Pasaje ascunse si mistere

Pasaje ascunse si mistere


    De-a lungul istoriei umanitatii, am fost foarte intrigati de pasajele ascunse ale palatelor, prin care printii paraseau castelul in caz de pericol. Inainte ca aceste incaperi ascunse sa devina o adaugare arhitecturala amuzanta in casele moderne, in trecut, acestea serveau unui anume scop. De cele mai multe ori, scopul era sa i se permita cuiva sa se ascunda sau sa scape de un anume pericol. In alte timpuri, insa, acestea erau folosite pentru un scop si mai sinistru, de la gropi ale preotilor la rute de evadare regale.

Pasaje ascunse si mistere
 

Design unic de pat

Design unic de pat


    Avand in vedere ca petrecem o treime din viata in pat, designul acestora nu s-a schimbat mult de-a lungul istoriei - pana acum. In continuare vom vedea cateva modele de paturi care va vor surprinde prin ideile ciudate la care s-au gandit cei ce le-au creat, ce se elibereaza de regulile conventionalului.
 
 Design unic de pat
 

Izolarea termica a conductelor

Izolarea termica a conductelor


    Se stie ca lucrarile autoritatilor la retelele de termoficare ale orasului nu sunt bine facute, ceea ce ne face sa fim nemultumiti din cauza ca pierderile de caldura le suportam tot noi, atat in ceea ce priveste confortul termic, cat si din punct de vedere financiar. Pierderile de calduraau loc chiar si atunci cand locuinta are centrala proprie, nefiind conectata la reteaua de termoficare, cu boiler de apa calda si tot ceea ce este necesar unei case din punctul de vedere al unei astfel de instalatii,  din cauza ca nu s-a facut izolarea termica a conductelor.
    Sa presupunem ca detineti un corp de casa separat de cladirea principala in care locuiti. Acolo ar putea fi amplasata centrala termica. Conducta cu agent termic pentru incalzire va trebui sa treaca pe afara, in montaj ingropat (subteran) sau montata pe suporti de sustinere (suprateran). In ambele cazuri pierderile de caldura sunt inerente.

Siguranta caminului

Siguranta caminului

    Camera de supraveghere
    Orice om isi doreste siguranta: siguranta de a merge pe strada fara a te uita in stanga si dreapta, siguranta locuintei si altele. Vrem sa fim feriti, noi si copii nostri, de diferite pericole, iar pentru asta in primul rand trebuie sa avem grija de caminul nostru. Zi de zi auzim de spargeri sau crime care ne fac sa ne ingrozim. Prin evolutia sistemelor de securitate pentru usile de intrare, avem sansa de a preveni intrarea prin efractie in locuinta si de a ne proteja.
    Sistemele de securitate pentru locuinte fac parte dintr-o familie mai mare de sisteme integrate in Sistemul de Management al Cladirilor. Conceptul de management integrat MBS consta in monitorizarea tuturor instalatiilor electrice si electromecanice interioare si exterioare ale cladirii, interfatand un dispecerat central cu toate instalatiile existente (sisteme de securitate, comunicatii, managementul energiei, alte instalatii inteligente ale cladirii) prin intermediul unui software specializat.
  

Solul din gradina

Solul din gradina

 

Ce pamant aveti in gradina ?

Argila
    Doriti sa va amenajati o gradina frumoasa, insa pentru aceasta trebuie sa stiti ce fel de pamant va trebuie pentru diferite tipuri de flori, daca este nevoie de ingrasamant, din ce este alcatuit pamantul din gradina voastra si altele.
    In primul rand trebuie sa aflati ce fel de pamant aveti, pentru a sti ce fel de flori trebuie sa plantati. Solurile  alcatuite doar din nisip, argila sau lut sunt foarte rare. Insa daca doriti sa aflati proportiile in care acestea se gasesc in solul din gradina dumneavoastra va propunem sa efectuati un test simplu. Luati un pumn de pamant si introduceti-l intr-un pahar cu apa. Asteptati 12 ore pana cand partile componente ale pamantului s-au asezat. Dupa aceea puteti constata urmatoarele lucruri : nisipul este cel care se va depune pe fundul paharului deoarece are cele mai mari particule, deasupra nisipului se va depune argila, apoi urmeaza lutul care, fiind mai usor si mai fin, se va depune mai greu. Humusul, care este cel mai usor va reprezenta stratul superior sau chiar va pluti la suprafata.

Poarta gradinii

Poarta gradinii

 

Poarta gradinii    Un element important in amenajarea gradinii, care te intampina chiar de la intrare, este poarta acesteia. Puteti transforma niste barne din lemn intr-o poarta artistica care se integreaza perfect in natura salbatica, asta daca aveti gradina amenajata in acest fel, daca nu, puteti achizitiona o poarta din fier forjat, orice ati alege posibilitatile sunt multe.
    Daca privim poarta din punct de vedere practic, aceasta nu este altceva decat o usa, pe care o folosim pentru securitatea noastra, pentru a ne deplasa din spatiul nostru privat la cel public, dar si ca element decorativ. De aceea, cand alegem poarta, trebuie sa stim pentru care dintre cele trei scopuri o vom folosi, deoarece daca dorim mai multa siguranta, aceasta trebuie sa fie onfectionata dintr-un material dur, sa fie mai inalta, iar daca ne gandim strict la scopul decorativ, atunci putem deveni inventivi si sa adaugam un strop din personalitatea noastra in alegerea ei. Oricum, la intrarea in curte sau in casa, poarta face o prima impresie puternica vizitatorilor. Fie ca este realizata pentru intrari mari sau mici, design-ul unei porti bune trebuie gandit dinainte. Poarta va fi inalta, va fi plasata la intrarea in curte, se va circula foarte des pe ea sau va fi o poarta mica, rar accesata. Portile mici pot fi mai simple si practice, dar trebuie neaparat sa fie la fel de durabile si sigure.
  

Mobilierul de gradina - confort si relaxare

Mobilierul de gradina - confort si relaxare


 Mobilierul de gradina   O gradina in care te poti relaxa si respira aer proaspat, departe de agitatia cotidiana, este visul oricarei familii. Amenajarea unui colt de natura, in propria curte, nu mai este o problema in zilele noastre. Pentru a transforma o curte intr-o gradina fermecatoare si confortabila, pe langa plante si gazon, avem nevoie si de mobilier. Astfel, iti poti invita prietenii sa luati masa impreuna in aer liber, beneficiind in acelasi timp de tot confortul.
    Pentru alegerea mobilierului trebuie sa tineti cont ca fiecare piesa de mobilier sa se integreze in mod armonios cu design-ul gradinii si sa reziste un timp indelungat la activitatile la care este supus. De asemenea, trebuie sa alegeti si tipul de mobilier dorit, sa va decideti in privinta materialelor din care este confectionat (lemn, plastic, aluminiu, fier, etc.) si altele.
    Prin urmare, trebuie sa va hotarati daca doriti  mobilier pliant, care trebuie adapostit in magazie sau garaj pe perioada iernii, sau mobilier din lemn masiv sau chiar ciment, care ramane afara, in gradina, pe toata perioada anului. In acest caz se pune intrebarea daca vreti ca mobilierul sa fie parte integrata a gradinii, tot timpul anului indiferent de anotimp, atunci e recomandabil sa cumparati moblier masiv, din lemn rezistent la intemperiile vremii, tratat astfel incat sa nu putrezeasca,  din aluminiu, fier sau, cel mai bine, din ciment. Bineinteles ca un astfel de mobilier este intr-adevar scump, insa, privit pe termen lung, veti ajunge al concluzia ca sunt mai ieftine decat celelalte, asta pe langa celelalte avantaje pe care vi le ofeta. 

  

Peluza din fata casei

Peluza din fata casei


    Dispuneti de o bucata de pamant in fata casei si nu ati vrea sa va ocupati timpul cu gradinaritul, atunci cel mai simplu mod de a improspata vederea casei este de a planta gazon. Avantajele acestuia sunt multiple: iarba este rezistenta la calcari repetate si la greutatea masinilor, iar pe de alta parte, gazonul ofera un aspect frumos.
    Pentru a planta gazon trebuie sa luati in calcul mai multe criterii. In primul rand, trebuie sa va ganditi ca amenajarea terenului cu gazon necesita multa munca si va va lua ceva din timpul dumneavoastra. Pe langa amenajare trebuie sa aveti in vedere si ingrijirea gazonului, in caz contrar, se va crea un loc prielnic cresterii buruienilor. De asemenea, trebuie sa dispuneti de o sursa de apa apropiata pentru a uda gazonul, atat la plantare, cat si in perioadele mai secetoase.
    Multe persoane care au vrut sa-si amenajeze un gazon in curte si-au dat seama ca pentru obtinerea unui gazon sanatos este nevoie de selectarea cu grija a semintelor care trebuie plantate. Alegerea semintelor se face in functie de tipul de sol: secetos, usor sau nisipos, rezistent la trafic, umbrit.
    Exista mai multe forme de gazon pe care le puteti alege in functie de rolul pe care il va indeplini in curtea dumneavoastra, dar si de felul in care este amplasata gradina. Este indicat ca suprafata gradinii pe care vreti sa o amenajati sa fie  circulara sau eliptica pentru a usura tunderea acesteia.

Peluza din fata casei

Rulota - Ia-ti casa la drum

Rulota - Ia-ti casa la drum


    Preturile locuintelor explodeaza de la an la an si majoritatea dintre noi nu ne permitem luxul de a ne achizitiona casuta visurilor noastre. La fel se intampla si cu vacantele, mai ales ca in Romania preturile sunt duble fata de alte tari, iar conditiile sunt de cea mai joasa categorie. Putem lua in calcul si alte optiuni. Pentru cei mai rebeli, dornici de senzatii tari, pot achizitiona rulote dotate ultramodern cu aparatura, mobilier si obiecte sanitare de ultima generatie. De asemenea, in vacante poti sa uiti de corvoada cautarii unei cazari ieftine, la conditii bune, deoarece poti merge cu rulota la munte sau la mare.oriunde, scoti doua scaunele si-o masuta si te relaxezi pe malul raurilor, in padure, sau langa vreun lac. Ti-e foame, te pui si-ti faci o mancarica acolo la aragaz. Merge pe baza de butelii care sunt pe exterior, asa ca nu e risc sa te asfixiezi. Daca ti-e frig este buton unde dai caldura sau poti sa te cuibaresti sub plapuma. Ai si wc cu dus si suficient spatiu sa mergi cu toata familia dupa tine.
    

Balustradele

Balustradele


    Scara este un element arhitectural separat, astfel ca intreaga cladire in care este amplasata beneficiaza atat de stabilitate, dar si de frumusete. Scara este un element foarte important, deoarece fara scara, etajele ar fi o irosire de spatiu si material. Exista diferite tipuri de scari, in functie de modelul acesteia, materialele alese pentru realizarea si finisarea ei (structura metalica, din beton armat sau din lemn; finisaje din lemn, piatra naturala, gresie sau sticla) si, poate in primul rand, balustrada care o o face accesibila celor care o utilizeaza.
    Balustrada a fost conceputa in primul si in primul rand, pentru a asigura accesul pe verticala in orice constructie, dar si pentru protectie impotriva cazaturilor, atat in cazul batranilor, cat si in cazul copiilor, in special a celor care abia merg, fiind un indrumator pentru ei. Unul din trei adulti mai in varsta sufera accidente provocate de cazaturi in fiecare an, iar majoritatea acestora sunt in casa, unele dintre aceste cazaturi fiind mortale. Pe langa rolul sau functional, balustrada mai are si unul estetic. Scara si balustrada formeaza un ansamblu impreuna cu decorul interior al casei, iar aceasta combinatie da originalitate si eleganta casei. Cand vorbim de design, trebuie luate in calcul iluminarea (artificiala si naturala), culorile in care sunt zugraviti peretii, mobilierul, pardoseala, si altele.
   

Gradina Feng shui

Gradina Feng shui


    Feng Shui este o invatatura asiatica veche de peste 6000 ani despre viata in armonie cu natura. Pentru a trai armonios avem nevoie de o combinatie echilibrata intre energii diferite.
   Gradina Feng Shui Plantele pot contribui esential la obtinerea acestui echilibru, deoarece ele incarca orice incapere cu energia si stralucirea lor specifica. Pentru a atinge armonia interioara, locatarii au nevoie de energii diferite, descrise de elementele primordiale: foc, aer, apa, lemn si pamant. Plantele au un puternic camp energetic si ele se subordoneaza celor cinci elemente si, implicit influenteaza starea de bine a celor din jur. Starea ideala apare atunci cand intr-un spatiu se afla plante corespunzatoare tuturor celor cinci elemente. Cand cumparam plante este bine sa ne ascultam intuitia si sa alegem pur si simplu plantele care ne plac.
    Gradinile Feng Shui sunt diferite de toate celelalte, dar per ansamblu cea mai apropiata asemanare este cea cu gradina englezeasca, deoarece nu necesita ingrijiri deosebite si sunt caracterizate prin elemente naturale. Stilul Feng Shui in gradina ne invata ca cel mai important este ca toate elementele sa fie asezate exact la locul lor, astfel se va crea un spatiu natural sanatos si armonios.
    Cand incepeti amenajarea gradinii, nu uitati de cele trei concepte principale ale feng shui:
- curgerea energiei (formele ondulate, curbe sunt benefice, pe cand liniile drepte sunt negative)
- echilibrul dintre ying (intuneric, moale, pasiv) si yang (lumina, tare, activ)
- relatiile pozitive sau distructive dintre cele cinci elemente din feng shui: lemn, foc, pamant, metal si apa.
    Pentru a pune in practica aceste principii asezati-va in centrul gradinii si cu un compas sau pur si simplu ghidandu-va dupa axa soarelui, stabiliti cele opt directii pe care le vom descrie in cele ce urmeaza, iar apoi plasati in zonele corespunzatoare culorile, simbolurile, numerele si elementele.

Plantele medicinale din gradina

Plantele medicinale din gradina


    Plantele medicinale isi demonstreaza efectele lor benefice inca din cele mai vechi timpuri, de aceea este indicata folosirea lor. Amenajarea unei astfel de gradini are multiple avantaje, atat in ceea ce priveste sanatatea adusa prin aerul inspirat, cat si prin diferite tratamente si ceaiuri care ne fac bine pe cale naturala.
 Coacaze negre   In cazul alergiilor usoare sau, dupa respectarea tratamentului in cazul celor severe, se poate incerca si o alta abordare, complet naturista apeland la ceaiuri din plante. Ceaiul de frunze de coacaze sau afine, preparat dintr-o lingurita de frunze la o cana mare de  apa, va avea efect curativ daca se bea timp de 6 luni, in zile alternative (una da, una nu) cu pauza de o saptamana la interval de 30 de zile. Consumul saptamanal de ceapa si hrean, dar in cantitati moderate, ajuta la eliberarea cailor nazale si la usurarea respiraratiei.
    Alte plante care se pot folosi sub forma de infuzii pentru decongestionarea cailor respiratorii sunt: urzica (Urtica herba), musetelul (Chamomilla recutita) si iasomia (Jasmin). Pentru prepararea unei infuzii se va folosi o ligurita de frunze, peste care, intr-un vas de ceramica emailata, se va turna o cana de apa fiarta. Dupa trei minute se strecoara si se arunca frunzele, infuzia fiind gata de a fi folosita. Se vor utiliza ceaiurile in cure individuale, prin rotatie, cate o saptamana fiecare planta.

Pagina 10 din 11