Mistere si comori

Mistere si comori

 Mistere si comori

Comoara disparuta a faraonilor


    Atunci cand Howard Carter a gasit mormantul lui Tutankhamen in Valea Regilor, in Egipt, in 1922, el a fost uimit de splendoarea artefactelor pe care tanarul rege le-a luat in viata de apoi.
    Anexata la camera moretuara se afla o comoara cu atat de multe bijuterii si alte piese valoroase, incat i-au luat lui Carter zece ani pentru a le  cataloga complet. Cu toate acestea, atunci cand alte camere mortuare ale faraonilor mai proeminenti s-au evidentiat la sfarsitul secolului 19, acestea au fost gasite aproape goale.

   
 Comoara disparuta a faraonilor
 
   Este cunoscut faptul hotii de morminte au furat din morminte de-a lungul secolelor, dar este greu de crezut ca niste simpli hoti au golit morminte intregi cu totul. Deci, unde este vasta bogatie a faraonilor ingropata in Valea Regilor?
    Unii cercetatori cred ca bogatiile au trecut in proprietatea preotilor care au condus re-inhumarile in Valea Regilor, in timpul perioadei de la inceputul lui 20 si sfarsitul lui 21 a dinastiei egiptene (425-343 i.Hr.). Faraonii nu au fost potrivnici la reutilizarea splendorilor de inmormantare ale stramosilor lor, astfel incat acestea ar fi fost efectuate cu sanctiuni oficiale. Un domnitor, in special, Herihor, a fost in centrul atentiei. Herihor a fost un inalt oficial al tribunalului in timpul domniei lui Ramses XI. La moartea lui Ramses, Herihor a uzurpat tronul, divizand regatul impreuna cu un co-conspirator, ginerele sau Piankh. Herihor insusi s-a declarat responsabil de procedura re-inmormantarilor in Valea Regilor, ceea ce-i oferea posibilitatea de a-si insusi comorile la scara mare.
    Mormântul lui nu a fost niciodata gasit. Cand si daca intr-adevar exista, multi cercetatori cred ca bogatiile marilor faraoni ai Egiptului vor vedea in cele din urma lumina zilei.

Comoara lui Montezuma


    Decimarea spaniola a Imperiului Aztec in Mexic, a avut loc in data de 1 iulie 1520. Dupa ranirea mortala a imparatului Montezuma, Hernando Cortés si oamenii lui au fost asediati de de catre razboincii azteci in capitala Tenochtitlán.
    Dupa lungi zile de lupte aprige, Cortés a ordonat oamenilor sai sa ia marea comoara a lui Montezuma pentru a pleca cu ea in timpul noptii, dar nu au ajuns prea departe si aztecii i-au ajuns din urma. Urmatorul carnagiu a umplut Lacul Tezcuco cu trupurile spaniolilor si cu bogatiile lui Montezuma.
Armata ingrozita a aruncat departe comoara in incercarea lor de a scapa cu viata. Comoara era formata din numeroase ornamente de aur si argint, impreuna cu o gama vasta de bijuterii.
    Cortés si o mana din oamenii lui au scapat cu viata si au revenit un an mai tarziu pentru a se razbuna. Atunci cand locuitorii din Tenochtitlán au aflat de invadatorii ce se apropiau, au ingropat ramasitele comorii orasului in lacul Tezcuco, precum si in jurul sau.
    Astazi, s-au gasit cateva ramasite ale comoarii ce a stat ascunsa aproape cinci secole in noroi si namoluri de la marginea orasului Mexico City, incarnarea moderna a capitalei Tenochtitlán. Generatii de cautatori de comori au cautat comoara pierduta fara succes insa.
 
 Comoara lui Montezuma