Razboiul cuvintelor: Armata americana dezvolta casca de telepatie
Razboiul cuvintelor: Armata americana dezvolta casca de telepatie
Ceea ce a fost odata cee mai mare ingrijorare pentru orice persoana paranoica poate deveni realitate, destul de curand, pentru armata SUA. In 2008, armata a atribuit un contract de 4 milioane dolari unei echipe de oameni de stiinta de la trei universitati americane. Scopul proiectului este dezvoltarea unei casti de protectie, care va citi si va transmite gandurile soldatilor in mod reciproc, fara a fi nevoie de interactiune vocala - ca un fel de radio, fara microfon.

Poate suna science fiction, dar este in totalitate posibil. Interactiunea creier - calculator este in prezent in curs de dezvoltare pentru a ajuta tipul paraplegics si exista chiar si un set de casti pentru jocuri, disponibile pe piata, controlate de undele cerebrale.
Totusi, sistemul militar ar trebui sa fie cu mult mai complex decat un joc video bazat pe acest sistem si, ca rezultat, nu va fi disponibil pentru inca un deceniu. Dezvoltatorii trebuie sa lucreze, in prima faza, la modul de decodare a activitatii creierului, asociat cu vorbirea.

La inceput, mesajele transmise de la un soldat la altul ar fi redate intr-o voce robotizata. Armata spera, ca in cele din urma, mesajul poate veni in vocea proprie a soldatului respectiv si chiar sa indice pozitia sa si distanta fata de destinatar, la fel ca in cazul in care ar fi folosit vorbirea.
Nu pare a exista un motiv pentru cei paranoici sa-si faca griji despre militarii ce ne citesc gandurile noastre. Oamenii de stiinta implicati in proiect insista ca persoanelor ce li se citesc gandurile trebuie sa fi dispuse sa coopereze in scopul de a transmite un mesaj si chiar si atunci este nevoie de efort pentru a face acest lucru.