Gresia si faianta

Gresia si faianta

 Gresie si faianta

   

    Gresia si faianta au un efect scontat, atat in ceea ce priveste estetica, cat si din punctul de vedere al unei gospodine pentru ca se curata foarte usor. Se folosesc cu precadere in camera de baie si in bucatarie, uneori chiar si pe holuri, mai ales ca in zilele noastre nu mai e un lux sa-ti permiti acest lucru.

   
    Trebuie sa combinam utilul cu ce este in trend, astfel la moda este considerata gresia mata si faianta cu placi dreptunghiulare, in diferite culori in functie de camera pe care trebuie sa o amenajezi. In ceea ce priveste culoare baii, se merge mai mult marine, cum este albastrul, verdele sau griul, iar bejul, portocaliul, si galbenul in bucatarii. De asemenea nu este obligatoriu ca toata baia sa fie intr-o singura culoare, poti sa te joci cu culori intense sau combinatii de doua-trei placi de nuante diferite, cum ar fi in bucatarie jocuri de sah. De altfel, se folosesc si placute inguste:  brauri sau borduri, dand o eleganta aparte incaperii. La achizitionarea gresiei si faiantei trebuie sa ai in vedere un surplus de materiale pentru ca tot timpul va fi nevoie, indiferent ca ai masurat camera si stii exact de ce cantitate ai nevoie.  Pe langa achizitionarea faiantei si gresiei, trebuie sa investesti si in produsele complementare cum ar fi adezivi, ciment, nisip, ipsos (nu depaseste 10 kilograme), iar chitul 1-2 cutii de cate 5 kg. Pot aparea si alte probleme cum ar fi cazul in care iei o gresie mai inalta cu cativa centimetri, atunci va trebui sa chemi pe cineva care sa "scurteze" usile.
     Gresia si faianta trebuie sa reziste la principalii agenti chimici, la modificarile termice, sa aiba rezistenta mecanica (la loviri, greutati), a absorbtia apei.  Gresia portelanata, folosita, cu precadere, in placarile exterioare, are o rezistenta foarte mare la factorii mecanici si atmosferici, precum si rezista la abraziuni si alunecari. Un alt tip, semigresia, imbina calita tile de baza ale gresiei si faiantei (rezistenta mecanica si la absorbtia apei); poate fi folosita atat pentru placari verticale, cat si pentru cele orizontale, ceea ce da uniformitate incaperii. In alegerea gresiei si faiantei trebuie sa se respecte marimea standard a modelului , precum si calitatea (I, a II-a, a III-a). Gresie si faianta
     Incredibil, dar adevarat materialele romanesti sunt preferate pentru placarile interioare, mai ales pentru spatii mici,deoarece placile straine importate au dimensiuni foarte mari, nefiind portivite pentru suprafete reduse, de cativa metri patrati.  Un al doilea motiv este si faptul ca pretul este mult mai mic in comparatie cu materialele straine care sunt de doua sau chiar de trei ori mai scumpe decat cele romanesti.
    Materialele straine sunt preferate insa de catre executantii lucrarilor, deoarece acestea respecta dimensiunile modelului standard, mai ales ca abaterile de mai mult de 5 mm ale unei laturi a placii pot strica aspectul.  Problema materialelor romanesti este ca au prea multe defecte, chiar si pentru calitatea a III-a, desi acest lucru depinde de producator. Sunt si producatori romani ale caror produse nu prezinta defecte de acest tip.
    Adezivul este ales dupa tipul placarii (placare pentru interior sau exterior), astfel incat sa se evite desprinderea placilor si este realizat din combinatia intre aracet si ciment.