De cele mai multe ori intri in cladiri cum sunt case, restaurante sau caste, atunci cand vrei sa vizitezi edificii culturale si istorice si nici nu-ti dai seama ca ai nevoie de scari ca sa poti urca pana la destinatie. Insa, acestea au devenit ceva atat de comun incat este normal ca o cladire sa fie prevazuta cu scari. Scarile au o istorie interesanta, mai mult decat atat, modul de confectionare al acestora este acelasi care se realiza si acum 1000 de ani.
Evolutia scarilor de-a lungul timpului
Primul lucru care se observa, in ceea ce priveste scarile este faptul ca toate sunt construite contra acelor de ceasornic atunci cand acestea sunt urcate. Insa, daca cobori, scarile sunt asezate in sensul acelor de ceasornic. Modul cum sunt construite este acelasi ca in perioada antica. In Evul Mediu existau multe castele si cladiri inalte, de aceea s-a conturat nevoia de a avea scari, mai ales ca in acele timpuri modul de trai era unul foarte periculos, deoarece toata lumea se lupta cu toata lumea. Pentru a-si apara proprietatile private impotriva invadatorilor, oamenii au construit scarile contra sensului acelor de ceasornic. Acesta reprezenta un avantaj in lupta lor, deoarece majoritatea oamenilor, cam 90% dintre ei, erau dreptaci, iar scarile erau construite in mod opus. In acele vremuri, luptele se duceau cu sabii, iar atunci cand un intrus urca scarile, lovea in mod constant peretele si nu persoana cu care se lupta. Aparatorul cladirii respective nu avea acest dezavantaj, deoarece modul in care erau construite scarile facea din constructie un obiect greu de cucerit. Din cauza ca acele vremuri erau periculoase, s-a ajuns la adoptarea altor masuri de securitate pentru scari: scarile inegale. Acestea reprezentau alarme primitive pentru asigurarea securitatii casei impotriva hotilor. Mai mult decat atat, in unele case, se intalneau scari in care o treapta era mai inalta si alta mai scurta, astfel incat, pe intuneric, hotul se impiedica si asa era prins.
In zilele noastre, folosim arme, nu sabii in lupte si nu conteaza cum sunt construite scarile, insa, de obicei, acestea se realizeaza ca si in Evul Mediu, contra acelor de ceasornic. De asemenea, nu se mai construiesc scari inegale, deoarece exista alte dispozitive mult mai eficiente de securitate a locuintei.
Alegerea modelului de scara
Desi scarile sunt, de cele mai multe ori neglijate, introducerea modelului potrivit in interiorul unei case, poate schimba cu totul design-ul, si sa nu mai vorbim de functionalitatea acestora. Cand se alege modelul de scara este indicat sa va interesati de reglementarile in ceea ce priveste siguranta, culoarea care trebuie sa se potriveasca cu ambientul, precum si modelul. Mai exact, iata cateva criterii in functie de care trebuie sa alegeti scarile:
1. Spatiul
- puteti alege scari elegante, masive, in cazul in care dispuneti de spatiu mare;
- in ceea ce priveste spatiul mic este indicat ca scara sa fie fara contratreapta, usoara, iar balustrada sa fie una cu model simplu;
- daca aveti nevoie de loc de depozitare scara cu contratreapta este perfecta, mai ales asezata intr-un loc luminos, in caz contrar, se recomanda folosirea de spoturi asezate in trepte;
- puteti alege mai multe modele intr-un spatiu mic: elicoidala, circulara sau patrata.
2. Designul scarii
Acest criteriu se refera la tema pe care o doriti pentru incaperea respectiva, astfel incat modelul scarii sa se asorteze cu ambientul. Intr-un design clasic se recomanda scarile realizate din lemn, iar intr-unul modern se folosesc scarile care au in combinatie lemn cu metal.
3. Culoarea scarii
Nuanta scarii trebuie sa fie in armonie cu pardoseala si cu piesele de mobilier, astfel:
- daca incaperea respectiva este mai intunecata este indicata folosirea culorilor deschise: alb, fag natur, stejar natur, cires si altele, iar pentru cele luminate, cele inchise: nuc, mahon;
- scarile ce au in compozitie si lemn si metal au nevoie de culori contrastante asa cum sunt: metalul negru in combinatie fagul, albul transparent cu ciresul, metalul gri in armonie cu nuc sau mahon.