Decorarea peretilor si a plafoanelor cu ipsos decorativ victorian

Decorarea peretilor si a plafoanelor cu ipsos decorativ victorian


    Cu mult inainte de inceputul secolului si mai curand in timpul anticilor egipteni, utilizarea ipsosului in design-ul ornamental reprezenta o solutie obisnuita de decorare a peretilor si tavanelor.

   Decorarea peretiilor si a plafoanelor cu ipsos decorativ victorian
 
    La inceputul secolului, in Statele Unite si peste hotare, ipsosul ornamental si matritele din ipsos au fost folosite pentru a adauga frumusete arhitecturala caselor si cladirilor guvernamentale. Acesta inca mai poate fi vazut in diferite case, cum ar fi conacul "Biltmore", in hoteluri si diverse structuri din centrul oraselor, peste tot in America, precum si in Europa, Franta.

    Vaticanul este foarte bine cunoscut pentru utilizare in masa a ipsosului ornamental, cu elementele sale datand de la constructia sa, care inca  se mai pot observa pe pereti, stalpi si plafoane.

    Ipsos Ornamental a palit de la popularitatea ce o avea in jurul anului 1920, dupa care au fost observate foarte rar pe piata decoratiunilor obisnuite. Asta se intampla pana nu demult.

    Matritele din ipsos acum fiind prezentate in reviste si articole, decoratiunile pentru casa au introdus la televizor si la numeroase targuri din intreaga lume, ipsosul turnat.

    Pentru a realiza aceasta reinventie a decoratiunilor 3-D; chiar si producatorii de tapet au inceput sa readuca in relief vechi imagini ale decoratiunilor ce revin in forta si in zilele noastre.

Mod de utilizare:


    Raspandeste pur si simplu un strat subtire de compus (aproximativ ¼" grosime) pe partea din spate a bucatii de ipsos turnate, presati-l de tavan sau de perete pentru 30 de secunde pana la 1 minut (in functie de cat de mare este bucata) si acesta va devini permanent. Aceasta este exact modul prin care este aplicat victorienii aplicau design-ul lor minunat pe plafon si perete, cu exceptia faptului ca ei foloseau ipsos pentru bucata respectiva ca si adeziv.
 
1. Matrita pentru ipsos:
 
 Matrita pentru ipsos
2.  Prepararea ipsosului:
 
 Prepararea ipsosului
3.  Turnarea ipsosului in matrita:
 
 Turnarea ipsosului in matrita
4.  Formarea figurinei:
 
  Formarea figurinei din ipsos