Siguranta caminului

Siguranta caminului

    Camera de supraveghere
    Orice om isi doreste siguranta: siguranta de a merge pe strada fara a te uita in stanga si dreapta, siguranta locuintei si altele. Vrem sa fim feriti, noi si copii nostri, de diferite pericole, iar pentru asta in primul rand trebuie sa avem grija de caminul nostru. Zi de zi auzim de spargeri sau crime care ne fac sa ne ingrozim. Prin evolutia sistemelor de securitate pentru usile de intrare, avem sansa de a preveni intrarea prin efractie in locuinta si de a ne proteja.
    Sistemele de securitate pentru locuinte fac parte dintr-o familie mai mare de sisteme integrate in Sistemul de Management al Cladirilor. Conceptul de management integrat MBS consta in monitorizarea tuturor instalatiilor electrice si electromecanice interioare si exterioare ale cladirii, interfatand un dispecerat central cu toate instalatiile existente (sisteme de securitate, comunicatii, managementul energiei, alte instalatii inteligente ale cladirii) prin intermediul unui software specializat.
  

 In Romania, deocamdata, nu sunt la mare cautare astfel de sisteme, desi procentul jafurilor si talhariilor creste de la an la an, in mod alarmant si mai mult decat atat,la noi in tara exista incercari de dezvoltare a unor astfel de produse "made in Romania" . Si totusi de ce nu ne intereseaza achizitionarea unei astfel de aparaturi, care sa ne ocroteasca si chiar sa ne poata salva viata? Fie din lipsa banilor, fie ca unii prefera sa se apere singuri, ar trebui sa cantarim mai bine riscurile la care ne expunem si sa luam in calcul si tehnologia existenta pe piata, special conceputa pentru securitatea locuintei. Un sistem de securitate poate fi compus dintr-o gama foarte diversificata de echipamente. Dispozitivul de baza este senzorul magnetic de usa sau fereastra.Detector de miscare Acesta se ataseaza fixandu-se cu banda adeziva sau suruburi, astfel incat, la o deschidere a usii sau a ferestrei, acesta transmite un semnal de alarma dispozitivului central. Dispozitivul central va semnaliza sonor si eventual luminos, sau chiar va putea suna la cateva numere de telefon, bineinteles si la politie, in cazul in care persoana care a deschis usa este un infractor si deci a fortat usa, necunoscand codul de anulare al sistemului de alarma. Un dispozitiv similar este sesizorul de prezenta, care la detectarea unei miscari aprinde un fascicol foarte puternic de lumina, intimidand in acest fel persoanele rau-intentionate, care se apropie nepermis de mult de casa.

    Un alt sistem sofisticat de securitate este cel bazat pe supraveghere video. Camerele video cu circuit inchis transmit imagini din spatiile unde sunt montate, astfel putand urmari cine suna la usa, ce comportament si intentii are acesta sau cu ce se preocupa de pilda persoana pe care ati primit-o in casa, recomandandu-se ca fiind "baiatul de la cablu". Imaginile pot fi urmarite chiar pe televizorul din sufragerie, fiecare camera fiind receptionata pe un canal separat al televizorului. Bineinteles ca acest tip de sistem ofera si posibilitatea inregistrarii acestor imagini pe casete video pentru a putea fi urmarite ulterior. De remarcat este ca majoritatea aparatelor comercializate functioneaza bine indiferent daca afara ploua.
    Sistemul Intercom este destul de des intalnit si la noi in tara. Persoanele care doresc sa intre in casa sau curtea dumneavoastra vor fi obligate sa apese un buton pentru a va face cunoscuta prezenta lor la usa. Puteti sa le si raspundeti prin intermediul unui aparat Intercom similar montat inauntru sau prin linie telefonica. Sesizorul de prezenta al masinii, functioneaza similar cu cel magnetic montat pentru usi si ferestre, cu deosebirea ca acesta trebuie montat pe aleea de acces pentru masini. Astfel, senzorul montat pe alee este actionat la trecerea masinii peste el si conecteaza un buzzer in interior, eventual transmite si comanda vocala sau aprinde lumina in casa pentru a anunta prezenta unei masini la poarta casei. Astfel, nu veti fi luat niciodata prin surprindere de oaspeti.
    Un dispozitiv, destul de distractiv la prima vedere, ar parea "cainele de paza electronic" (Electronic Watch Dog), care la apropierea unui intrus, la mai putin de cativa metri de peretii casei dumneavoastra, incepe sa latre ca un fioros dog german. Nimeni nu va mai avea tupeul sa se gandeasca sa intre nepoftit in casa dumneavoastra.
    Acestea au fost cateva din multele dispozitive specializate pentru protectia locuintei. Toate acestea pot fi insa integrate intr-un sistem complex de securitate dirijat de o "centrala inteligenta", comandata la distanta, utilizand tehnologia "wireless" (fara fir). Acest tip de centrala de securitate poate interconecta pana la 50-100 senzori si dispozitive de siguranta.
    

Ce putem face pentru protejarea locuintei impotriva efractiei prin sistemelor de securitate potrivite.


    Hotul, de obicei, este pregatit pentru a patrunde in casa si va actiona atunci cand riscul de a patrunde in locuinta si de a fi prins este cat mai mic. Totul se reduce la timp, in sensul ca daca hotul nu iese la timp ar putea fi prins. Cu alte cuvinte, daca avem un aparat de securitate care sa-l faca pe hot sa piarda timpul cu patrSecuritatea caminuluiunderea in locuinta, atunci sansele ca hotul sa fie prins sunt mari. Asa ca trebuie sa fiti foarte atenti la ce sistem de securitate veti cumpara, deoarece cu cat acestea sunt mai performante cu atat timpul de patrundere in casa creste.Securitatea caminului
    Stiti foarte bine ca usile metalice au propriul lor sistem de securitate, izolare fonica si termica. Insa, din relatarile Politiei Romane, rapoartele intocmite de catre acestia arata ca 90% din spargeri sunt date asupra butucului usii si a sistemelor de securitate existente pe usa, nu asupra usii in sine. Doar 10% din spargeri sunt date prin actionarea cu ranga asupra tocului usii. Prin urmare, atunci cand achizitionati o usa de metal, fiti atenti ce sisteme de securitate are usa respectiva, iar la montaj tocurile sa fie umplute cu beton si nu cu spuma poliuretanica. Butucul este cel mai important element de pe usa de acces (actioneaza tot sistemul de inchidere), iar cei confectionati din materiale superioare cu stifturi din otel sunt mult mai greu de gaurit decat butucii din materiale Securitatea caminuluimoi, din alama de exemplu. In acest scop, puteti proteja butucul de a fi fortat prin aplicarea unei pastile de protectie care poarta numele de rozeta. Pentru alegerea corecta a rozetei de protectie trebuie sa luam in calcul materialul din care este executat sildul (sildurile pline fiind mai rezistente decat cele executate din mai multe felii metalice), grosimea suruburilor prin care se prind cele 2 parti cu cat lungimea filetata este mai mare, cu atat rezistenta la smulgere a surubului este mai mare. Un alt element important pe care trebuie sa-l luam in calcul este broasca usii. Si in acest caz trebuie sa avem grija ceea ce alegem pentru a proteja partea laterala a usii. Un alt lucru pe care il puteti lua in calcul pentru securizarea locuintei este yala aditionala, care micsoreaza riscul ca hotul sa patrunda in casa. Yalele sunt de diferite modele (yale aplicate cu cilindru la exterior, yale ingropate in sistem multi-punct) care trebuie sa se potriveasca perfect cu usa dumneavoatra.
    In plus, pe langa sisteme de securitate folosite pentru protejarea caminului dumneavoastra, implicit a familiei, puteti sa va incheiati si o asigurare impotriva efractiei, astfel va asigurati bunurile pentru care ati muncit o viata intreaga.