Placile ceramice - gresia si faianta
Placile ceramice - gresia si faianta
La selectarea tipului de pardoseala ce se instaleaza intr-o camera, este indicat sa te gandesti la cateva elemente. De exemplu, ar trebui sa se ia in considerare scopul spatiului respectiv, climatul camerei, precum si principalele activitati care se vor desfasura pe podea. De asemenea, aceeasi intrebare se pune si in cazul peretilor. Acesti factori pot ajuta la luarea deciziei daca placile ceramice pentru amenajarea locuintei reprezinta alegerea cea mai buna pentru o anumita camera din casa ta.
Gresie glazurata si gresie portelanata lucioasa
In zilele noastre gasesti o multitudine de modele si culori pentru gresie si faianta. De multe ori nici nu stii ce model sa alegi si care sunt caracteristicile dupa care trebuie sa ne orientam. Mai mult decat atat, apare si intrebarea vanzatorului: "Ce fel de gresie cautati, glazurata sau portelanata? Daca nu stim chiar nimic despre acest domeniu este bine sa ne informam cu privire la diferentele intre cele doua tipuri de gresii. Faianta si gresia sunt realizate din ceramica arsa. Placile ceramice erau confectionate dintr-un strat de lut ce se introducea in cuptor la temperaturi ridicate. Rezultatul era un ulcior de lut, de culoare pamantie, ca si materialul din care era realizat. Procesul de fabricatie s-a dezvoltat odata cu trecerea timpului si s-a ajuns la ideea ca una din fete sa mai treaca inca o data prin procedeul de ardere, cu diferenta, sa fie introdusa la o temperatura mai mare decat cea din prima etapa. De aceasta data, rezultatul s-a concretizat in fattr-o fata lucioasa, numita glazura. Aceasta placa mai era introdusa inca o data in cuptoare pentru ca in final sa rezulte o placa de gresie ce aduce cu marmura sau portelanul. De aici si numele de gresie portelanata.
Prepararea adezivului pentru instalarea gresiei si faiantei
Se stie ca pentru montarea placilor ceramice este nevoie de un adeziv care sa sustina placa pe perete pentru mult timp. Adezivul se gaseste in saci si este format din: ciment, nisip, aditivi. Intr-un recipient, indicat ar fi o galeata din tabla zincata, se adauga jumatate de galeata de apa, dupa care se toarna treptat adevizul, pana se amesteca perfect cu apa.
Mixul de ingrediente se prepara fie manual, fie cu ajutorul bormasinei la care se ataseaza un amestecator. Dupa ce totul s-a combinat uniform este necesar ca adezivul amestecat sa stea in aceasta stare timp de 10 minute, dupa care se poate relua amestecarea. Adezivul gata preparat se usuca destul de repede asa ca nu trebuie sa aplicam pe perete o portiune mare, pe care nu o putem termina de instalat cu placi ceramice in doar 10 min. Cantitatea preparata poate fi utilizata intre 45 min - 1 ora.