Gradina - o combinatie intre pietre si flori

Gradina -  o combinatie intre pietre si flori


    Natura stie sa ne impresioneze de fiecare data prin peisajele sale care iti taie respiratie. Campuri de o coloristica care te surprinde, stanci laolalta cu flori fragile iti creaza o imagine salbatica, neatinsa de tehnologia umana. E un spectacol al lumii pe care avem oportunitatea sa-l savuram ori de cate ori avem ocazia. Natura ne inspira si ne face sa visam departe, dandu-ne aceea mireasma de aer proaspat care ne lipseste in viata citadina.
    Natura ne ofera un complex de idei creatoare pe care le putem folosi in propria curte. O gradina cu un suflu salbatic este mult mai apreciata si te va face sa-ti amintesti la drumetiile din copilarie. Amenajeaza gradina intr-o combinatie de pietre si flori, un mic deal din stanci puteti face oriunde, daca adunati intr-un loc pamant si puneti peste el bolovani, pietre, pietris si plantati printre ele plantele potrivite. Pietrele pot fi de diferite dimensiuni sau forme, formand baza plantelor. In aceste locuri este indicat sa plantati arbusti pitici, iarba, trestie, copaci pitici sau chiar brazi, care vor infrumuseta gradina cu stancarii. Orice gradina poate fi amenajata astfel, insa este foarte important sa aveti un plan inainte de inceperea lucrarilor la aceasta parte a gradinii.
    Exista plante alpine care, daca primesc prea mult ingrasamant, vor creste peste masura normala, lucru care nu este indicat, astfel in gradina cu stancarii nu este nevoie de mult compost.  La inceput gradina trebuie plivita, dar cu timpul nu va mai fi necesar, pentru ca plantele din gradina nu vor mai lasa loc si pentru buruieni.
    In ceea ce priveste bolile si daunatorii, acestea vor aparea numai daca nu ingrijim cum trebuie gradina. Toate aceste probleme pot fi evitate daca nu veti neglija intretinerea si daca va veti preocupa in permanenta de acest lucru.
    Daca aveti o gradina abrupta, in panta puteti folosi acest aspect pentru a va amenaja accesul spre diferite zone ale gradinii prin trepte de piatra. Daca gardina dumneavoastra se afla pe un teren plan puteti folosi pietrele pentru alei. Daca aveti planul, puteti incepe constructia traseului.
    
Gradina - combinatia intre pietre si flori

 

Pietrele

 

    Aici depinde foarte mult de ceea ce va impresioneaza si va place cel mai tare, pentru ca la o astfel de gradina putem folGradina - Combinatia intre pietre si floriosi orice fel de pietre. Daca pietrele nu se afla in zona in care locuiti trebuie sa va ganditi de unde le puteti lua si cu ce le transportati. Pietrele mari, cu forme neregulate sunt interesante si arata foarte bine in gradina, dar nu uitati ca aveti nevoie si de pietre mici.

    Unele gradini au numai pietre din calcar. Calcarul este o alegere buna; este o piatra moale, poroasa care lasa umezeala sa treaca prin ea, la fel si unele radacini. Calcarul are de obicei adancituri care pot fi umplute cu pamant pentru a planta in el muschi si licheni.

    Aranjati pietrele incepand din partea din fata, mai joasa si apoi avansati spre sus. Puneti destul pamant in jurul fiecarei pietre pentru a o prinde bine, uneori poate fi nevoie sa ingropati piatra pe jumatate sau mai putin. Dupa ce pietrele au fost aranjate, lasati pamantul sa se aseze timp de cateva zile, priviti aranjamentul in ansamblu si daca sunteti multumiti, puteti trece la plantarea florilor.

Plante potrivite pentru o gradina cu pietre

 

Gradina - combinatia intre flori si pietre
    Exista o varietate imensa de plante din care puteti alege. Cele mai potrivite sunt plantele perene care nu cresc prea inalte, dar cum majoritatea din ele infloresc doar primavara, cel mai bine este sa plasati strategic si ierburi care infloresc vara, iarba neagra si plante anuale, pentru a adauga culoare pe tot parcursul anului.


    Unii gradinari sunt de parere ca intr-o gradina cu pietre nu au ce cauta decat plante si ierburi care cresc de obicei in medii pietroase, insa multe astfel de gradini nu sunt plasate in zone reci cu ierni lungi, propice acelor tipuri de plante. Atunci cand selectati plantele, aveti grija sa reziste la zona si clima in care locuiti.

 

Ingrijirea gradinii cu pietre


    Sapati pamantul din cand in cand cu o furca. Majoritatea plantelor supravietuiesc in pamant sarac in substante hranitoare, dar nu strica sa le dati ocazional balegar sau ingrasamant. De asemenea, plantele inalte trebuie taiate dupa ce au inflorit, tulpinile sau frunzele uscate trebuie inlaturate, iar plantele care s-au inradacinat prea bine sau care sunt prea mari pentru spatiul care le-a fost destinat trebuie controlate atent si eventual mutate.
    Verificati daca apar boli sau insecte daunatoare. Melcii sunt o problema pentru ca le place sa stea la adapostul pietrelor. Nu lasati niciodata buruienile sa creasca in colturile gradinii, de acolo se pot intinde peste tot. Deoarece plantele care cresc intr-o gradina cu pietre sunt mai expuse decat cele dintr-o gradina obisnuita, ele au nevoie de protectie iarna: un strat gros de frunze trebuie aplicat inainte de primul inghet.