Terariu - gradina ta in miniatura

Terariu - gradina ta in miniatura


    Cum ar fi sa ai, in interiorul casei, o gradina foarte mica de dimensiunile unui bol de salata, de exemplu. Nu credeti ca este posibil? Oare plantele din interiorul bolului vor rezista intr-un spatiu atat de mic? Daca intr-adevar vrei un astfel de coltisor in caminul tau afla ca se poate.  Terariul reprezinta o gradina in miniatura aflata sub sticla. Aceasta tehnica era foarte populara in perioada victoriana, recreandu-se tot felul de "peisaje", de la terenuri impadurite, pana la un mini desert sau o jungla tropicala. Mai mult decat atat, puteti adauga si animale sau insecte, pentru ca natura din micul bol sa fie cat mai realistic creata, salbatica, neatinsa de om.
    In interiorul peretilor de sticla au loc si interactioneaza multe procese diferite: fotosinteza, respiratia si ciclul apei in natura. prin urmare, un terariu este un ecosistem inchis, asemenea planetei noastre, dar la o scara mult mai mica. Prin urmare, un terariu poate fi un proiect educativ, deoarece terariul ne poate ajuta in ce fel plantele interactioneaza cu animalele sau insectele. Cu ajutorul energiei solare si a fotosintezei, plantele isi produc singure hrana de care au nevoie. Apa din terariu este in mod constant reciclata, trecand din starea lichida in cea de gaz si apoi la loc, pe masura ce umezeala din aer se condenseaza pe peretii de sticla; apa revine in pamant si este apoi absorbita de radacinile plantelor.
    Pentru a beneficia de aer proaspat si de un design inedit iata de ce aveti nevoie:
  • un borcan cu capac;
  • material sintetic nylon sau 2-4 bucati de tifon;
  • pietre de dimensiuni mici;
  • nisip cu graunte mai mare sau carbune activ;
  • pamant de flori;
  • plante;
  • pietre pentru decor;
  • foarfeca, 1-2 bete.

Terariu

Realizarea unui terariu


    Pentru inceput, trebuie sa spalati bine borcanul sau bolul de sticla si sa il lasati la uscat. Plasati apoi un strat de pietre de vreo 3 cm (mai mare, in functie de dimensiunea vasului), 1-2 bucati de tifon taiate in forma de cerc, un strat de carbune sau nisip de 1-2 cm, alte 2 bucati de tifon si apoi pamantul de flori. Rolul bucatilor de tifon este sa pastreze fiecare strat intact, pentru ca apa duce pamantul sau carbunele spre fundul borcanului; aveti grija ca tifonul sa fie acoperit complet. Tasati putin pamantul. Plantele trebuie pregatite inainte: aveti grija sa fie sanatoase si rupeti varfurile crescute. Ele se planteaza cu ajutorul betelor. Nu inghesuiti multe plante in terariu, pentru ca ele mai trebuie sa aiba si spatiu sa creasca.
    La final, asezati printre plante cateva pietre decorative (spalate si ele bine in prealabil); evitati bucatile de lemn pentru ca vor putrezi si vor crea un mediu favorabil daunatorilor.

Ingrijirea plantelor din terariu


    Plantele nu se uda in exces, ci numai cand pamantul este uscat. Terariul se aseaza intr-un loc luminos, niciodata in plin soare, si nu se aplica substante fertilizatoare, pentru ca plantele nu trebuie sa creasca mai mult decat este nevoie.
Eventual, stratul de pamant de la suprafata poate fi inlocuit. Daca plantele cresc prea mult, noii lastari pot fi rupti. De asemenea, daca pe peretii borcanului se aduna prea multa umiditate, lasati capacul deschis pentru cateva ore.

    Originalitatea unui terariu depinde de tipul de vas pe care il folositi, de speciile de plante alese si de modul in care le aranjati. Iata cateva caracteristici ale celor mai importante elemente ce formeaza un terariu:
Terariu

Vasul

     Atata timp cat sticla este transparenta, orice vas de sticla poate deveni un terariu, un borcan, un bol in care se tin pesti, un acvariu mai vechi. Dupa cum am mentionat mai sus, se vor aseza in vas pietrisul, nisipul si pamantul, iar pentru o nota decorativa puteti acoperi stratul de pamant cu pietris colorat, scoarta de copac sau plante care creaza un covor verde. Cel mai bine este sa folositi un container de sticla cu gatul destul de larg, incat sa puteti ajunge la plante destul de usor.

Pregatirea

    Dupa ce aveti la dispozitie toate produsele necesare realizarii terariului, trecem la partea cea mai dificila si anume pregatirea si decorarea lui.
    Mai intai, vasul trebuie spalat si uscat, dupa care, cu un tub de carton se toarna incet inauntru materielele, asta pentru a nu murdari peretii interiori ai terariului. Trebuie sa stiti faptul ca vasul folosit pentru terariu nu are gauri prin care sa se scurga apa, de aceea este necesar sa aveti un strat de drenaj, pentru ca apa sa nu stea in pamant si sa dauneze radacinilor. De aceea vom folosi pietris fin sau un nisip mai grunjos, intr-un strat gros de 1,5 - 4 cm, in functie de marimea containerului. Pentru a absorbi mirosul neplacut puteti adauga si cateva bucati de carbune.
    Cu alte cuvinte in vas primul strat va fi cel de pietris, peste vom avea carbune care va fi de aproximativ 1 cm. Pietrisul si stratul de carbune se acopera apoi cu un strat de material sintetic (nylon) sau tifon, dar in asa mod incat marginile acestuia sa nu atinga peretii vasului de sticla. In acest fel apa va putea sa se scurga, iar pamantul nu se va amesteca cu pietrisul. Se adauga apoi pamantul cat trebuie pentru a planta florile. Pamantul se alege in functie de specia de planta pe care ati selectat-o pentru terariul dumneavoastra. Plantele de desert, de exemplu, prefera pamantul mai nisipos, pe cand la cele tropicale trebuie sa mai adaugati turba si/sau muschi.
    Cel mai important lucru din realizarea terariului este faptul ca materialele de la baza acestuia (nisipul, carbunele si pamantul) trebuie, sa fie cam 1/3 - maxim 1/2 din inaltimea vasului. Spatiul ramas trebuie dedicat exclusiv plantelor.

Plantele de terariu

    Indiferent de specie, plantele pentru terariu trebuie sa creasca incet si sa fie de mici dimensiuni sau raportate la dimensiunile borcanului (borcanul poate fi inlocuit cu un acvariu, insa este obligatoriu sa fie acoperit, pentru a nu pierde din umiditate). Trebuie doar sa aveti grija sa alegeti plante sanatoase, care nu sunt atacate de daunatori, pentru ca acestia se inmultesc mult mai rapid intr-un mediu inchis. Puteti planta flori din diferite specii, cele care se completeaza una pe cealalta legat de necesitatile de lumina, temperatura si umiditate. De exemplu, umiditatea ridicata din mediul inchis al terariului este foarte potrivita pentru ferigi, muschi si plante insectivore. Pe de alta parte, cactusii si plantele suculente au nevoie de un mediu mai uscat si se vor dezvolta mai bine intr-un vas care este tinut deschis mereu. Oricum, nivelul de umiditate din terariu poate fi controlat prin deschiderea si inchiderea la anumite intervale de timp a capacului, in functie de plante.
    Aveti grija sa nu umpleti prea mult terariul, pentru ca plantele au nevoie de spatiu pentru a se dezvolta. De asemenea, intre ele trebuie sa fie destul spatiu. Daca doriti, la suprafata puteti aseza, pe post de decoratiuni, muschi, cioturi de lemn sau scoarta de copac, pietre sau nisip. La sfarsit, udati usor pana pamantul devine la fel de umed pe toata suprafata, dar nu imbibat cu apa.

Intretinerea unui terariu

    Important pentru reusita proiectului este ca tot ceea ce intra in terariu - plante, pamant, nisip, decoratiuni - sa nu fie atacat de vreo boala sau daunator.Saracenia purpurea
  Dionaea muscipula  In primul rand, un terariu nu trebuie udat foarte des, mai ales la containerele inchise pentru ca aceasta practica va duce la putrezirea radacinilor si in final la moarte plantelor. De asemenea, este o idee buna sa folositi apa distilata sau filtrata daca aveti plante carnivore, muschi sau licheni inauntru, pentru ca acestea sunt specimene foarte sensibile la poluare.
    Plantele carnivore cum sunt Dionaea muscipula (Capcana lui Venus) si Sarracenia purpurea (Planta ciupitoare) sunt si ele potrivite pentru terariu, dar au nevoie de anumite conditii si de o perioada de repaus. Este foarte important sa nu plantati in terariu plante adunate din natura, pentru ca acestea nu se vor acomoda niciodata. In mediul restrans al terariului, dupa ce pamantul a fost udat, este foarte posibil sa apara picaturi de apa pe peretii de sticla. Daca se intampla acest lucru, deschideti capacul si lasati sa se aeriseasca.
     Fertilizarea se face, in timpul perioadei de dezvoltare (din aprilie pana in septembrie), o data pe luna, pentru ca plantele sa se dezvolte sanatos. Folositi o substanta fertlizatoare organica,pentru ca fertilizatorii sintetici duc la acumularea de saruri in pamant. Nu uitati ca si plantele din terariu trebuie ingrijite la fel ca celelalte: indepartati capetele ofilite, frunzele uscate si ramurile inainte sa inceapa procesul de putrefactie. De asemenea, plantele care formeaza un covor verde trebuie taiate pentru ca pot deveni chiar invazive.
    Un ultim sfat este legat de amplasarea terariului in camera. Acesta nu trebuie asezat in soare direct, pentru ca razele soarelui vor arde frunzele plantelor. Plantele din terariu pot supravietui chiar si o luna fara sa fie udate din exterior. Motivul este umiditatea crescuta din interior, care se aduna pe peretii terariului si care uda pamantul.