ARHITECTURA MODERNA DIN ROMANIA IN PERIOADA 1920-1940 - CONTINUARE

ARHITECTURA MODERNA DIN ROMANIA IN PERIOADA 1920-1940 - CONTINUARE

 

LOCUINTELE COLECTIVE - TIP "BLOCKHAUS"Alexandru Zamfiropol, cladirea Prof. Chiritescu Arva, Parcul Domeniilor, Bucuresti


    Amplasate in peisajul urban oferit de marile bulevarde ale capitalei, sau alte artere importante, cu regim de inaltine variind intre parter si doua-trei etaje, pana la sapte-unsprezece etaje, ele constituie o expresie a unei sectiuni importante a arhitecturii locuintelor din Romania dupa Primul Razboi Mondial. Imprimand prin prezenta lor cu caracter specific orasului, ele au meritul ca au modelat spatiul urban in limite compozitionale precise de-a lungul catorva decenii. Debutul marcat de Horia Creanga prin proiectul pentru imobilul ARO intre 1929-1931, va fi succedat de un val impresionat de lucrari pe aceasta tema, concepute in acord cu principiile ce au devenit in scurt timp consacrate, determinante si bine definite.

ARHITECTURA MODERNA DIN ROMANIA IN PERIOADA 1920-1940

ARHITECTURA MODERNA DIN ROMANIA IN PERIOADA 1920-1940


I. LOCUINTELE

    Desprinderea lor din ansamblul realizarilor de arhitectura, precum si prezentarea principalelor directii de evolutie, se justifica printr-o sAlexandru Zamfiropol, Casa J. Constantinescu , Bucuresti 1931-1933uita de elemente ce le departajeaza ca zona distincta in spatiul rezervat arhitecturii moderne romanesti. Acestea sunt:
  • Amploarea si diversitatea constructiilor de locuinte amplasate in mediul urban sau in cadrul natural;
  • Ponderea deosebit de insemnata pe care aceasta tema o are in activitatea majoritatii arhitectilor epocii;
  • Unitatea aconceptuala regasita in lucrarile unui mare numar de arhitecti;
  • Impactul social direct al programului;
  • Realizarile de mare valoare din acest domeniu;
  • Pe plan international, acest subiect a construit o preocupare de baza in demersul de transformare formala si functionala a operelor de arhitectura, ea reflectandu-se si in pozitia arhitectilor romani;
  • Caracterul specific al solutionarilor in raport cu ceea ce lansase Miscarea Moderna internationala;
  • Influenta acestora asupra orasului prin modelarea cadrului urban;
  • Caracterul de pionierat pe care l-au avut locuintele in debutul curentului modernist in Romania etc.
    

Case ieftine

Case ieftine


    Se spune ca la un pret mare al unui produs achizitionat se cere calitate, iar un pret mic poate insemna lipsa acesteia. Totusi, in ceea ce priveste locuintele, in Romania zilelor noastre, un pret mare nu inseamna neaparat si o calitate inalta. Din cauza cererii extrem de ridicate de locuinte si a ofertei scazute, preturile cresc pe an ce trece, indiferent de calitatea lucrarilor efectuate si a materialelor de constructii folosite.
    Exista totusi o serie de lucruri care pot aduce un pret mic al caselor. Acestea se refera la materialele de constructii, mana de lucru, finisaje si altele.
Case ieftine

Incredibil dar adevarat!

Incredibil dar adevarat!


Cladirea sub forma de cos (SUA)


    Ceea ce a inceput cu un vis s-a incheiat cu o cladire sub forma unui cos care gazduieste birourile unei companii care reasambleaza cosuri. Aceasta cladire intra intr-adevar in sectiunea "Incredibil da adevarat". Constructia s-a terminat pe 17 Decembrie 1997, cand aceasta compania si-a deschis in cele din urma portile.
Cladirea cos (SUA)

Constructia unei case

Constructia unei case

    Foarte multi oameni doresc sa-si construiasca o casa si sa se mute din vechiul apartament de la bloc deranjati fiind de zgomotul vecinilor si de spatiul mic. Pentru acest lucru sunt dispusi sa faca compromisuri, prin urmare, din lipsa de bani, oamenii risca un imprumut enorm la banca, chiar daca calculele facute le indica sa nu faca acest pas.

 Constructia unei case                                                 

Pagina 2 din 2