Stiluri de mobilier: trasarea liniilor si redefinirea conventiilor
Ori de cate ori doresti sa decorezi sau redecorezi, cel mai frecvent sfat care vine este acela de a alege un stil si sa ramai cu el. Deci, ce este mai exact, acest stil? Ce defineste un stil si cate exista in ziua de azi? Fiecare casa are propriul stil, dar avem anumite clasificari in care se incadreaza toate. In cazul in care doar incepi sa planifici decorarea interiorului si esti in cautarea unui ghid de stil, iata cateva sfaturi care te vor ajuta, cu siguranta.
Mobilierul traditional
Acesta este, fara indoiala, cea mai populara modalitate de a-ti concepe interiorul si exista un motiv pentru asta. Acest stil are un aspect oficial si casual, iar gradul de seriozitate poate fi modificat prin combinarea cu alte stiluri. Stilul traditional se bazeaza, in mare masura, pe mobilier de lemn in stil mahon, intunecat, piele in tonuri inchise si cateva piese de mobilier din lemn mai usoare, modificandu-l usor. Nu conteaza ce alegi, acest stil este intotdeauna fermecator.
Stilul contemporan
Variind de la nuante luminoase, culori puternice si accesorii hip, de la stilul Retro la stiluri mai actuale de urban si chic, stilul contemporan este mai usor de realizat in comparatie cu aspectul clasic. Aceasta iti permite sa cumperi cu o mai mare libertate, iubitorii de arta pot alege piesele lor preferate si poti alege fie liniile drepte, curbe senzuale, fie teme circulare vivace. Acest lucru este mult mai casual si mult mai confortabil decat cele mai multe dintre stiluri. Minimalist si modern
Stim cu totii despre stilul minimalist pana acum, si desi aceasta este intr-un fel tot contemporan, sta departe de stilurile Retro, Urban, ART DECO si casual. Marginile foarte rafinate, liniile drepte, design-uri simple si cubice, precum si utilizarea nuantelor neutre, reprezinta patentele stilului minimalist, oferind un interior ultra-modern si un aspect futurist. Probabil cea mai tare tema, stilul minimalist prezinta o utilizare excesiva a sticlei pentru a adauga stralucire si luminozitate camerei.
Stilul istoric
Cel mai popular stil istoric de decorare a interiorului este stilul victorian cu utilizarea sticlei, a mobilierului din lemn inchis la culoare, rame a unei fotografii si a diverselor obiecte, ce au incrustate ornamente din metal (si chiar si tesaturi ca matasea, lana si catifeaua, pentru a accentua simturile). Apoi, exista stiluri cum ar fi Colonial care sunt de departe greu de replicat. Stilul istoric este probabil cel mai dificil de setat, deoarece prin acesta se incearca sa se recaptureze trecutul demult apus si transformarea interioarelor complet.
Stilul exotic
Stilul exotic depinde, de fapt, de locul de unde apartine. Cineva din China si India nu poate gasi un stil oriental atat de exotic sau un sud-african ar putea sa nu simta la fel pentru o tema africana. Folosind elemente ce provin dintr-o cultura diferita, un concept neobisnuit sau o origine rara, toate acestea intra sub incidenta exotica. Desi poate parea incredibil, retine faptul ca un astfel de mobilier este destul de scump, deoarece este greu de gasit si va costa o gramada daca obiectele sunt transportate de pe un continent pe altul.
Stilul rustic
Culori mute, lemn in tonuri medii sau finisaje vopsite si tesaturi vintage reprezinta trasaturile distinctive ale acestui stil, care variaza in functie de regiunea din care sunt achizitionate. Fie ca este vorba de stilul clasic englezesc, de stilul Cottage sau de fermecatorul model francez, toate au elemente comune cu variatii culturale.
Stilul eclectic
O combinatie de perioade de timp diferite, culturale si traditii, aceste tipuri de mobilier sunt rare, greu de realizat si este nevoie de o intretinere atenta pentru a obtine echilibrul. Nu poti arunca lucrurile in mod aleatoriu si sa-l numesti stilul eclectic (sau un experiment indraznet). In timp ce exista stiluri marcate, ca stilul tribal si cel boem, acesta este un stil care este lasat adesea in seama expertilor.
La sfarsitul zilei, stilurile de mobilier sunt flexibile cu norme vechi fiind modificate in mod constant, iar design-urile sunt combinate si potrivite. Trebuie sa iti placa un stil pentru a-l aduce acasa, altfel va fi doar o pierdere de timp si bani.
Asa ca alege intelept si decoreaza cu creativitate!