Apa curge prin casele noastre zilnic si ne este de un real folos atunci cand curge prin tevi. Prin urmare, evolutia ne-a usurat traiul de zi cu zi, iar in zilele noastre nu concepem sa traim fara apa care tasneste din perete.
Cum afecteaza igrasia organismul uman?
Medicii atrag atentia la efectele mucegaiului asupra sanatatii persoanelor. Astfel, locatarii unei locuinte in care si-a facut aparitia igrasia pot in timp avea probleme cu respiratia si chiar sinuzita. Mucegaiul (ciuperca saprofita sau parazita), irita tractul respirator superior, provocind tuse, ingreunarea respiratiei si simptome astmatice. De asemenea, ultimele studii in domeniu arata ca mucegaiul nu afecteaza numai sanatatea fizica, ci si pe cea mentala. Mai exact, analizand legatura dintre mucegai si starea de sanatate a oamenilor, s-a descoperit ca ar putea exista o legatura intre aceste ciuperci si aparitia depresiei. Conform medicilor, riscul de depresie este cu aproape 40% mai mare la persoanele care locuiesc in case cu igrasie si mucegai. Pe langa depresie, persoanele care traiesc in mediile igrasioase sufera de insomnii dar si de lipsa poftei de mancare. Pentru a preveni aparitia mucegaiului, cercetatorii recomanda ca bucataria si baia sa fie cat mai uscate si cat mai bine ventilate. De asemenea, mucegaiul poate fi indepartat cu o solutie de otet din vin si apa.
De obicei, oglinzile sunt folosite pentru intretinerea personala, decorare si arhitectura, dar si in aparaturile stiintifice cum ar fi telescoapele si laserele, prin urmare, oglinzile fac parte din recuzita cotidiana aproape indispensabila. Sunt concepute pentru lumina vizibila, insa in instrumentele optice acestea detecteaza alte lungimi de unda ale radiatiei electromagnetice. V-ati putea imagina viata fara oglinda? Oglinda reprezinta reperul propriei noastre imagini exterioare, o masura a dimensiunii umane. De la oglinda mica de poseta, menita a corecta prin adaosuri cosmetice micile imperfetiuni faciale, pana la oglinzile somptuoase de salon, destinate amplificarii spatiilor prin iluzii vizuale exista gradatii numeroase de utilizare a acestui obiect de reflectare a vizibilului. O imagine in oglinda, oricat de adevarata ar parea, nu este insa reala. In primul rand totul apare in oglinda invers din punctul de vedere al reperelor stanga-dreapta. Sunt oglinzi concave sau convexe care deformeaza si distorsioneaza imaginile reflectate, in timp ce sisteme de oglinzi pot reda imagini multiple saurealitati iluzorii. Poate cea mai veche oglinda din lume este o suprafata perfect linistita de apa. Intr-o astfel de oglinda, conform unui mit antic grecesc, s-ar fi privit frumosul tanar Narcis, ajungand sa se indragosteasca de propriul chip, in asemenea masura incat a ramas langa apa care-i reflecta infatisarea pana s-a stins de epuizare. In urma sa a rasarit o floare, denumita de atunci narcisa. Oglinda este un element compozitional mult utilizat de pictori, inca din cele mai vechi timpuri. Ambiguitatea si iluzia imaginii reflectate de oglinda au prilejuit artistilor numeroase subiecte plastice. Una dintre cele mai folosite teme a fost imaginea femeii care se gateste la oglinda, mandra de frumusetea sa. Tablouri memorabile cu acest subiect au realizat Giovanni Bellini cu a sa "Tanara femeie la oglinda", Rubens - "Venus la oglinda", Velazquez - "Venus si Amor la oglinda" si mai recent Christoffer Eckesberg - "Toaleta matinala". Oglinda inceteaza a mai fi un simplu obiect care reflecta imagini, mai ales in vechile preceptii chineze Feng Shui care recomanda folosirea oglinzilor in contracararea fortelor malefice ale ambientului si in amplificarea energiilor benefice. Conform traditiei chinezesti, oglinzile trebuie puse mai ales vizavi de usa.
Natura stie sa ne impresioneze de fiecare data prin peisajele sale care iti taie respiratie. Campuri de o coloristica care te surprinde, stanci laolalta cu flori fragile iti creaza o imagine salbatica, neatinsa de tehnologia umana. E un spectacol al lumii pe care avem oportunitatea sa-l savuram ori de cate ori avem ocazia. Natura ne inspira si ne face sa visam departe, dandu-ne aceea mireasma de aer proaspat care ne lipseste in viata citadina. Natura ne ofera un complex de idei creatoare pe care le putem folosi in propria curte. O gradina cu un suflu salbatic este mult mai apreciata si te va face sa-ti amintesti la drumetiile din copilarie. Amenajeaza gradina intr-o combinatie de pietre si flori, un mic deal din stanci puteti face oriunde, daca adunati intr-un loc pamant si puneti peste el bolovani, pietre, pietris si plantati printre ele plantele potrivite. Pietrele pot fi de diferite dimensiuni sau forme, formand baza plantelor. In aceste locuri este indicat sa plantati arbusti pitici, iarba, trestie, copaci pitici sau chiar brazi, care vor infrumuseta gradina cu stancarii. Orice gradina poate fi amenajata astfel, insa este foarte important sa aveti un plan inainte de inceperea lucrarilor la aceasta parte a gradinii. Exista plante alpine care, daca primesc prea mult ingrasamant, vor creste peste masura normala, lucru care nu este indicat, astfel in gradina cu stancarii nu este nevoie de mult compost. La inceput gradina trebuie plivita, dar cu timpul nu va mai fi necesar, pentru ca plantele din gradina nu vor mai lasa loc si pentru buruieni. In ceea ce priveste bolile si daunatorii, acestea vor aparea numai daca nu ingrijim cum trebuie gradina. Toate aceste probleme pot fi evitate daca nu veti neglija intretinerea si daca va veti preocupa in permanenta de acest lucru. Daca aveti o gradina abrupta, in panta puteti folosi acest aspect pentru a va amenaja accesul spre diferite zone ale gradinii prin trepte de piatra. Daca gardina dumneavoastra se afla pe un teren plan puteti folosi pietrele pentru alei. Daca aveti planul, puteti incepe constructia traseului.
Pentru ca designul camerei sa fie complet este nevoie de o pardoseala adecvata care sa fie in conformitate cu tema aleasa pentru dormitor. Prin urmare, in alegerea unei pardoseli adecvate, trebuie sa tinem cont de detalii precum: asortarea cu mobilierul, capacitatea de izolare termica si fonica, durabilitatea, eficienta economica si modurile de intretinere. In urma cu cativa ani, exista tendinta de a se placa gresie in toata casa, deoarece este usor de intretinut si exista o varietate de modele si nuante care se pot asorta oricarui stil de amenajare. Desi are numeroase calitati, in ziua de astazi, s-a renuntat la aceasta idee din cauza aspectului rece si sobru pe care il poate imprima in anumite incaperi. Cu alte cuvinte, trebuie sa recunoastem ca locul gresiei este in baie, in bucatarie si pe holul de la intrare. In zonele de zi si in dormitoare este de preferat o pardoseala calda, placuta, care sa se armonizeze cu mobila si restul accesoriilor. Prin urmare este recomandat, ca in dormitor, sa se foloseasca parchetul sau mocheta.
Cum ar fi sa ai, in interiorul casei, o gradina foarte mica de dimensiunile unui bol de salata, de exemplu. Nu credeti ca este posibil? Oare plantele din interiorul bolului vor rezista intr-un spatiu atat de mic? Daca intr-adevar vrei un astfel de coltisor in caminul tau afla ca se poate. Terariul reprezinta o gradina in miniatura aflata sub sticla. Aceasta tehnica era foarte populara in perioada victoriana, recreandu-se tot felul de "peisaje", de la terenuri impadurite, pana la un mini desert sau o jungla tropicala. Mai mult decat atat, puteti adauga si animale sau insecte, pentru ca natura din micul bol sa fie cat mai realistic creata, salbatica, neatinsa de om. In interiorul peretilor de sticla au loc si interactioneaza multe procese diferite: fotosinteza, respiratia si ciclul apei in natura. prin urmare, un terariu este un ecosistem inchis, asemenea planetei noastre, dar la o scara mult mai mica. Prin urmare, un terariu poate fi un proiect educativ, deoarece terariul ne poate ajuta in ce fel plantele interactioneaza cu animalele sau insectele. Cu ajutorul energiei solare si a fotosintezei, plantele isi produc singure hrana de care au nevoie. Apa din terariu este in mod constant reciclata, trecand din starea lichida in cea de gaz si apoi la loc, pe masura ce umezeala din aer se condenseaza pe peretii de sticla; apa revine in pamant si este apoi absorbita de radacinile plantelor. Pentru a beneficia de aer proaspat si de un design inedit iata de ce aveti nevoie:
Ai deja teren in jurul casei si ai dori sa il valorifici prin amenajarea unei gradini, o mica oaza de verdeata, refugiul tau de sters si agitatie. Dar fara cateva informatii iti va fi greu sa ajungi la rezultatul asteptat. In primul rand trebuie sa-ti setezi obiectivul, acela ca aceasta gradina trebuie sa aiba aspectul unui peisaj natural. In al doilea rand, gradina impreuna cu casa trebuie sa formeze un tot unitar, iar daca locuinta nu arata bine incercati sa remediati acest lucru, macar prin schimbarea culorii peretilor casei care ar putea sa aduca o mare schimbare aspectului exterior. Centrul gradinii trebuie sa fie deschis. Gradina trebuie sa aiba un aspect natural. Frumusetea ei este data de gazon si florile pe care le folosim, iar pe langa asta putem da un plus de prospetime gradinii prin diferite accesorii cum ar fi fantanile arteziene, pitici de gradina si altele. Florile adauga culoare si varietate gradinii, de aceea este indicat ca acestea sa fie asezate la marginea gradinii, iar centrul poate fi loc de joaca pentru copii, de exemplu.
Fie ca unii dintre noi sunt dezordonati, fie ca sunt ordonati, la un moment dat tuturor ne place o camera curata, deoarece organismul nostru lucreza mult mai bine intr-o atmosfera organizata. In primul rand mintea se elibereaza de stres intr-un mediu ordonat, deoarece spatiul dezorganizat duce mai mult la ideea de spatiu mic decat de spatiu asezat intr-o maniera nepotrivita. Insa dimineata cand pleci la munca, fara chef de nimic, somnoros si moroncanos, nu mai aranjezi prin casa sau macar sa-ti asezi hainele in ordine la locul lor... te imbraci si pleci. Te intorci acasa obosit si nu mai ai chef de nimic, bagi hainele in dulap asa cum le gasesti prin camera si nu te mai stresezi sa le aranjezi. Vine week-end-ul si atunci iti dai seama cam cat de grava e situatia in dulapul tau. Aceasta este doar o situatie in care ai putea fi pus, dar daca ai putea sa-ti creezi un sistem eficient de organizare astfel incat sa iti iei hainele usor din dulap?
Pana anul acesta tapetul era evitat de multi din cauza faptului ca era dificil de pus si sa nu mai zic ce greu era de scos de pe perete. Insa, datorita imbunatatirilor tehnologiilor de fabricatie, a revenit in trend.
Anul acesta se poarta covorasele si carpetele colorate care iti pot da o nota de veselie si caldura in camera ta. Poti alege carpete in tonuri mai deschise sau pamantii, simple sau mai incarcate, pentru sufragerie, dormitor si de ce nu pentru birou.
Daca te tenteaza gandul sa iti schimbi canapeaua pe care o ai de ceva timp, ei bine sarcina poate deveni destul de dificila, pentru ca ai de ales dintr-o multitudine de oferte. De cele mai multe ori cand mergem la cumparaturi, iti sar diferite obiecte in evidenta si nu te mai gandesti daca canapeaua respectiva se asorteza cu restul mobilierului, pur si simplu o cumperi. Este bine sa stim dinainte ce canapea sa alegem pentru a nu cadea in capcana cumparaturilor. In primul rand trebuie sa-ti pui intrebarea: cum ai de gand sa folosesti canapeaua si cine o va folosi?
Pasul 1: Pe suprafata plana a pardoselii se intinde folia de protectie. Aceasta are dublu rol: termo- si fonoizolant. Pasul 2: Se incepe montarea parchetului de la perete si se lasa spatiu intre prima lama de parchet si perete. Este important sa lasam aceasta distanta, intrucat in timp parchetul lucreaza si trebuie sa i se asigure o flexibilitate. Pasul 3: La margine se pune plinta in nuante similare cu parchetul. Pasul 4: La trecerea de la parchet la un alt material de finisaj se utilizeaza o plinta de trecere la nivel.
Curatenia este foarte importanta nu numai pentru aspectul camerei tale, dar in primul rand pentru o viata sanatoasa. Sunt foarte multe pericole la care ne expunem atunci cand traim in dezordine. Trebuie sa ne ferim de scarieni (organisme microscopice ce se hranesc cu pielea moarta), de mucegaiu si, bineinteles de bacterii. Crestem mici "animalute" in casele noastre fara sa ne dam seama, dar care ne pot imbolnavi. Trebuie sa avem grija sa curatam covoarele, paturile, cearsafurile, buretii de baie, altfel riscam sa detinem o adevarata "crescatorie" de acarieni, bacterii si ciuperci, care ne pot provoca alergii si diferite alte afectiuni. Pentru a evita acest lucru trebuie sa stim cum sa ne curatam corect locuinta.