Apa - element vital al vietii, dar si pericol

Apa - element vital al vietii, dar si pericol


    Apa curge prin casele noastre zilnic si ne este de un real folos atunci cand curge prin tevi. Prin urmare, evolutia ne-a usurat traiul de zi cu zi, iar in zilele noastre nu concepem sa traim fara apa care tasneste din perete.

Cum afecteaza igrasia organismul uman?


    Medicii atrag atentia la efectele mucegaiului asupra sanatatii persoanelor. Astfel, locatarii unei locuinte in care si-a facut aparitia igrasia pot in timp avea probleme cu respiratia si chiar sinuzita.
    Mucegaiul (ciuperca saprofita sau parazita), irita tractul respirator superior, provocind tuse, ingreunarea respiratiei si simptome astmatice. De asemenea, ultimele studii in domeniu arata ca mucegaiul nu afecteaza numai sanatatea fizica, ci si pe cea mentala. Mai exact, analizand legatura dintre mucegai si starea de sanatate a oamenilor, s-a descoperit ca ar putea exista o legatura intre aceste ciuperci si aparitia depresiei. Conform medicilor, riscul de depresie este cu aproape 40% mai mare la persoanele care locuiesc in case cu igrasie si mucegai. Pe langa depresie, persoanele care traiesc in mediile igrasioase sufera de insomnii dar si de lipsa poftei de mancare.
    Pentru a preveni aparitia mucegaiului, cercetatorii recomanda ca bucataria si baia sa fie cat mai uscate si cat mai bine ventilate. De asemenea, mucegaiul poate fi indepartat cu o solutie de otet din vin si apa.

Apa curata in casa dumneavoastra


    Echipamentele de purificare a apei sunt elemente a caror calitate sporesc gradul de confort dintr-un ambient. Aceste echipamente in sistem watercooler au rolul de a filtra si purifica apa provenita din reteaua de distributie, oferindu-va avantajul de a consuma apa de aceeasi calitate cu cea plata imbuteliata, dar cu costuri mult mai mici.
    Purificator de apaSistemul de filtrare al acestora este alcatuit din patru filtre care au rolul de a elimina impuritatile (primul filtru elimina particule cu diametrul de 1 micron), substantele chimice toxice din compozitia apei (insecticidele, clorul s.a.) si microorganismele. La trecerea prin ultimul filtru, care este construit pe baza de carbon activ granular, apa filtrata isi recapata gustul natural, iar dupa filtrare, ea poate fi racita sau incalzita, ca si la dozatoarele clasice.
    Purificatoarele au un design atractiv (exista si modele de lux, pentru amplasamente mai pretentioase, dar si echipamente de capacitate mare, destinate unui numar sporit de consumatori), deci se pot integra cu usurinta in orice spatiu si, in plus, nu au mari restrictii de amplasare in locatie, deoarece legatura cu reteaua de apa se face extrem de usor.
    Avantajele acestor sisteme sunt nu numai de ordin economic (e clar ca in pretul unei sticle sau bidon de apa intra costul etichetei, al PET-ului, dopul, imbutelierea, transportul si depozitarea) ci si din punct de vedere al confortului si operativitatii (se elimina un drum pana la magazin sau dispare efortul manipularii unui bidon greu si voluminos). Un alt punct forte al echipamentelor de acest gen este posibilitatea de inchiriere a lor, dumneavoastra fiind absolvit de sarcina schimbarii filtrelor sau igienizarii.
    Indiferent de forma de achizitie, de culoare sau model, un astfel de echipament are darul de a va aduce apa proaspata in fiecare zi, deci inca un pic de confort in viata dumneavoastra.

 

Probleme cauzate de apa


    Atunci cand se sparge vreo teava apa devine o adevarata forta distructiva, facand foarte mult rau cu fiecare minut care trece pana este oprita. Ceea ce trebuie sa faceti in primul rand este sa opriti sursa de unde provine apa. Daca curge de la masina de spalat sau de la toaleta trebuie sa inchideti valva de alimentare si se va opri scurgerea. Daca insa o teava este stricata, probabil ca va trebui sa opriti apa in toata casa pana cand scurgerea este reparata.
    Urmatorul pas este sa faceti ceea ce considerati ca este necesar ca sa minimizati pagubele. Incercati sa imbibati prosoape cu apa sau sa aspirati apa, daca va permite aspiratorul. Nu actionati de unul singur daca apa contine scurgeri de la o canalizare, deoarece aveti nevoie de echipament specializat.
    In cel mai scurt timp posibil mutati, eventual in alta camera obiectele care se pot deteriora daca raman mai mult timp in contact cu apa. Fiti foarte atenti in special cu obiectele din lemn si cu hartiile deoarece acestea absorb apa foarte repede.
    O greseala des intalnita este cresterea temperaturii pentru uscarea mai repede a obiectelor. Insa acest lucru va extrage umezeala din suprafete mult prea repede, provocand efecte secundare ca de exemplu : craparea sau deformarea mobilei.
    Asa ca nu uitati : cel mai bine este sa actionati cat mai repede oricat de mica ar fi scurgerea de apa deoarece efectele secundare pot fi mult mai costisitoare si mai neplacute.

Umezeala in casa


    Cel mai evident mod prin care umezeala patrunde in casa este cu ajutorul ploii, care poate cadea pe un acoperis cu mici fisuri sau poate intra pe langa ferestre care nu sunt sigilate bine. De aceea este foarte important sa reparati imediat si cea mai mica fisura. De asemenea, umezeala este generata atunci cand gatiti, faceti dus, udati plantele, spalati rufele sau chiar cand respirati. Mai mult de 99% din apa folosita pentru udarea plantelor intra in aer. De exemplu, doar respirand si transpirand, o familie normala adauga in jur de 11 l de apa zilnic aerului din interior.
    Deoarece aerul intotdeauna contine umezeala, orice miscare de aer aduce si umezeala cu el. Trebuie sa stiti ca daca aerul trece prin prize sau intrerupatoare sau prin instalatiile electrice si ajunge in pereti, si umezeala urmeaza aceeasi cale. Chiar si crapaturile foarte mici pe langa conducte pot aduce mari cantitati de umezeala deoarece circuitul aerului din conducte este mult mai mare decat altele din casa.
    Umezeala se propaga si cu ajutorul unui alt proces denumit difuziune. Difuziunea are loc atunci cand o anume parte a casei dumneavoastra are un nivel mai inalt de umezeala decat alta parte, ca de exemplu miscarea umezelii din baie in dormitor, dupa un dus cu apa fierbinte care a umplut baia de aburi. Difuziunea are loc si daca nu au loc miscari de aer. Asa cum caldura trece dintr-un spatiu calduros intr-unul racoros, chiar daca trebuie sa treaca printr-un perete, vaporii de apa vor trece dintr-un loc cu o concentratie a umezelii mai mare intr-un spatiu care are o concentratie mai mica, chiar daca trebuie sa treaca printr-un perete. Umezeala mai poate intra in casa dumneavoastra in timpul procesului de constructie. Materialele de constructie se pot uda in timpul constructiei de la ploaie, de la roua sau zacand pe pamant jilav. Incercati sa evitati umezeala pe cat posibil deoarece poate aduce mari pagube casei dumneavoastra.

Lupta impotriva igrasiei


    Mucegaiul si igrasia se numara printre cei mai temuti dusmani ai locuintelor. Si totusi exista metode prin care puteti scapa apartamentul dumneavoastra deIgrasia in locuinta aceasta problema:  termoizolarea cu polistiren a partii exterioare a cladirii, folosirea de vopsele cu aditivi speciali, metoda implantarii unor solutii chimice in pereti sau montarii in pereti a unor anozi.

 Termoizolarea cu polistiren a partii exterioare a cladirii


    Cea mai buna metoda este, se pare, cea reprezentata de polistiren care asigura si izolarea termica a cladirii. Totusi, si in acest caz, exista pericolul aparitiei igrasiei dupa montarea placilor de polistiren daca nu este calculat corect punctul de roua.
    Prin izolarea termica a locuintei la exterior cu polistiren, nu mai este nevoie de o placare si la interior, socul termic fiind preluat de polistiren. Cu toate acestea, alti constructori sunt de parere ca nici termoizolatia nu reprezinta o solutie definitiva impotriva igrasiei, deoarece intre placile de polistiren si perete poate aparea umezeala, care in timp duce la aparitia mucegaiului.

Cum apare igrasia


    „Punctul de roua" este punctul de intilnire a aerului rece cu aerul cald sau umed din interiorul cladirii. In functie de acest punct trebuie calculata grosimea placii de polistiren. Igrasia apare in urma unui soc termic care are loc in momentul cand peretele rece intalneste caldura din interior. Igrasia apare mai ales toamna si iarna, in anotimpurile reci care faciliteaza crearea socului termic.
    Proprietarii care si-au montat geamuri termopan se confrunta cu aceasta problema, deoarece ferestrele din lemn permit o ventilare a aerului, prin toc sau rama geamului, dar nu se intampla acelasi lucru si in cazul geamului termopan, care etanseaza perfect si nu mai permite ventilarea.

Metoda vopselelor cu aditivi incorporati


    Folosirea de aditivi sau vopsele antifungice nu reprezinta decat solutii pe moment. Mai mult acestea, dau batai de cap vecinilor. Aditivii incorporati in mortar intra in porii materialului si se cristalizeaza. Apa nu va mai trece prin acel perete, dar se va duce in alta parte, respectiv la vecini, in cazul locatarilor de bloc.

Batoanele congelate


    Acest sistem ofera o protectie impotriva mucegaiului pentru o perioada de 25 de ani. Gaurile in care se introduc batoanele contra igrasiei se fac la distante de 11 centimetri, cat mai aproape de fundatia casei sau a peretelui cu probleme. Adancimea gaurilor trebuie sa fie mai mica decat grosimea peretilor cu 2,5 centimetri.
    Batoanele sunt introduse in prealabil in congelator, dupa care se introduc in gaurile facute in pereti. Dupa topirea primului rand de batoane, operatiunea se mai repeta inca de trei ori, dupa care peretele se tencuieste. Un astfel de baton costa aproximativ 0,6 euro, pret in care este inclus si TVA-ul. Intr-un metru liniar de perete intra circa 9 batoane. Acest lucru inseamna ca in total trebuie folosite 36 de batoane. Durata de viata este de 25 de ani, dar eficienta de 100%.

Metoda electro-osmotica


    Sistemul presupune introducerea in perete a unor anozi electrici de joasa tensiune, confectionati din titan. Gaurile vor fi facute, ca si in cazul batoanelor congelate, cat mai aproape de fundatia casei, in peretii exteriori. Solutia este garantata pentru o perioada de 30 de ani. Avantajele acestui sistem constau in faptul ca se instaleaza usor, fara a afecta cladirea si se pune in functiune imediat. Practic, moleculele de umezeala sunt respinse pe partea inferioara a zidului si sunt canalizate catre pamant. Dezavantajele acestei metode tin de faptul ca sistemul trebuie sa functioneze in permanenta.