Incalzirea globala este reala si trebuie sa actionam acum!
Al patrulea raport este in esenta un rezumat al ultimelor trei rapoarte stiintifice. Raportul se bazeaza pe activitatea consensuala a sute de oameni de stiinta si pe situatia mai multor factori de decizie politica. Aceasta din urma este importanta, deoarece raportul tinde sa se refere la importanta minimalizarii si se inclina spre partea conservatoare mai mult decat te-ai astepta. Cu toate acestea, limbajul consensual al tuturor participantilor trimite un semnal de alarma si recomanda actiune imediata.
Raportul instiinteaza "disparitia", "inundatii masive", "distrugerea zonelor umede", "cresterea nivelului marii", "cicloane intense", "valuri de caldura" si "productii agricole aspre", din cauza cresterii preconizate a temperaturii de 3,9 grade (Celsius), care va avea loc daca nu vom face schimbari drastice.
De asemenea, este clar faptul ca incalzirea globala este masurabila si deja se produce. Aceasta postuleaza vina fatis pe emisiile de gaze cu efect de sera produse de om (GES), care au crescut cu peste 70% intre 1970 si 2004, dupa cum este clar, ca aceste concentratii de GES au o relatie directa cu cresterea temperaturii obisnuite.
In cele din urma, raportul contureaza o viziune asupra viitorului. Ce se va intampla daca vom continua pur si simplu, cum facem noi acum, cu practicile planificate de dezvoltare durabila? Pe scurt, o crestere preconizata a temperaturii va duce la consecinte catastrofale, cum ar fi cele mentionate mai sus.
IPCC considera ca inca mai exista speranta, din fericire, dar nu pentru mult timp. Unele dintre recomandarile sale includ o crestere dramatica a dezvoltarii energiilor regenerabile, in eforturile de crestere a practicilor durabile, efortul general sa se indeparteze de practicile producatoare de GES, precum si semnarea unui acord de aplicare, similar cu cel de la Kyoto. Se abordeaza aspectul legat de incetinirea dezvoltarii economice pentru a reduce emisiile de carbon, constatand ca, impactul este neglijabil (intre un castig de 1% la o scadere cu 5,5%), mai ales in comparatie cu costul economic de a nu face nimic.
Tot acest efort ar aduce, in cel mai bun caz, o crestere a temperaturii de 2 grade, care, IPCC este de parere ar avea consecinte grave, dar nu catastrofale. Pentru a face acest lucru, lumea ar trebui sa reduca emisiile cu cel putin 50% in 2050.