Sfaturi pentru reducerea energiei centralei de aer conditionat

Sfaturi pentru reducerea energiei centralei de aer conditionat


 • Seteaza termostatul la 78 grade Farenheit sau mai mare. Fiecare grad setat mai jos de 78 F va creste consumul de energie cu aproximativ 8%. Fi atent, totusi, daca aerul conditionat este prea mare, timpul de functionare diminuat de la cresterea setarilor termostatului poate duce la o umiditate prea mare in interior, in unele locatii.
   Sfaturi pentru reducerea energiei centralei de aer conditionat
 
 •  Utilizeaza ventilatoare in baie si bucatarie in cazul in care aerul conditionat opereaza pentru a evita atragerea caldurii, aer umed in casa ta.
 • Inspecteaza si curata bobinele la interior si exterior. Bobina din interior din aerul conditionat actioneaza ca un magnet pentru praf, pentru ca este udata constant in timpul sezonului de racire. Murdaria amplasata pe bobina interioara este cea mai comuna cauza a eficientei saracacioase a aerului conditionat. Bobina exterioara trebuie, de asemenea, sa fie controlata periodic impotriva murdariei si curatata, daca este necesar.
 • Verifica incarcatura cu refrigerarea. Fluidul circulant din aerul conditionat este un gaz refrigerant special care se pune in interior atunci cand sistemul este instalat. In cazul in care sistemul este supraincarcat sau subincarcat cu refrigerant, acesta nu va functiona corect. Ai nevoie de un profesionist pentru a verifica fluidul si pentru a-l ajusta corespunzator.
 • Reda sarcina de racire, prin utilizarea masurilor de conservare de eficientizare a costului. De exemplu, ferestre umbrite in mod eficient la est si vest. Atunci cand este posibil, intarzie activitatile generatoare de caldura, cum ar fi gatitul si spalarea vaselor, pana seara, in zilele toride.
Aparat de aer conditionat
 • In cea mai mare parte a sezonului de racire, tine casa inchisa bine, in timpul zilei. Nu lasa inauntru caldura si umiditatea nedorite. Ventileaza camera noaptea, prin aerisirea ei cu ajutorul ferestrelor sau cu ajutorul ventilatoarelor.  
 • In timp ce ventilatoarele nu pot inlocui aerul conditionat, acestea pot oferi o racire suplimentara, in special pe timpul zilelor de vara mai putin calduroase. Inlocuirea ventilatoarelor cu aer conditionat, poate reduce energia cu 60% sau mai mult.
 • Ia in considerare instalarea unui termostat programabil daca nu ai unul. Poti economisi mai mult de 10% pe factura setand termostatul la 10 - 15 grade timp de 8 ore. Poti face acest lucru cu usurinta, folosind un termostat programabil.
 • Seteaza termostatul la o temperatura mica, pe cat de confortabil posibil, vara. Cu cat diferenta dintre temperaturile de interior si exterior este mai mica, cu atat va fi mai mica factura cu racirea.
 • Nu iti programa termostatul la o setare mai rece decat cea normala cand pornesti aerul conditionat. Acesta nu va raci casa mai repede si ar putea duce la racirea excesiva si, prin urmare,la cheltuieli inutile.
 • Aerul conditionat de camera trebuie sa fie instalat pe o suprafata plata, egala, astfel incat in sistemul de canalizare interior si alte mecanisme, functioneaza eficient.
 • Seteaza viteza ventilatorului pe mare, cu exceptia zilelor foarte umede. Cand umiditatea este ridicata, seteaza viteza ventilatorului pe mic pentru mai mult confort. Viteza redusa pe timpul zilelor umede va transforma casa intr-una mai confortabila, prin eliminarea umiditatii din aer.
 • Ia in considerare utilizarea unui ventilator interior in corelatie cu aerul conditionat de la fereastra pentru a raspandi aerul rece intr-un mod mai eficient prin casa fara a creste foarte mult consumul de energie electrica.
 • Nu amplasa lampi sau televizoare in apropierea termostatului de aer conditionat. Termostatul simte caldura de la aceste aparate, ceea ce poate provoca aerul conditionat sa functioneze mai mult decat este necesar.
 • Este important ca aerul conditionat sa se instaleze intr-o zona umbrita, in partea nordica sau estica a casei, deoarece partea cu soare direct pe unitatea de exterior a schimbatorului de caldura scade eficienta.
Aer conditionat si ventilatie
 
 • Planteaza arbori si arbusti pentru a umbri unitatea de aer conditionat, dar nu bloca fluxul de aer. O unitate de operare la umbra utilizeaza cu 10% mai putina energie electrica decat aceeasi unitate ce opereaza in soare.
 • Aerul conditionat trebuie sa fie acoperit sau indepartat si stocat iarna.
 • Verifica filtrul de aer al unitatii de aer conditionat o data pe luna si curata sau inlocuieste filtrele, dupa cum este necesar. Mentinerea filtrului curat poate reduce consumul de energie electrica al aparatului de aer conditionat cu 5% - 15%.
 • Canalele de scurgere infundate previn o unitate de aer conditionat de la reducerea umiditatii, iar excesul de umitate rezultat poate decolora peretii  sau covorul. Canalele, de obicei, pot fi curatate prin trecerea unui fir de meral prin interiorul lor.
 • Gaurile din sigiliu intre aerul conditionat si cadrul ferestrei permite aerului rece sa iasa din casa. Umiditatea poate deteriora acest sigiliu, asa ca inspecteaza sigiliul anual, pentru a se asigura ca face contact cu cutia de metal a unitatii.