Vopsea naturala

Vopsea naturala


Pana la descoperirea petrolului si introducerea produselor chimice toxice, vopselele au fost create folosind ingrediente naturale, cum ar fi: ulei de in, var, cazeina din lapte, terebentina, uleiuri de citrice, creta si ulei de canepa. Pigmentii naturali au fost de asemenea folositi pentru a colora vopseaua.

Vopsea naturala
 
Materiale:
  • amestec de pigment mineral de vopsea
  • ulei de in
  • terebentina (lichid incolor, cu miros patrunzator, obtinut prin distilarea rasinii coniferelor si utilizat in industrie si in medicina)
  • agent de uscare
  • pigment
Instructiuni:

   1. Pentru prelevarea de probe, utilizeaza 1 lingura de ulei de in, 3 linguri de terebentina, cateva picaturi de agent de uscare si aproximativ o lingurita de pigment. Pentru suprafete mari, utilizeaza o ceasca de ulei de in, 3 cupe de terebentina, 2 linguri de agent de uscare si 3-5 linguri de pigment.
   2. Se amesteca bine, amestecand frecvent, pe masura ce lucrezi, pentru ca pigmentul tinde sa se fixeze.
   3. Cu o perie sau o carpa, se aplica amestecul pe o suprafata deja pregatita - curata, slefuita sau amorsata (lemnul sau peretele).
   4. Las-o sa patrunda in interior, pentru 15 - 30 minute, apoi sterge vopseaua in exces. Mai multe straturi pot fi aplicate pentru a obtine o culoare mai profunda.
   5. Suprafata finisata si uscata poate fi sigilata cu un lac sau ceara.
   6. Uleiul de in, realizat din seminte de in si terebentina, realizata din rasina de pin, ambele au mirosuri puternice ce persista timp de cateva zile. Sunt non-toxice, totusi, mirosul lor este placut.