Constructii spectaculoase ale vechilor manastiri

Constructii spectaculoase ale vechilor manastiri


    Arhitectura manastirilor este deseori spectaculoasa, un atribut ce pare ca se afla la cota stilului de viata ascetic. Timpul este o amanta dura si dupa secole de razboi, certuri religioase si dezastre naturale, numai cele mai puternice - si mai ciudate - au supravietuit. Pentru aceasta am putea, cel putin, sa fim recunoscatori.

Constructii spectaculoase ale vechilor manastiri

Manastirea Palkhor, Tibet


    Una dintre cele mai distinctive din multele manastiri tibetane, Palkhor a fost construita la sfarsitul secolului 14 in apropiere de Gyantse, Tibet. Stilul pagoda  a cladirii principale este de format din 9 niveluri (circa 30 m), si contine peste 77 capele si altare individuale.

Arhitectura manastirii Palkhor, Tibet

Legenda Manastirii Glastonbury


Legenda Manastirii Glastonbury

    Abatia Glastonbury avea deja mai mult de 350 de ani vechime cand William Cuceritorul a castigat batalia de la Hastings, iar pana in anul 1186 aceasta a fost cea mai bogata manastire din lume. Se spune ca regele Arthur si regina Guinevere sunt ingropati intr-un loc de onoare, in fata altarului bisericii.

Constructii de manastiri faimoase

    In anul 1530 cand regele Henry al VIII-lea si-a solidificat pozitia lui ca sef al noii Biserici Anglicane, Manastirea Glastonbury a fost pradata si distrusa - actul final si cel mai mare, in ceea ce acum se face referire ca si Marea Dizolvarea de manastiri. Desi, au ramas doar cateva ramasite ale Abatiei Glastonbury si ale cladirilor asociate ei, ceea ce a ramas este inca destul pentru a lasa sa se inteleaga cu tarie de fosta glorie.

Sanctuarul adevarului - constructia din lemn


    Sanctuarul adevarului din Pattaya, Tailanda, este realizat in intregime din lemn si se aseamana cu cele mai vechi stiluri ale templelor budiste, cum ar fi Angkor Wat din Cambodgia. Desi pare vechi, nu este - constructia sanctuarului a inceput in 1981 si intregul complex este asteptat sa se finalizeze pana in anul 2025. Ce fel de persoana decide sa construiasca un sanctuar religios inalt de 96 m? Lek Viriyaphant, un milionar tailandez, crezut ca fiind oarecum exentric. Pentru viitor, cine poate spune?
    Atata timp cat umanitatea cauta raspunsuri pe care stiinta, logica si bunul simt nu le pot oferi, va fi nevoie de manastiri, abatii si sanctuare, in care aceste lucruri ar putea fi contemplate in pace, liniste si imprejurimi inspirationale.
 
 Sanctuarul adevarului - constructia din lemn