Incredibil dar adevarat!
Cladirea sub forma de cos (SUA)
Ceea ce a inceput cu un vis s-a incheiat cu o cladire sub forma unui cos care gazduieste birourile unei companii care reasambleaza cosuri. Aceasta cladire intra intr-adevar in sectiunea "Incredibil da adevarat". Constructia s-a terminat pe 17 Decembrie 1997, cand aceasta compania si-a deschis in cele din urma portile.
Cladirea care danseaza (Cehia)
"Casa care danseaza" reprezinta numele dat unei cladiri care gazduieste birouri in centrul capitalei Cehiei, Praga. Aceasta cladire a fost proiectata de un arhitect croat de origine ceha in colaborare cu un arhitect canadian pe locul unde existase o cladire care a fost distrusa in timpul bombardarii capitalei Praga in anul 1945. Constructia a inceput in anul 1994 si a fost terminata in 1996. Design-ul non-conventional a starnit multe controverse in aceea perioada. Presedintele din acea vreme, Vaclav Havel, a sprijinit acest proiect sperand ca aceasta cladire sa devina un centru cultural, insa aceste planuri nu s-au realizat.
Numindu-se intial Fred si Ginger, dupa Fred Astaire si Ginger Rogers, cladirea reasambleaza in mod vag o pereche de dansatori. Cladirea se afla in mijlocul unor stiluri de constructii pentru care cehii au devenit faimosi: Neo-Gothic, Neo-Baroque si Art Nouveau. Pe acoperisul cladirii se afla un restaurant cu specific frantuzesc cu o panorama magnifica. Alti chiriasi ai cladirii sunt si diferite firme multinationale care isi desfasoara activitatea.
Cladirea pian (China)
Aceasta cladire unica in lume a fost construita recent in provincia An Hui din China. In interiorul viorii se afla liftul cladirii. Aceasta a fost construita in special pentru a dezvolta interesul economic dar si turistic in aceasta zona.
Libraria din orasul Kansas (SUA)
Libraria are o fatada foarte serioasa si intelectuala. Aici sunt expuse cartile care reprezinta orasul Kansas, iar versiunile acestora se afla pe exteriorul cladirii.
Cladirea robot (Tailanda)
Cladirea este localizata in districtul Sathorn din Bangkok, unde se afla sediile celor mai mari banci locale, dar si a celor de peste hotare. Initial proiectul a fost destinat pentru Banca Asiei de catre Sumet Jumsai, pentru a reflecta computerizarea bancilor. Arhitectura sa este o reactie impotriva arhitecturii neoclasice si a tehnologiilor high-tech postmoderniste.
Caracteristicile cladirii, cum ar fi peretii care coboara in mod progresiv, antenele si ochii, contribuie atat la aspectul sau de robot, cat si la functiile sale practice. Cladirea a fost terminata in anul 1986, fiind unul dintre ultimele exemple ale arhitecturii moderne din Bangkok.
Cladirea stramba (Polonia)
Arhitectul polonez a acestei incredibile cladiri, Szotynscy Zaleski, s-a inspirat din ilustratiile povestii lui Jan Marcin Szancer si a desenelor unui artist suedez. Cladirea este cea mai fotografiata constructie din Polonia, adapostind un mall de 4000 de metri patrati localizat in Sopot, Polonia.
Cladirea albastra (Olanda)
Targul din Delfshaven, Rotterdam, i-a cerut companiei Schildersbedrijf N&F Hijnen sa vina cu un plan pentru a transforma constructiile abandonate care urmau sa fie daramate. Intelelegerea care a avut loc cu vecinii constructiei a fost aceea ca aceasta sa ramana albastra atata timp cat nu exista un plan nou pentru aceea zona. Aceasta era odata, una dintre cele mai nevizitate cladiri din Rotterdam, dar pentru ca a fost aplicat un strat de vopsea albastra, cladirea a fost transformata in cea mai fotografiata constructie din Rotterdam.