In schimb, pentru o casa veche, cu arhitectura bogat ornamentata, puteti alege - in locul peretilor din sticla - vitraliile. La constructia unei verande, trebuie avut in vedere un element important si anume forma acoperisului, cu unghiuri abrupte sau cupola. De exemplu, un acoperis din tigla bine izolat permite limitarea supraincalzirii si protejeaza impotriva luminuozitatii excesive in regiunile foarte calduroase.
Veranda poate fi amenajata pe o structura din lemn care se adapteaza foarte bine unei verande de dimensiuni mari, dar nu toate tipurile de lemn sunt potrivite. Cele mai recomandate sunt tipurile de lemn exotic. Indiferent de tipul de lemn folosit, acesta poate fi tratat chimic pentru a preveni putrezirea. Pe langa tratamentul initial, lemnul va mai avea nevoie de o intretinre regulata, la cel mult doi sau trei ani.
Structura verandei mai poate fi confectionata si din otel. Acesta este foarte maleabil si va permite un design mai elaborat. Fiind oxidabil, otelul va fi tratat impotriva ruginirii si i se va aplica un strat de vopsea care sa il protejeze. Un astfel de tratament va scuteste de eventualele lucrari de intretinere pe cel putin o perioada de 10 ani. De asemenea, puteti opta si pentru o structura din aluminiu. Usor si rigid, se incadreaza perfect designului unei case contemporane. Inoxidabil, dar care conduce caldura, aluminiul asigura o buna izolare termica. Se poate gasi intr-o gama larga de culori si este foarte usor de intretinut.
Tipul tavan fals poate fi rustic - cu barne transversale din lemn sau tavan fals cu structura cubica, in care sunt amplasate spoturi de lumina sau tavan inchis, acoperit in partea exterioara cu tigla. Pentru locuintele tip rustic, structura din metal sau PVC a peretilor laterali poate fi imbracata in materiale care imita lemnul. Profilele din PVC asigura etanseitate, izolare perfecta si nu permit formarea condensului. Usa dintre veranda si casa trebuie sa aiba suprafata inchisa, in schimb cea care da spre gradina trebuie sa fie transparenta, la fel cu peretii laterali.
Puteti opta pentru o usa glisanta de dimensiuni mai mari sau pentru una clasica, avind deschidere laterala. In veranda, sistemul de ventilatie este mult mai simplu decit in locuinta; nu mai aveti nevoie de instalatii de aer conditionat sau de ventilatoare. Lasati pur si simplu usa larg deschisa. Nu uitati sa montati insa o plasa de tintari in portiunea usii, altfel va trebui sa puneti un aparat de tintari chiar si pe veranda.
Este bine ca veranda sa fie construita pe un teren perfect stabil, pentru ca structura sa nu sufere deformari si pentru a nu permite infiltrarea apei. Orientarea acesteia trebuie sa fie inspre sud-est si sud-vest, deoarece aceste zone sunt insorite tot timpul anului. Aveti insa grija sa folositi materiale care sa asigure izolarea verandei si sa impiedice cresterea nivelului de umiditate.
Confortul este foarte important intr-o veranda, deoarece aici va veti primi musafirii si veti servi masa, prin urmare veti petrece mult timp. Pentru sezonul rece, veranda necesita incalzire care, de regula, se realizeaza prin montarea de calorifere dispuse pe pervaz sau incalzite prin pardoseala. Caloriferele pot fi alimentate electric sau prin circuitul de apa calda, prin racordarea la sistemul de incalzire deja existent in locuinta, daca centrala termica face fata. Caloriferele instalate pe veranda trebuie sa aiba propriul termostat, separat de restul casei. Vara, jaluzelele exterioare pot proteja de arsita soarelui si sunt mai eficiente decat jaluzelele de interior. Dar, in orice caz, este important sa asiguram o buna aerisire a incaperii. Sistemul de aerisire trebuie sa includa guri de aerisire pe fiecare parte a verandei care sa permita evacuarea aerului cald in zona superioara a incaperii, in timp ce prin partea inferioara se va asigura intrarea aerului proaspat din exterior. In cazul in care pe veranda doriti amplasarea unei piscine sau amenajarea unei bai, este bine sa montati si un aparat de dezumidificare.
Puteti sa alegeti inca de la inceputul constructiei varianta unor vitraje care se curata singure. Aceste tipuri de vitraje sunt acoperite de un strat subtire si transparent dintr-un material mineral hidrofil si fotocatalitic. Murdaria ajunsa pe aceasta suprafata este descompusa si eliminata odata cu apa care cade pe geam. In privinta structurii, aluminiul si PVC-ul sunt materialele cele mai raspandite. O spalare periodica poate fi suficienta in aceasta situatie. In rest, nu sunt necesare o alta curatare sau revopsire.
Exista atatea lucruri marunte care pot sa inveseleasca atmosfera din exteriorul casei. Sunt atat de multe incat cu siguranta veti avea de unde alege, iar variantele de materiale sau de nuante sunt si ele foarte diverse. Acestea va vor infrumuseta veranda si acoperisul.
< < | > > |
---|