Sfaturi pentru vanzarea unui imobil
Sfaturi pentru vanzarea unui imobil
Daca v-ati hotarat sa apelati la o agentie imobiliara cu scopul de a va vinde imobilul, trebuie sa aveti in vedere mai multe criterii dupa care sa selectati o agentie din cele existente pe piata:
- este important sa stiti de cat timp functioneaza agentia imobiliara respectiva;
- care sunt avantajele care le-ati avea in cazul unei colaborari cu agentia in cauza; ce metoda de lucru abordeaza, din punctul de vedere al unui proprietar de imobil;
- cum vor promova imobilul dumneavoastra;
- cu cate procente va vor reduce comisionul perceput de agentie;
- posibilitatea oferirii unei gratuitati, de exemplu realizarea cadastrului;
- daca in activitatea lor intra si zona in care este amplasat imobilul dumneavoastra;
- cam in cat timp va putea gasi un cumparator.
Daca doriti sa va vindeti singur imobilul,
fara ajutorul unei agentii imobiliare, astfel incat sa nu trebuiasca sa platiti comision, iata de unde puteti incepe:
- In primul rand, trebuie sa studiati piata pentru a stabili pretul imobilului pe care il aveti de vanzare. Acest lucru se poate realiza prin intermediul mai multor surse: internet, presa si chiar de la agentiile imobiliare, cele care ofera astfel de date in mod gratuit.
- In al doilea rand apartamentul trebuie pregatit in vederea vanzarii si anume:
- necesita igienizare, renovare in cazul in care este nevoie, precum si dotare cu ceea ce se cere la momentul actual pentru vanzarea unui apartament: termopan, gresie si faianta, centrala, parchetat si altele.
- pentru a avea oferte de cumparare, apartamentul trebuie promovat corespunzator prin orice mijloace aveti la dispozitie: internet, anunturi in ziare,la societati de cablu tv si chiar promovare orala in randul rudelor, vecinilor, cunostintelor, colegilor de munca.
- Nu este indicata modernizarea si utilarea lui, deoarece un posibil cumparator este interesat, in general, de o locuinta care sa poarte amprenta design-ului sau, dupa propriile gusturi. Foarte putini vor fi interesati de o asemenea oferta. Mai mult decat atat, modernizarea lui reprezinta si cresterea pretului, ceea ce trebuie sa va faca constient ca vanzarea lui va dura un timp destul de indelungat avand in vedere ca, in acest caz, imobilul dat spre vanzare concureaza cu celelalte oferte existente pe piata imobiliara.
Daca aveti nevoie urgenta sa vindeti imobilul, din motive diverse, iata cum puteti proceda:
- Intr-un timp scurt nu veti reusi sa renovati apartamentul si sa ii adaugati dotarile necesare, insa daca pretul va putea fi negociabil veti avea mai multe sanse de reusita.
- In urma analizei pietei veti descoperi un anumit pret, asa ca va puteti orienta sa stabiliti un pret cu putin mai mic ca si cel oferit de concurenta, astfel incat veti primi multe oferte de cumparare.
Important!
Actele de proprietate, cele pentru executia cadastrului si pentru intabulare trebuie pregatite, in vederea vanzarii apartamentului. Prin urmare, pentru intocmirea cadastrului si intabularii sunt necesare urmatoarele acte:
Actele de proprietate ale apartamentului:
- Contract de Vanzare-Cumparare,
- Procesu verbal de predare-primire al apartamentului, iar in cazul in care imobilul a fost achizitionat de la stat este nevoie de dovada achitarii integrale a sumei pentru care a fost cumparat
- Sentinta civila, in cazul in care apartamentul este inscris pe numele a doi membrii de familie sau in cazul unui divort intre parti
- Certificatul de mostenitor, in cazul in care apartamentul a intrat in posesie prin mostenire
- Actul de donatie si altele
* Pentru toate aceste acte sunt necesare realizarea in doua copii a originalelor, dintre care una din copii trebuie legalizata
- Certificatul fiscal pentru cadastru si intabulare ce se elibereaza de Administratia Financiara
- Buletinele proprietarului/proprietarilor - si acestea trebuie realizate in doua copii
- Cererea tip, luata de la expertul autorizat, trebuie completata si semnata de proprietarul apartamentului
- Declaratia, care se ia de la expertul autorizat, din care rezulta limitele proprietatii, pentru care se realizeaza masuratorile
- Cererea de inregistrare in Cartea Funciara, eliberata de expertul autorizat, mai exact dovada intabularii apartamentului ce reprezinta cartea de identitate a imobilului respectiv.