Panouri radiante pentru incalzirea casei

Panouri radiante pentru incalzirea casei


Avand in vedere avantajele majore fata de alte sisteme conventionale de incalzire, ne intrebam de ce utilizarea de panouri radiante nu a depasit ritmul actual de 25-30% pe an. Cand sistemele de aer fortat au devenit un standard cu multi ani in urma, oamenii familiarizati cu incalzirea hidronica (pe baza de apa) au devenit dificil de gasit. Acest articol subliniaza modul in care aceste sisteme functioneaza.

Panouri radiante pentru incalzirea casei
 
Deci, cum functioneaza panourile radiante?

Principiul de baza al panourilor radiante este de fapt destul de usor de inteles. Din moment ce panoul de incalzire radianta necesita temperaturi relativ scazute a apei, apa calda dintr-un boiler este combinata cu apa ce revine de la buclele tubulaturii prin intermediul unei supape de amestec. Setarea supapei de amestec ar trebui sa fie ajustata pentru fiecare sezon, astfel incat apa este distribuita la temperatura corecta. Valva de amestec poate fi echipata cu un motor controlat electronic, care reda temperatura potrivita, in mod automat, pentru conditiile exterioare curente.

O pompa de circulatie mica impinge apa combinata prin colectoare ce servesc drept anteturi pentru 2-10 bucle de teava. Lungimea fiecarei bucle din tubulatura este in mod normal intre 46 si 107 m, iar din moment ce distanta fata de centru intre tevi este de 0,3 m, fiecare bucla deserveste o suprafata de aproximativ 14 mp - 33 mp» o dimensiune de camera tipica. Aprovizionarea si divizoarele de returnare sunt amplasate intr-un dulap sau intr-un spatiu de perete, care deservesc zonele adiacente. Divizoarele de returnare includ supape pentru echilibrarea debitului de apa, deoarece buclele scurte ale tubulaturii au nevoie de un debit de apa mai mic decat buclele lungi.
 
Panouri radiante Timisoara

Cu toate acestea, majoritatea cladirilor au diverse materiale ce acopera pardoseala, cum ar fi covoare, lemn de esenta tare, faianta sau vinil care difera in fiecare camera. De asemenea, fluxul de caldura de pe fiecare etaj va diferi, iar echilibrarea acestuia prin reglarea debitului nu este suficienta. Din acest motiv, cele mai multe sisteme includ termostate de camera individuale ce controleaza valve electrice mici (24 Volti), ce se opresc automat la anumite intervale de flux. Rezultatul este o incalzire in pardoseala uniforma si o temperatura constanta a camerei.
 
>> Firme cu panouri radiante in Timisoara