Minuni fenomenale ale lumii naturale

Minuni fenomenale ale lumii naturale


    Pietre ce plutesc, curcubee de foc, maree rosii si gauri albastre, este doar inceputul. Imaginati-va cum ar fi sa ocoliti o groapa de dimensiunile unei case ce se formeaza in jurul vostru in cateva secunde, sa mergeti pe jos printr-un camp de tepi de gheata ascutiti, mai inalti decat voi sau sa fugiti de un vartej de fum si flacari, mult mai periculoas decat focul furios ce l-a imprastiat. De la stalpi de lumina si caini ai soarelui la vartejuri si gropi uriase, va prezentam in continuare unele dintre cele mai frumoase, inspaimantatoare si infricosatoare minuni naturale ale lumii.
 
 Minuni fenomenale ale lumii naturale
 

Surpari de pamant


    Surparile de pamant sunt una dintre cele mai inspaimantatoare fenomene naturale din lume. In timp, apa erodeaza solul de sub suprafata planetei, pana cand - in unele cazuri, destul de brusc - terenul se prabuseste formand gropi imense, de marimea unei case. Unele gropi apar in mod natural, in timp ce altele sunt urmare a interventiei umane. Deplasarea apelor subterane poate deschide cavitati in timp ce tevile sparte pot eroda sedimente subterane stabile. Surparile de teren urbane - pana la sute de metri adancime - s-au format si au consumat parti ale blocurilor, trotuarelor si chiar cladiri intregi.

Surpari de teren uriase

Tarusi de gheata


    Numite dupa calugarii mexicani, "Penitentes", acestea sunt formatiuni naturale ce seamana cu niste lame de gheata care se lipesc la unghiuri ascutite spre soare. Gasite rar, cu exceptia altitudinilor mari, ele pot creste mai inalte decat un om si formeaza zone vaste. Asa cum gheata se topeste in modele speciale, "vaile" formate din topiri initiale lasa muntii in urma lor. Ciudat, aceste formatiuni vor incetini, in cele din urma, procesul de topire pe masura ce varfurile arunca umbre pe suprafete mai adanci de jos si permit vanturilor sa sufle, racindu-le.

Tarusi de gheata

Nori lenticulari


    Te-ai intrebat vreodata care este adevarul despre OZN-uri? Evitati de catre pilotii traditionali, dar iubiti de aviatorii planori, norii lenticulari sunt mase de nori cu ridicare interna puternica, care pot conduce un afis fara motor la inaltimi mari. Forma lor, este de multe ori confundata cu un obiect misterios sau acoperirea artificiala a unui OZN. In general, norii lenticulari sunt formati pe masura ce viteza vantului creste, in timp ce se deplaseaza in jurul unui obiect mare, cum ar fi un munte.
 
 Nori lenticulari