Case ieftine

Case ieftine


    Se spune ca la un pret mare al unui produs achizitionat se cere calitate, iar un pret mic poate insemna lipsa acesteia. Totusi, in ceea ce priveste locuintele, in Romania zilelor noastre, un pret mare nu inseamna neaparat si o calitate inalta. Din cauza cererii extrem de ridicate de locuinte si a ofertei scazute, preturile cresc pe an ce trece, indiferent de calitatea lucrarilor efectuate si a materialelor de constructii folosite.
    Exista totusi o serie de lucruri care pot aduce un pret mic al caselor. Acestea se refera la materialele de constructii, mana de lucru, finisaje si altele.
Case ieftine

 

Materiale de constructie ieftine

 

    Avem de ales dintre o multitudine de materiale de constructii, dar care dintre acestea ne-ar putea aduce atat caliatte, cat si un pret daca nu mic, macar acceptabil. Astfel, poti construi o casa din BCA, din caramida, din lemn, ori poate din panouri stratificate, din beton armat, cu pereti  realizati folosind cofraje pierdute din polistiren ignifugat expandat sau neopor.
    BCA-ul este mult mai ieftin decat caramida, insa acesta este un material neportant, adica structura de rezistenta a casei nu va mai fi zidaria portanta ci o structura in cadre, in care blocurile de BCA nu fac altceva decat sa "umple" cadrele. Prin urmare, centurile devin grinzi aproape duble, ca dimensiuni, la fel si samburii din beton armat devin stalpi cu dimensiuni duble, iar ceea ce este mai important, gradul de armare creste cu 30-50%. In concluzie, o analiza amanuntita va duce la ideea ca folosind BCA-ul in locul caramizii nu va iesi nici o reducere a cheltuielilor.Case ieftine
    Mai mult decat atat, cel mai indicat material de a construi casa este caramida si in acest caz mana de lucru va fi mai ieftina, deoarece daca un zidar poate lucra un metru cub de zidarie clasica pe zi, folosind blocurile ceramice mari, de calitate, cu fetele intr-adevar paralele, acesta va zidi chiar peste 2 mc pe zi. Pe de alta parte, forta de munca devine din ce in ce mai scumpa din cauza crizei din Romania care se confrunta cu lipsa de personal calificat, mai ales ca multi dintre acestia prefera sa lucreze legal sau clandestin in tarile vestice sau in Israel, pentru salarii mult mai bune. Totusi, exista o criza si pe plan mondial in ceea ce priveste domeniul imobiliar din cauza preturilor exorbitante, iar tendinta in prezent este de a nu mai construi locuinte (ex: Spania, Anglia), iar cei plecati in strainatate vor fi nevoiti sa se intoarca in Romania. Firmele de constructii din Romania se confrunta cu aceeasi problema, de aceea ofera si alte facilitati pe langa ceea ce ofereau inainte, montaj gratuit, diverse promotii la apartamente in care sunt incluse si parcari, se ofera discounturi de 5-10% la apartamentele noi si altele.

 

 Case din lemn


  Case ieftine                                                                                            

    In acest caz va veti gandi ca aceste case nu sunt destul de rezistente impotriva ploii, a caniculei care fac lemnul sa putrezeasca sau sa se crape, insa modul de construire traditional care folosea lemnul nu se realiza din panouri din lemn modulate la 60 de cm, rigidizate cu placi din OSB, termoizolate cu termosisteme de fatada, cu folii anticondens, ignifugate, tratate contra daunatorilor, etc. Pe de alta parte, Romania nu dispune de tehnologii avansate in acest sens, pentru a construi case din lemn rezistente in timp, de aceea importurile de materiale de acest gen vor aduce odata cu ele si cresterea preturilor unor astfel de case. Mai mult decat atat, si manopera va fi mai scumpa, deoarece este ceruta o calificare inalta a fortei de munca in acest domeniu.
    Totusi, aceste case sunt cu mult mai ieftine fata de cele construite din zidarie sau cele cu pereti realizati cu ajutorul cofrajelor pierdute din polistiren ignifugat expandat. In schimb, trebuie sa va ganditi ca o astfel de investitie este foarte importanta pentru viitor, mai ales in cazul in care doriti sa vindeti casa, iar increderea romanilor in astfel de case nu e tocmai mare.

Finisaje ieftine


    Finisajele sunt intr-adevar destul de ieftine, totusi, anumite finisaje ieftine pot dauna aspectului general. Insa, multe constructii la rosu folosesc finisaje din cele mai scumpe: sute de metri patrati de tencuieli decorative care depasesc ca pret pana si lambriurile din lemn de esenta nobila, dar asociate cu parchet "stratificate", imitatii ale unor finisaje cu adevarat valoroase, balustrade din otel inoxidabil si trepte din sticla, asociate cu gresii ieftine calitativ, dar scumpe ca pret deoarece sunt importate din Spania sau Italia. Asa ca, puteti sa beneficiati de finisaje ieftine si de calitate, atat timp cat sunteti informati.

Preturi in functie de metrii patrati


    Majoritatea constructiilor se vand la metru patrat, deoarece astfel este ambele parti, atat cumparatorul, cat si vanzatorul, pot stabili un pret corect pe piata. Si totusi, acest concept nu este unul dintre cele mai corecte, deoarece constructorii realizeaza ziduri, pereti, stalpi, acoperisuri, fundatii, sapa santuri, prin urmare ei nu construiesc metri patrati. Mai exact, pentru o constructie de 100 mp putem avea 10x10 m, adica 40 m de pereti si tot in 100 mp putem avea 5x20 m ceea ce inseamna 50 m de pereti si astfel creste cu 20% perimetrul locuibil.

Lucrul in regie proprie


    Sistemul de constructie in regie proprie se bazeaza pe mai multe neadevaruri:
  • Multi din cei care se lauda cu preturi mici de constructie au realizat cladiri total improprii, "dupa ureche" avand mari probleme in privinta termoizolatiilor, a hidroiolatiilor, rezultand constructii care fie necesita consumuri uriase de energie, fie sunt predispuse la igrasie, deteriorarea rapida a unor elemente  de constructie, etc. Mai grav, mare parte dintre acestea au mari carente structurale, pornind de la tasari inegale ale fundatiilor si fisuri ale peretilor, stalpilor, planseelor, singura verificare urmand a se realiza cu ocazia urmatorului seism major care va afecta teritoriul Romaniei. Cei care au lucrat totusi dupa un proiect corect intocmit, nu au reusit sa obtina preturi substantial mai mici, fie din cauza greutatii de a gasi meseriasi buni, fie datorita preturilor la care au achizitionat materialele de constructii. In mod normal, orice firma de constructii achizitioneaza materiale de constructii si le si oferteaza la preturi mai mici decat se gasesc pe piata, multe dintre ele avand ca activitate secundara comercializarea materialelor de constructii.
  • Cei care lucreaza in regie proprie, uita sa includa in costurile constructiei si muncile nenormate prestate fie ca schimburi intre prieteni sau membrii ai familiei, fie chiar propria munca.