Gradina mea
Ai deja teren in jurul casei si ai dori sa il valorifici prin amenajarea unei gradini, o mica oaza de verdeata, refugiul tau de sters si agitatie. Dar fara cateva informatii iti va fi greu sa ajungi la rezultatul asteptat.
In primul rand trebuie sa-ti setezi obiectivul, acela ca aceasta gradina trebuie sa aiba aspectul unui peisaj natural. In al doilea rand, gradina impreuna cu casa trebuie sa formeze un tot unitar, iar daca locuinta nu arata bine incercati sa remediati acest lucru, macar prin schimbarea culorii peretilor casei care ar putea sa aduca o mare schimbare aspectului exterior. Centrul gradinii trebuie sa fie deschis.
Gradina trebuie sa aiba un aspect natural. Frumusetea ei este data de gazon si florile pe care le folosim, iar pe langa asta putem da un plus de prospetime gradinii prin diferite accesorii cum ar fi fantanile arteziene, pitici de gradina si altele. Florile adauga culoare si varietate gradinii, de aceea este indicat ca acestea sa fie asezate la marginea gradinii, iar centrul poate fi loc de joaca pentru copii, de exemplu.
Amenajarea gradinii
1. Nivelarea pamantului - se face toamna, inainte de sezonul ploios, iar apoi este lasat asa pana la primavara. Iar daca se doreste o zona mai inalta, sub forma de damb, este bine sa fie asezata la marginea gradinii.
2. Terasarea - exista locuri, pe terenul pe care se doreste sa fie transformat in gradina, in care inclinatia este foarte vizibila, astfel acesta necesita terasarea pamantului pentru a obtine sectiuni mai plane. Amplasarea terasei se realizeaza langa casa sau in prelungirea ei, astfel incat peluza sa aiba mai mult spatiu.
3. Liniile de marcatie - se pastreaza un contur atunci cand se planteaza florile, iar daca se doreste o suprafata a gazonului mai mare atunci nu este indicata demarcatia.
4. Aleile gradinii
Daca aveti o gradina mare, merita sa aveti mai mult decat o alee sau doua, insa pentru un spatiu mic este indicat sa va incadrati maxim in doua alei, altfel design-ul ar fi unul incarcat si fara sclipire. Pentru aleea ce duce spre garaj trebuie tinut cont de sistemul de scurgere a apei, astfel incat sa nu se forma baltoace inestetice.
Este indicat ca in amenajarea aleilor sa fie folosite materiale de constructii cum sunt cimentul si pavajul cu dale. Pietrisul si zgura, precum si alte materiale de acest gen nu sunt indicate, deoarece nu sunt bune pe vreme foarte uscata sau umeda.
5. Straturile de flori
In primul rand, alegeti plantele astfel incat incepand cu primavara timpurie si pana toamna tarziu sa aveti flori. Apoi trebuie sa stiti ca plantele si gazonul se pun in paralel, deoarece plantele de bordura se planteaza dupa formarea gazonului. Mai intai se niveleaza pamantul, se delimiteaza zonele cu bete si apoi urmeaza plantarea gazonului si a florile. In ceea ce priveste plantarea copacilor, cea mai eficienta perioada este toamna, deoarece trunchiul e crescut destul iar pamantul are o conditie perfecta pentru drenaj, insa se poate derula si pe perioada primaverii.
Pentru un efect plin de prospetime si verdeata puteti sa adaugati si tufisuri in gradina dumneavoastra. Acestea se planteaza in lateralul casei, la intervale foarte mici intre ele.
6. Gazonul
Aceasta este o etapa foarte grea din amenajarea gradinii mult visate, deoarece este nevoie de multa grija in alegerea tipului de gazon si in pregatirea pamantului, pentru ca odata plantat, nivelul si conturul lui nu mai trebuie schimbat, astfel incat sa poata dura mai mult timp. Pamantul trebuie udat si arat, astfel incat radacinile plantelor sa se infiga adanc.
Sugestii pentru gradina din fata casei
Daca acoperisul casei are culoarea gri, iar obloanele sunt din lemn, atunci casa poate fi pusa in evidenta printr-un gard viu si de un gazon spatios.
Se vor folosi plante ce fac flori, asezate pe marginea aleii de caramida. De asemenea, puteti adauga si statui pentru un aspect mai elegant.
Puteti alege sa va imbracati casa cu iedera, insa ferestrele trebuie lasate libere, iar in gradina plantati multe tufe de flori colorate.
Daca aveti o casa cu peretii exteriori vopsiti in alb, atunci este indicat sa combinati elemente din natura cu altele artificiale. Prin urmare, puteti aseza bolovani colorati pentru a servic ca si trepte, iar printre ei sa plantati flori colorate. Puteti folosi . de asemenea, lemn, piatra, alte plante sau o combinatie a acestora.
Daca nu dispuneti de o gradina mare, folositi numai gazonul, iar la capatul acestuia, pe alee sau la ferestre, puteti planta flori si tufe ornamentale sau le puteti amplasa in ghivece. Pentru a delimita gradina din fata acsei de exterior, puteti folosi un gard mic alb, tip englezesc, iar langa acesta, in exterior, plantati flori colorate, de exemplu o combinatie intre galben si mov.