Arhitectura extraordinara a bibliotecilor din lume

Arhitectura extraordinara a bibliotecilor din lumeArhitectura extraordinara a bibliotecilor din lume

    Cand te gandesti la biblioteci acestea nu evoca un sentiment de indrazneala in ceea ce priveste aspectul lor, insa aceste biblioteci pe care vi le voi prezenta in continuare sunt mult mai mult decat depozite de carti. Incepand de la arhive publice de cunostintem, continuand cu centre de invatare la colegii si universitati, bibliotecile pot fi locuri minunate. De la cladiri ce arata ca o pata de cerneala extraterestra pana la mega structuri futuristice realizate din otel si sticla, iata cateva biblioteci care demonstreaza ca si cartile sunt in trend.


Arhitectura si design

    Noua biblioteca nationala din Republica Ceha se afla tot in stadiul initial, in ceea ce priveste design-ul, insa la o privire a planurilor arhitecturale, aceasta biblioteca numai ca o cladire culta nu arata. Materialele ce urmeaza a fi folosite includ marmura alba nefinisata, inox si o ambudenta de verdeata. O constructie tridimensionala pentru cel de-al treilea mileniu, biblioteca va avea o capacitate de lucru de 10 milioane de volume atunci cand va fi terminata.

Biblioteci uimitoare

    Amplasata pe marginea parcului Letna din Praga, se spune despre aceasta biblioteca ca are o arhitectura democratica intr-un stat democrat, asa cum cehii si-au exprimat dorinta de libertate in gandire ceea ce nu se potriveste cu conceptul unei biblioteci.
Biblioteca Consortium a Universitatii Anchorage din Alaska

    Biblioteca Consortium a Universitatii Anchorage din Alaska este conceputa sa sustraga caldura resimtita de studentii asezati la geamuri. Forma sa de cada de baie reflecta lumina solara in jos, in timp ce inca mai admite lumina ambientala. 

Biblioteca Centrale Philadelphia,

    Acesta este design-ul optimist si colorat al Bibliotecii Centrale Philadelphia, proiectat de catre firma de arhitectura Moshe Safdie si Asociatii Inc., ca o actualizare si renovare a bibliotecii deja existente Beaux-Arts. Atuinci cand se va incheia, biblioteca va oferi vizitatorilor acces la internet pentru 300 de locuri, o sala publica de 550 de locuri si o noua biblioteca pentru copii ce include Centrul Prescolar si Camera de lucru.