Camerele ascunse ale erei Holocaustului - si a rezistentei curajoase ce le aveau in proprietate - au fost responsabile cu salvarea a nenumarate vieti omenesti. Una dintre cele mai faimoase si admirate familii din acel timp era familia Den Boom, in Haarlem, Olanda. Familia era proprietara unui magazin de ceasuri si traiau in camerele de deasupra lui. Atunci cand Corrie Den Boom, mezina familiei din cei patru copii ai lor, a fost implicata in 1940 in rezistenta olandeza, un arhitect a construit o incapere secreta in camera ei. Un numar necunoscut de fugari evrei au fost ascunsi aici, pana in anul 1940 cand casa a fost controlata. In prezent, casa este un muzeu.
Combinatia dintre disperare si ingeniozitate a facut posibil, ca un grup de oameni, sa contruiasca un plan elaborat de evadare. Incarcerati in Castelul Colditz, in Germania, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, soldati englezi si francezi au pus in aplicare un plan de scapare din inchisoare. Pentru a ascunde proiectele, ei au folosit obloane din lemn peste care era pus namol, pentru a crea un tavan fals in podul castelului. Camera ascunsa era mascata, de asemenea, astfel incat daca cineva intra in pod sa nu aiba nici cea mai mica presimtire ca acolo se afla un secret. Un planor a fost asamblat in camera ascunsa, iar o statie de radio opera tot de aici. In cele din urma, planorul nu a mai fost lansat, deoarece razboiul s-a terminat inante ca cei doi sa evadeze.
In 2006, un tunel sofistical a fost descoperit pornind din Tijuana, Mexico spre Otay Mesa, California. Tunelul a fost folosit in principal, pentru transportul marijuanei in America. Desi acesta nu a fost primul, si nici ultimul, tunel de asemenea gen, acest pasaj secret este foarte elaborat si, dupa cate se pare, a luat destul timp si multa creativitate pentru a-l construi fara a ridica suspiciuni.
La inceputul anului 2008, o poveste terifianta a aparut pe toate canalele media din Jersey, o insula din Franta. Intr-o veche casa de copiii s-au gasit cateva camere secrete la subsol, ce erau folosite pentru a tortura copiii, intre anii 1960-1980. Excavatiile a camerelor ingropate partial in pamant au adus la suprafata instrumente folosite la tortura, precum si ramasite ale copiilor torturati.
Nu toate povestile in care sunt implicate pasajele secrete implica moarte si pericol. Unele sunt pur si simplu ciudatenii. In 2002, un student la inginerie, Stanislas Gosse, a fost arestat pentru ca a furat carti unicat din cel de-al VIII-lea secol de la biblioteca manastirii Mont Sainte-Odile. Furtul a fost facilitat de existenta unui pasaj secret, vechi de un secol, care era cunoscut doar de o mana de oameni. Gosse a intrat in manastrire in timpul zilei, odata cu turistii, s-a strecurat intr-un coridor nefolosit, iar apoi a intrat in biblioteca printr-o usa mascata de un raft de carti. A fost prins numai cand politia a descoperit pasajul secret din intamplare si au instalat camere video in biblioteca.
< < | > > |
---|