Pentru inceput, este necesar sa identifici problemele majore. Dormitorul este demodat si ti-ai dori o o pata de culoarea, o nuanta a peretilor care sa-ti induca o stare de relaxare? Iti doresti parchet din lemn si nu mocheta? Vrei intimitate si nu stii ce culoare sa aiba draperiile? Vrei si trebuie sa schimbi totul in locuinta, de la inceput pana la sfarsit, dar ai un buget limitat? Sau ai suficiente resurse financiare, dar nu stii ce sa faci cu ele si ce sa alegi?
Bineinteles, un lucru foarte important in setarea prioritatilor este stabilirea unui anumit buget. Mai mult ca sigur ca vei depasi suma de bani pe care te gandesti sa o aloci reamenajarilor, dar este bine sa stii intre ce limite te incadrezi.
Daca planuiesti o schimbare completa a locuintei tale, atunci va fi nevoie de mai mult decat o simpla varuiala, implicit de un buget mai mare. Dar chiar si cu un buget limitat, vei fi uimit sa descoperi cat de multe lucruri poti obtine. Important este sa te informezi in ceea ce priveste produsele disponibile pe piata, pentru ca exista o varietate foarte mare, la diferite costuri.
Urmatorul pas este determinarea scopului proiectului tau. Este important sa te decizi daca doresti o modificare mai putin costisitoare sau o transformare uriasa. Este foarte posibil sa ai idei foarte bune, care sa iti depaseasca resursele financiare. Daca platesti chirie, incearca sa gasesti modalitati de a schimba aspectul locuintei modificand lucrurile si obiectele pe care le poti lua cu tine, la noua adresa. Varuitul peretilor nu este foarte costisitor, dar este posibil sa fii nevoit sa vopsesti din nou peretii, in culoarea ceruta de proprietar, in clipa in care decizi sa iti schimbi locuinta, ceea ce, din start, inseamna o cheltuiala in plus. Poti obtine o transformare importanta prin schimbarea unor accesorii asa cum ar fi o noua lampa, lenjeria patului, perdelele si draperiile sau alte obiecte decorative din apartament. Cu atat mai mult cu cat pe acestea le poti lua cu tine o data ce parasesti locuinta respectiva.
Mai departe, trebuie sa te gandesti ce fel de stil de design interior vrei sa adopti. Un sfat pentru incepatori: este important ca locuinta sa reflecte propriul stil si gust, deoarece doar tu stii cum trebuie sa arate „acasa”.
Nu exista reguli care sa iti impuna felul in care sa iti decorezi incaperile apartamentului. Daca iti angajezi un specialist in ceea ce priveste design-ul interior nu trebuie sa te simti obligat sa accepti reamenajarea locuintei dupa gusturile lui, ci trebuie doar sa iti asculti sfaturile acestuia si, impreuna, sa stabiliti care sunt solutiile optime pentru a imbina dorintele tale cu bunul gust. Orice ar fi, doar tu poti decide cum va arata casa ta. Cauta idei pentru proiectul tau in magazine, iar ca sa-ti usurezi munca poti gasi foarte multe informatii pe internet si poti studia o mai mare gama de produse si firme care le comercializeaza.
Un alt lucru de care trebuie sa tii cont este urmatorul: sa nu uiti niciodata ca o casa inseamna un proiect in continua dezvoltare. Pe langa parcurgerea etapelor importante, cum ar fi varuitul peretilor, cumpararea unor obiecte de mobilier noi sau parchetarea podelelor, trebuie sa tii cont si de micile detalii care pot da un aspect ospitalier daca acel obiect decorativ este pus acolo unde trebuie, cum ar fi un tablou, o veioza si altele.
De asemenea iti poti personaliza locuinta prin fotografii, care sa infatiseze un alt stadiu al relatiilor tale cu cei dragi, diferite suveniruri achizitionate din diferite calatorii, astfel va fi o incantare nu numai pentru privirile tale, dar si pentru ale celor care iti vor calca pragul.
In concluzie printre cele mai importante elemente in construirea sau amenajarea unei locuinte se numara calitatea,pretul si timpul de executie al lucrarii.
Un proiect elaborat de amenajare interioara cuprinde:
•masuratori detaliate pentru toate spatiile care urmeaza sa fie amenajate;
•o remodelare si reorganizare eficienta a spatiului, cu propuneri de ambientare (dulapuri, tavane false, nise din gips-carton, pereti despartitori usori, etc.);
•detalii legate de culori, materiale, finisaje;
•detalii pentru sistemul de iluminat, cu pozitionarea prizelor, spoturilor, corpurilor de iluminat;
•dispunerea corecta a mobilierului in functie de necesitatile clientului, lumina, dimensiunile si functiunile spatiilor;
•detalii constructive pentru mobila realizata la comanda;
•folosirea justa a tuturor elementelor pentru obtinerea unei ambiante interioare de calitate, intr-o prezentare tridimensionala a spatiilor care urmeaza sa fie amenajate.
Ceaa ce este important in amenajarea unui ambient se refera la culorile folosite, la intensitatea luminii si a ceea ce se foloseste pentru iluminat (candelabre, veioze si altele), la stilul arhitectural si materialele folosite in construirea locuintei, compartimentarea locuintei, precum si pozitionarea diverselor obiecte. Stilul arhitectural este foarte important, avand ca scop modelarea interioarele pentru a obtine incaperi mai mari prin suprimarea altora, acolo unde acest lucru este posibil.
Toti ne dorim un interior confortabil, primitor si modern, dar atunci cand incercam sa-l aducem in propria casa nu tinem seama de cele mai elementare conditii: dimensiunile incaperii, orientarea cardinala si implicit, lumina naturala care poate favoriza sau nu culorile din amenajarea noastra. Trebuie, de asemenea, sa avem grija atunci cand dorim sa copiem ideile de design dintr-o revista sau ceea ce am vazut la un prieten, deoarece exista riscul ca un spatiu dorit elegant sa devina un kitch.
Urmeaza-ti intuitia si gustul si pune in practica cele mai nebunesti idei pe care le ai, pastrand bunul simt!
Stilul anului 2008 este bazat pe piese ecologice, design hi-tech, stil bogat accesorizat, produse foarte bune calitativ, cu alte cuvinte un design inovator si plin de imaginatie. Prin urmare trendul 2008-2009 este conturat prin linii elegante, inlocuindu-le pe cele cu forme "ciudate", fiind puse in prim plan piese realizate din materiale naturale, exprimand originalitate si magie. Cu alte cuvinte, stilul 2008 defineste luxul si rafinamentul, combinatii ale stilurillor baroque, oriental, in special stilul feng-shui, precum si cel cubist.
Pardoseli - acestea trebuie sa fie realizate din materiale naturale cum ar fi parchetul masiv cu esente de bambus, nuc pentru un aspect mai primitor si obligatoriu sa fie lacuite. De asemenea se mai foloseste si ceramica sau piatra naturala. Anul acesta sunt recomandate placi ceramice de mici dimensiuni si chiar mozaicul. Un accent important este pus pe placile ceramice decorative, astfel incat incaperea sa poarte amprenta celui care locuieste in ea, de aceea se folosesc diferite combinatii cromatice cum ar fi combinatiile de portocaliu-alb, bleu-gri, alb-lila, negru-galben, alb-negru, alb-verde, rosu-alb.
Pereti. Anul acesta revina moda imbracarii peretilor cu tapet, putand alege intre tapetul textil, cu diferite modele si teme de disign sau tapetul foto, si de asemenea, pe suprafete mici se poarta tapetul cu un model incarcat pentru a pune in evidenta acel perete.
Mobilarea locuintei. Si in aceasta zona se poarta materialele naturale, din lemn masiv ce denota eleganta. Este indicat ca piesele de mobilier sa fie foarte accesorizate, cu tendinte din cultura orientala.
O locuinta trebuie sa emane personalitatea ta si abia mai apoi sa fie in trend!
< < |
---|