Modele de scari

Modele de scari


    Scarile nu sunt doar o parte a casei sau a cladirilor publice plictisitoare si utilitare. Acestea sunt o oportunitate pentru un arhitect sa faca cu adevarat o declaratie de indrazneale, disingandu-se fata de ceilalti. De la scari care plutesc la scari care se potrivesc in spatii imposibil de mici la scari care nu merg nicaieri, aceasta parte trecuta cu vederea a arhitecturii de zi cu zi este regandita de multi designeri si arhitecti. Nu veti vedea nici un covor de culoare bej plasat pe scari; acestea sunt unele dintre cele mai bune, cele mai ciudate si frumoase scari din lume.

Modele de scari
 

Scari accesibile pentru scaunul cu rotile


    Pentru oricine care a ajuns vreodata intr-un scaun cu rotile sau a impins un carucior pentru copii, se stie cat de frustrant este sa intalnesti o cladire cu scari si fara rampa. Aproape la fel de rele sunt rampele abrupte, prost concepute, care au fost pur si simplu legate la o scara. Centrul Campusului Tribunei McCormick din Chicago a facut un compromis intre scarile stilate si o rampa cu aceasta scara care incorporeaza o rampa in zig-zag, cu scari. Desigur, se pare ca s-ar depune mai multa energie pentru conceperea tuturor aceste rasuciri incat ar putea sa mearga in sus pe o rampa obisnuita, dar din punct de vedere estetic este foarte precisa.

Scari accesibile pentru scaunul cu rotile

Scari plutitoare


    Spre deosebire de alte scari plutitoare, aceasta scara realizata de Bernstein Arhitecture, nu se bazeaza pe brate de perete pentru a sprijini treptele. In schimb, se utilizeaza o retea de cabluri pentru a mentine fiecare treapta in parte suspendata si complet nemiscata. Potrivit arhitectului, scarile nu se misca deloc atunci cand sunt urcate de catre o persoana, chiar daca sunt supuse traficului intens din interiorul biroului There TV, in Chicago.

Scari plutitoare

Scarile sub forma de cutii ce alcatuiesc biblioteca


    In timp ce o astfel de scara precara, cu benzi de rulare alternante, probabil, niciodata nu ar trece de codul de constructii in America, aceasta scara ingenioasa ce formeaza biblioteca da randamentul cel mai mare in spatiile mici. Scara este conceputa de arhitectii cehi Adam Jirkal, Jerry Koza si Tomáš Kalhous, fiind amplasat intr-o casa pe care ei au renovat-o in Všenory, Republica Ceha.

Scarile sub forma de cutii ce alcatuiesc biblioteca