Peluza din fata casei
Dispuneti de o bucata de pamant in fata casei si nu ati vrea sa va ocupati timpul cu gradinaritul, atunci cel mai simplu mod de a improspata vederea casei este de a planta gazon. Avantajele acestuia sunt multiple: iarba este rezistenta la calcari repetate si la greutatea masinilor, iar pe de alta parte, gazonul ofera un aspect frumos.
Pentru a planta gazon trebuie sa luati in calcul mai multe criterii. In primul rand, trebuie sa va ganditi ca amenajarea terenului cu gazon necesita multa munca si va va lua ceva din timpul dumneavoastra. Pe langa amenajare trebuie sa aveti in vedere si ingrijirea gazonului, in caz contrar, se va crea un loc prielnic cresterii buruienilor. De asemenea, trebuie sa dispuneti de o sursa de apa apropiata pentru a uda gazonul, atat la plantare, cat si in perioadele mai secetoase.
Multe persoane care au vrut sa-si amenajeze un gazon in curte si-au dat seama ca pentru obtinerea unui gazon sanatos este nevoie de selectarea cu grija a semintelor care trebuie plantate. Alegerea semintelor se face in functie de tipul de sol: secetos, usor sau nisipos, rezistent la trafic, umbrit.
Exista mai multe forme de gazon pe care le puteti alege in functie de rolul pe care il va indeplini in curtea dumneavoastra, dar si de felul in care este amplasata gradina. Este indicat ca suprafata gradinii pe care vreti sa o amenajati sa fie circulara sau eliptica pentru a usura tunderea acesteia.
Forme de gazon
Gazonul poate fi amenajat sub diferite forme: sub forma circulara, rectangulara, forma deschisa si forma libera.
Gazon in forma circulara - este un model mai formal de gazon, amenajat pe un nivel este cel mai potrivit pentru spatiile de distractie. De asemenea, daca va place acest stil, puteti folosi si forme ovale sau jumatati de cercuri.
Gazon rectangular - tot un model formal, acesta este perfect pentru zonele de relaxare. Este cel mai des intalnit in amenajarea gradinii, deoarece este usor de intretinut. Daca vreti sa mai schimbati din cand in cand modelul puteti tunde iarba in diferite modele.
Forma deschisa - este un model de gazon informal, cu o forma libera, iti ofera momente de relaxare in natura.
Gazon cu forma libera - se pot crea separeuri pentru mai multa intimitate, in cazul in care gradina are cotloane ascunse. Singurul impediment este acela ca ingrijirea liniilor curbe ale acestui tip de gazon necesita mai mult timp.
Amenajarea gazonului
Terenul trebuie sa fie sapat la o adancime de 20-30 cm si nivelat cu grebla astfel incat stratul de deasupra solului sa fie tasat pentru a permite patrunderea semintelor. Bineinteles, in aceasta etapa se indeparteaza pietrele si radacinile. Veti avea de nevoie de cateva unelte pentru a incepe un astfel de priect: harlet, lopata, roaba. In cazul solului argilos, se adauga nisip, pamant nisipos sau humus de scoarta de copac. Inainte de a imprastia samanta este indicat sa adaugati si ingrasamant, pentru un gazon sanatos. Componentele de baza ale gazonului sunt graminele perene, care traiesc multi ani.
Timpul cel mai prielnic de a imprastia semintele este la sfarsitul verii, toamna sau primavara devreme. Semanatul gazonului se face prin imprastiere, cu mana, folosind un amestec de 2-3 specii de graminee. Iata cateva combinatii de graminee in functie de sol si clima.
A. In zone mai umede, cu temperaturi moderate in timpul verii:
1. Pentru terenuri insorite: Poa pratensis (firuta) 80% + Festuca rubra (paisul rosu) 20%.
2. Pentru terenuri umbrite:
- Festuca rubra (paisul rosu) 75% + Poa pratensis (firuta)25%.
- Festuca rubra (paisul rosu) 75% + Agrostis stolonifera 25%.
B. In zone mai uscate, cu veri calduroase:
1. Pentru terenuri insorite: Lolium perenne 50% + Poa pratensis 25% + Festuca rubra 25%
2. Pentru terenuri umbrite: Festuca rubra 50% + Poa pratensis 25% + Lolium perenne 25%
Cantitatea de samanta necesara depinde de amestecul folosit. Pentru suprafata de 1 metru patrat, se socotesc:
- 30-35 g in cazul in care se foloseste Lolim perenne, Lolium multiflorum, Phleum pratense;
- 20-25 g in cazul in care se intrebuinteaza celelalte specii de graminacee.
Ingrijirea gazonului
Ingrijirea gazonului consta in udarea lui cu regularitate si taierea in mod repetat (cand plantele ajung la 8-10 cm), toate acestea pentru a-si mentine culoarea verde placuta si aspectul ingrijit. De asemenea, puteti adauga ingrasamant atunci cand doriti sa creasca mai mult gazonul dumneavoastra. Ingrasamantul se adauga primavara, inainte de pornirea vegetatiei si apoi de 2-3 ori in timpul verii (dupa taiere, pe gazonul uscat), imprastiindu-se cantitati mici de azotat de amoniu (pentru 10 metri patrati se aplica circa 30 g). Dupa aplicarea acestui ingrasamant se uda imediat.
Cand un gazon, imbatranit, are o culoare neplacuta, verde-albastruie cu nuante violete (mai ales pe timp racoros) si o crestere inceata, este semn ca solul respectiv duce lipsa de fosfor. In acest caz, in timpul iernii, pe solul inghetat sau pe zapada, se imprastie circa 400 g superfosfat.