Curatenia - pericol sau sanatate?

Curatenia - pericol sau sanatate?


    Asociatia Americana de Control al Otravii (AAPCC) a inregistrat mai multe expuneri la substante de curatare de uz casnic, care au fost suficient de grave pentru a necesita tratament intr-un spital. Incredibil, in conformitate cu AAPCC cel mai mare numar de cazuri de intoxicatii, in 1993, au fost cauzate de produse de curatare - produse de curatat toaleta, inalbitori, sapunuri si detergenti.

    Curatenia - pericol sau sanatate?
 
     In cele ce urmeaza vom prezenta cateva dintre cele mai periculoase produse de curatat gasite in jurul casei:

DETERGENTI FOLOSITI LA MASINA DE SPALAT VASE: Cele mai multe produse contin clor intr-o forma uscata, care este foarte concentrata. Prima cauza de otravire,  este detergentul de spalat vase. Lichidele pentru masina de spalat vase sunt etichetate "nociv in caz de inghitire." De fiecare data cand speli vasele, unele reziduuri raman pe ele, care se acumuleaza cu fiecare spalare. Produsele alimentare preiau o parte din reziduuri - mai ales in cazul in care mancarea ta este fierbinte atunci cand o mananci.

DETERGENTI FOLOSITI LA MASINA DE SPALAT VASE

LUSTRUIREA MOBILIERULUI: contine petrol distilat, care este foarte inflamabil si poate cauza cancer de piele si cancer pulmonar. Acesta contine nitrobenzene, care este usor absorbit prin piele si extrem de toxic.

PRODUSE DE SPALAT RUFELE: detergenti de rufe, contin fosfor, enzime, amoniac, naftalina, fenol, nitilotriacetate de sodiu si nenumarate alte substante chimice. Aceste substante pot provoca eruptii cutanate, mancarimi ale pielii, alergii, probleme ale sinusurilor si altele. Reziduurilor lasate pe hainele tale, lenjerie de pat, etc sunt absorbite prin piele, asa cum se intampla cand atingi orice altceva.

PRODUSE DE CURATAT CUPTORUL: sunt unele dintre cele mai toxice produse utilizate de oameni. Acestea contin lesie si amoniac, care manca pielea, iar vaporii persista si afecteaza sistemul respirator. Apoi, exista reziduuri, care intensifica efectele acestui produs data viitoare cand vei porni cuptorul. Foloseste sare de mare si bicarbonat de sodiu, in loc.

PRODUSE DE CURATAT PENTRU TOALETA: contin, de obicei, acid clorhidric, un iritant puternic coroziv atat asupra pielii si a ochilor, ce dauneaza asupra rinichilor si ficatului, precum si inalbitor hipoclorit, un iritant coroziv, care poate arde ochii, pielea si tractului respirator. De asemenea, produsele de curatat toaleta pot cauza edem pulmonar, varsaturi sau coma in cazul in care sunt ingerate. Contactul cu alte substante chimice poate cauza vapori de clor, care pot fi fatali.

PRODUSE DE CURATAT PENTRU TOALETA

    Esti unul dintre milioanele de consumatori, care tind sa creada ca orice lucru vandut trebuie sa se afle in conditii de siguranta? Gandeste-te din nou. Inca din al doilea razboi mondial peste 80.000 de produse chimice sintetice au fost inventate. Cele mai multe au fost create din petrol si  gudron de carbune. Un lucru trist este faptul ca aproape toate dintre aceste substante nu au fost testate pentru siguranta, dar au fost adaugate la produsele noastre alimentare, in apa si in produsele de curatat fara acordul nostru si de cele mai multe ori, fara a ne informa de orice pericole. Exista o multime de supresii cu intentie in aceasta industrie, care adauga aproximativ 1000 de noi substante chimice in fiecare an.

    In conformitate cu Consiliul National de Cercetare, "nici o informatie toxica nu este disponibila pentru mai mult de 80% din substantele chimice utilizate in produsele de zi cu zi. Mai putin de 20% au fost testate pentru efectele acute si mai putin de 10% au fost testate pentru efecte  cronice, de reproducere sau efecte mutagene." Cele mai multe nu au fost testate pentru efecte combinate sau acumulate, si nici pentru efectele acestora ce-l pot avea asupra fatului.

Ce poti face pentru a-i proteja pe cei dragi de un prejudiciu chimic si otravire?


    Intai de toate, educa-te si gaseste alternative mai sigure, pe cat posibil. In al doilea rand, minimizeaza utilizarea produselor chimice concentrate. Curata petele imediat, elimina deseurile alimentare cu promptitudine, mentine umiditatea in casa pana la 30-50%, si foloseste covorase la toate intrarile in casa. In al treilea rand, pastreaza toti agentii de curatare in recipientele lor originale, sa nu fie la indemana copiilor. Urmeaza instructiunile de pe eticheta si foloseste produsul doar in cantitatea de produs recomandata. Citeste etichetele, urmeaza masurile de siguranta si contacteaza producatorul in cazul in care ai intrebari.

    Prin definitie, curatam casele noastre pentru a reduce deteriorarea sau sa nu dauneze sanatatii noastre si a animalelor de companie, pentru a ne proteja posesiunile noastre. Sa nu facem solutia sa fie mai rea decât problema!