiinta inexacta. Intentia acestui articol este aceea de a te informa, astfel incat sa poti lua deciziile bune in ceea ce priveste sistemul de ardere al lemnului.
Probleme cu hornurile - Daca o soba scoate fum in camera, un horn inadecvat este cea mai probabila cauza. Eficienta incalzirii poate fi depistata, de multe ori, cu ajutorul cosurilor de fum si a izolatiei casei - pe scurt, 90% din toate problemele de ardere a lemnului sunt reprezentate de problemele aparute la cosurile de fum si izolatia cladirii.
Bazele - Functia unui cos de fum este una dubla, in primul rand de a purta produsele de ardere nedorite (fum) din locuinta, in al doilea rand, de a furniza curent (presiune) pentru a trimite oxigen focului. Curentul cosului de fum vine de la tendinta aerului cald de a se ridica. Acest flux de horn este determinat de mai multi factori, cum ar fi:
1. Inaltimea cosului de fum
2. Diametrul cosului de fum
3. Locatia hornului
4. Ramificatiile din cosul de fum
5. Construirea cosului de fum
6. Izolarea casei
Urmarind unele orientari date in acest document, puteti afla ce tip de horn trebuie sa construiti sau cum sa va actualizati hornul la un standard mai inalt.
Inaltimea cosului de fum - cu cat este mai inalt cu atat mai bine! Un horn inalt va avea o mai mare cantitate de aer decat unul scurt (toate celelalte lucruri fiind egale). Este relativ usor sa se reduca aerul intr-un cos de fum, fiind prea puternic, insa imbunatatirea traseului aerului pe un horn scurt poate fi mai dificila.
Diametrul cosului de fum - are, de asemenea, un efect asupra curentilor din horn. In acest caz, totusi, avand un horn prea mare poate fi o problema, deoarece permite fumului sa se raceasca in mod excesiv, astfel incetinindu-l. Daca este posibil, diametrul hornului ar trebui sa fie similar cu diametrul orificiului cosului aragazului. In nici un caz nu ar trebui sa fie mai mult de 3 sau 4 ori zona transversala a sectiunii sobei. Daca cosul de fum este prea mare, ar trebui sa iei in considerare relinierea lui cu un burlan de diametru mai mic.
Locatia cosului de fum - hornul este localizat in interiorul structurii, acolo unde s-ar mentine calduros si ar permite o aerisire mai buna. Aceasta locatie de interior a cosului de fum inseamna ca hornul cald adauga caldura si locuintei. Prin urmare, amplaseaza hornul in interior, daca este posibil!
Ramificatiile din cosul de fum - Fiecare cotitura dintr-un horn scade procesul de aerisire. O regula de baza este ca fiecare cotitura de 90 de grade taie 1,5 metri din inaltimea efectiva a unui cos de fum. De aceea, daca aveti un cos de fum de 3,5 metri cu doua cotituri, inaltimea hornului efectiva este de 0,7 metri. - cu siguranta, o inaltima insuficienta pentru ca o soba sa functioneze in mod corespunzator.
Construirea cosului de fum - un horn rotund este mai bun decat unul patrat sau dreptunghiular. In plus, un horn izolat (fie ca este unul de metal sau un horn din zidarie construit corect) va beneficia de caldura si se va mentine cald mai usor, ceea ce face ca hornul sa se aeriseasca mult mai usor.
Izolarea casei - toate aparatele de incalzire au nevoie de aer pentru a sprijini arderea. O casa care este prea stramta nu permite suficient aer pentru a alimenta focul, ceea ce poate duce la intrarea fumului de la o soba sau un semineu in interior. Multe seminee si sobe permit conectarea tevii care trage aerul de combustie din afara casei. In plus, o casa ingusta poate agrava problema revarsarii debitului.