Centrale termice - cazane pe lemne
Centrale termice - cazane pe lemne
Cum incalziti casa sau biroul dumneavoastra cu gaz, petrol, lemne sau energie electrica? Ati obosit sa mai platiti facturi astronomicela energie? Cu siguranta ca ati observat cum costurile cu energia au crecut enorm in ultimii ani. Ei bine ghici ce? Tarifele la petrol, gaze naturale si energie electrica vor merge numai in sus. Vreti sa inceapeti sa platiti sute sau chiar mii de lei pe an pentru caldura si apa calda?
Mai bine v-ati orienta sa cumparati un boiler pe combustibil alternativ - cazanele pe lemne. Cazanele pe lemne folosesc tehnologia de ardere prin gazificare pentru a obtine o eficienta termica de 87% prin surse de combustibil traditionale - lemnul.
Cazanele pe lemne ofera o modalitate comoda, sigura si ecologica pentru a incalzi casa si a furniza apa calda. Cei ce detin cazan pe lemne sunt asigurati in ceea ce priveste incalzirea casei la inalta eficienta, scaderea costurilor de incalzire si de a folosi din abundenta, combustibili disponibili la nivel local. Tehnologia de combustie prin gazificare folosita pentru cazanele pe lemne este cea mai eficienta modalitate de a arde lemnele de foc. In plus, aceasta tehnologie de ardere, de inalta eficienta produce putin sau deloc creozot, practic eliminand riscul de incendiu pe horn si reducand foarte mult emisiile de gaze cu efect de sera.
Sfaturi in ceea ce priveste combustibilul cazanului
- Peletii din lemn si cazanele pe paleti ofera mai multe avantaje proprietarilor. Combustibilul este deja uscat si de obicei, vine plase de plastic usor de manevrat. Cazanele pe paleti au o teica mare de combustibil care permite cazanului sa opereze cu mult mai putina grija fata de cazanele pe lemne. De obicei, va trebui sa adaugati pelete la fiecare doua sau trei zile. Ca si cu lemnele de foc, pentru cele mai bune preturi si disponibilitate, ar trebui sa va asigurati de aprovizionarea cu combustibili cu mult timp inainte de a incepe sezonul pentru incalzire.
- De asemenea, cazanele pe paleti au capacitatea de a lucra in colaborare cu containere de stocare a combustibilului foarte mari. De obicei, aceste containere vor stoca mai multe tone de peleti si permite cazanului sa lucreze nefiind nevoie de supraveghere. Cu sistemul de manipulare automata a cenusei si sistemul de furnizare a combustibilului construit in interiorul sau, acest cazan este deosebit de bine adaptat la sisteme cu ajutorul unui container bloc.
- Peletii din lemn sunt, de obicei, realizati din 100% deseuri de lemn. Utilizarea de deseuri din lemn aduce un plus de valoare pentru resursele de cherestea locale, ajuntand proprietarii de teren, in gestionarea cherestelei pentru recoltarea responsabila, mai degraba decat sa vanda terenul pentru dezvoltare. Ca si lemnul de foc, paletii reprezinta un combustibil produs domestic.
- Lemnele de foc, in mod normal, sunt vandute in unitati numite cabluri. Un cablu de lemn este o stiva, ce masoara 122 cm latime, 122 cm inaltime si 244 cm lungime. Continutul de energie termica a unui cablu va varia in functie de specia de lemn. Un cablu de lemne amestecat cu lemn usor va avea o valoare de incalzire de 17 sau 18 de milioane de BTU si un cordon de amestec tare va avea o valoare de caldura de 27 - 29 de milioane de BTU. Prin comparatie, un galon de petrol are o valoare a caldurii de 14.0000 BTU pe galon si propanul are 93.000 BTU pe galon.
- Lemnele de foc taiate si aranjate trebuie sa fie expuse la soare si aer (cu o acoperitoare deasupra lor) timp de un an, pentru a permite acestora sa se usuce la continutul ideal de 20% umiditate.
- Folosirea lemnului uscat este foarte importanta pentru arderea eficienta. Un copac obisnuit contine in medie 60% de apa din greutatea sa. La un continut cu umiditate de 60%, lemnele de foc au aproximativ 41% din energia bruta disponibila, atunci cand este uscat la un continut ideal de 20% de umiditate.