Fapte stiintifice ciudate de care nu stiai
Ploaia de animale
Ploaia cu animale reprezinta un fenomen relativ comun, meteorologic, cu evenimente raportate din multe tari in intreaga istorie. Animale, ce cad din cer sunt pesti, broaste si pasari. Uneori, animalele supravietuiesc toamnei, in special pestii, ceea ce sugereaza un mic decalaj de timp intre extractie si picaturile reale. Mai multi martori ce au vazut o ploaie de broaste, descriu animalele ca fiind speriate, desi sanatoase si au un comportament relativ normal la scurt timp dupa eveniment. In unele incidente, animalele sunt congelate sau chiar complet inchise in blocuri de gheata. Aceste evenimente pot fi o dovada pentru transportul de victime la altitudini mari, unde temperatura este sub zero si ele arata cat de puternice pot fi fortele meteorologice. Cele mai recente aparitii includ ploaia de broaste in Serbia (2005) si Londra (1998) si ploile de peste in India (2006) si Tara Galilor (2004).
In Honduras, in Lluvia de Peces (Ploaia de Pesti) este un fenomen unic, care a avut loc de mai mult de un secol in fiecare an. Ea apare in Departamento de Yoro, intre lunile mai si iulie. Martorii acestui fenomen, care incepe cu un nor intunecat pe cer, urmat de fulgere, tunete, vant puternic si ploaie torentiala de la 2 la 3 ore. Dupa ce ploaia se opreste, sute de pesti ce sunt inca in viata, sunt gasiti la fata locului. Oamenii iau acasa pestele pentru a-l gati si a-l manca. Desi unii experti au incercat sa explice Ploaia de Pesti ca un fenomen natural meteorologic, pestii nu sunt pesti de apa de mare, ci pesti de apa dulce. Acestia nu sunt morti, nu sunt orbi, avand ochi, nu sunt pesti mari, ci mici, iar tipul de peste nu este gasit in aceasta zona. Nu exista nici o explicatie stiintifica valabila pentru acest fenomen. Multi oameni cred ca acest fenomen se produce din cauza preotului José Manuel Subirana, un misionar catolic spaniol, considerat de multi a fi un sfant. El a vizitat Honduras din 1856-1864 si la intalnirea cu atat de multi oameni saraci, el s-a rugat 3 zile si 3 nopti pentru a-i cere lui Dumnezeu un miracol pentru a-i ajuta pe cei saraci prin furnizarea de produse alimentare. De atunci a avut loc ploaia de Pesti.
Universul este bej
Cosmic Latte este culoarea Universului, in concordanta cu ceea ce a afirmat o echipa de astronomi de la Universitatea Johns Hopkins. In 2001, Karl Glazebrook si Ivan Baldry au stabilit ca nuanta Universului a fost un alb-verzui, dar curand, ei au corectat analiza lor in "Sondajul 2dF Galaxy Redshift: constrangeri privind istoria formarii astrilor cosmici de la spectrul cosmic", publicat in 2002. In aceasta lucrare, acestia au raportat ca sondajul lor in ceea ce priveste culoarea tuturor luminilor din Univers s-a adaugat la o nuanta de bej-alb. Studiul a inclus peste 200.000 de galaxii si s-a masurat gama spectrala a luminii de la un volum mare de Univers.
Intr-un articol al Washington Post, a fost afisata si culoarea. Glazebrook a spus in gluma ca el a cautat sugestii pentru un nume pentru noua culoare. Mai multe persoane care au citit articolul au trimis sugestii. Numele selectat a fost "Cosmic Latte".
Luna se deplaseaza departe de Pamant
Orbita Lunii (cale sa circulara in jurul Pamantului) se mareste, intr-adevar, la o rata de aproximativ 3-8 cm pe an. (Orbita Lunii are o raza de 384,000 km.) Motivul pentru aceasta crestere este acela ca Luna ridica maree pe Pamant. Pentru ca partea Pamantului care se confrunta cu Luna este mai aproape, se simte o mai puternica atractie de gravitate decat in centrul Pamantului. In mod similar, in partea Pamantului care este mai departe de Luna, gravitatea se simte mai putin decat in centrul Pamantului. Acest efect intinde Pamantul putin, ceea ce il face putin alungit. Se asteapta ca in 15 miliarde de ani, orbita se va stabiliza la 1,6 ori dimensiunea sa actuala, iar ziua pe Pamant va fi lunga de 55 zile echivalentul timpului care ii va lua Lunii sa orbiteze in jurul axei Pamantului.
Larvele ajuta la vindecarea rapida a ranilor
Cu mult timp in urma, unii medici au observat ca soldatii care aveau viermi pe ranile lor s-au vindecat mai repede decat cele fara viermi. Viermii mananca celule de piele moarta si bacteriile. Terapia prin viermi reprezinta introducerea intentionata a viermilor dezinfectanti sau a larvelor ce pot zbura in pielea non-vindecata sau a ranilor superficiale ale tesutului. Aceasta practica a fost utilizata pe scara larga inainte de descoperirea antibioticelor, deoarece serveste la curatarea tesutului mort dintr-o rana cu scopul de a grabi vindecarea.
Calutul de mare mascul poate ramane gravid
Calutii de mare masculi se reproduc intr-un mod neobisnuit: masculul ramane insarcinat. Acestia reprezinta singurele specii din regnul animal la care termenul de "sarcina masculina" a fost aplicat. Calutul de mare mascul dispune de o punga in care se afla ouale depuse de catre femela. Perechea isi incolacesc cozile, iar femela aliniaza un tub lung numit ovipositor de punga masculului. Ouale se deplaseaza prin tub, in punga masculului, unde, mai apoi le fertilizeaza. Embrionii se dezvolta de la zece zile la sase saptamani, in functie de specie si de conditiile apei. Atunci cand masculul da nastere, el pompeaza coada pana cand apare primul calut.
Punga masculului reglementeaza salinitate pentru oua, crescand in punga pentru a se potrivi cu apa din afara pungii, pe masura ce ouale se maturizeaza. Puii sunt independenti de parintii lor.