Gradina Feng shui

Gradina Feng shui


    Feng Shui este o invatatura asiatica veche de peste 6000 ani despre viata in armonie cu natura. Pentru a trai armonios avem nevoie de o combinatie echilibrata intre energii diferite.
   Gradina Feng Shui Plantele pot contribui esential la obtinerea acestui echilibru, deoarece ele incarca orice incapere cu energia si stralucirea lor specifica. Pentru a atinge armonia interioara, locatarii au nevoie de energii diferite, descrise de elementele primordiale: foc, aer, apa, lemn si pamant. Plantele au un puternic camp energetic si ele se subordoneaza celor cinci elemente si, implicit influenteaza starea de bine a celor din jur. Starea ideala apare atunci cand intr-un spatiu se afla plante corespunzatoare tuturor celor cinci elemente. Cand cumparam plante este bine sa ne ascultam intuitia si sa alegem pur si simplu plantele care ne plac.
    Gradinile Feng Shui sunt diferite de toate celelalte, dar per ansamblu cea mai apropiata asemanare este cea cu gradina englezeasca, deoarece nu necesita ingrijiri deosebite si sunt caracterizate prin elemente naturale. Stilul Feng Shui in gradina ne invata ca cel mai important este ca toate elementele sa fie asezate exact la locul lor, astfel se va crea un spatiu natural sanatos si armonios.
    Cand incepeti amenajarea gradinii, nu uitati de cele trei concepte principale ale feng shui:
- curgerea energiei (formele ondulate, curbe sunt benefice, pe cand liniile drepte sunt negative)
- echilibrul dintre ying (intuneric, moale, pasiv) si yang (lumina, tare, activ)
- relatiile pozitive sau distructive dintre cele cinci elemente din feng shui: lemn, foc, pamant, metal si apa.
    Pentru a pune in practica aceste principii asezati-va in centrul gradinii si cu un compas sau pur si simplu ghidandu-va dupa axa soarelui, stabiliti cele opt directii pe care le vom descrie in cele ce urmeaza, iar apoi plasati in zonele corespunzatoare culorile, simbolurile, numerele si elementele.

 Gradina Feng Shui

NORD

    Aceasta directie este caracterizata de creativitate, dezvoltare personala, idei noi, inspiratie, cariera, muzica, arta. Este un loc ideal pentru a folosi elementele de apa: iaz, piscina, jacuzzi. In aceasta parte a gradinii se vor folosi forme ondulate si curbe. Nu folositi elemente de piatra, lut sau pamant, pentru ca dupa cum am mentionat mai devreme aceasta zona merge pe elementul apa.  

NORD-EST

    In aceasta directie predomina elemente de pamant, fiind un loc bun pentru amenajarea gradinii cu banci de piatra, cu bolovani sau pietre, statui, caramida, orice obiect facut din pamant. In ceea ce priveste mobilierul, se prefera cel cu suprafete joase si plate. Aceasta directie este caracterizata de cunoastere, intelepciune, meditatie si lectura, dezvoltare interioara, spirituala si intelectuala, natura. Este indicat ca in aceasta zona sa nu folositi plante si copaci.

EST

    Folositi elemente de lemn si anume aceasta zona trebuie folosita pentru plantarea pomilor fructiferi, a plantelor medicinale, amenajarea unor spatii de joaca, sauna, preferandu-se formele cilindrice sau coloane. Caracteristicile acestei directii sunt: viata noua, plante noi, renastere si intinerire, armonie, sanatate, viata de familie, nutritie, insanatosire. De avitat sunt accesoriile, unelte si mobilier de gradina din metal si florile albe.

SUD-EST

    Bogatia, abundenta, dar si comunicarea trebuie sa predomine in aceasta directie. Se folosesc elementele de lemn unde se cultiva plante si flori, cu forme cilindrice, stalpi sau coloane. Se vor evita aceleasi elemente ca si directia prezentata anterior.

SUD

    Zona este caracterizata de opotrunitati, vise, aspiratii, premii, faima, recunoastere, realizari, fericire, longevitate, festivitati. Elementul pregnant este focul de aceea este un loc bun pentru amenajarea unui gratar de barbeque, plantarea pomilor si a florilor. In aceasta directie se face si curatarea gradinii cand este cazul prin arderea frunzelor uscate. Predomina formele ascutite si triunghiulare. Nu adaugati elemente de apa cum ar fi iazurile, cascadele sau fantanile.

SUD-VEST

    Aceasta zona este descrisa de iubire, casatorie, maternitate, dragoste, relatii, parteneriat, caracterizata prin suprafete joase, plate. In aceasta zona iese in evidenta elementul de pamant putand astfel amenaja un loc de luat cina sau terenuri de sport. Nu folositi mobilier de lemn pentru terase, chioscuri de gradina, garduri si porti, dar nici culoarea verde.

VEST

    Amenajati un spatiu de recreere, bar, loc de joaca pentru copii sau pentru odihna, folosind multe forme rotunde sau arce de cerc. Elementul evidentiat de aceasta zona este metalul si este caracterizat prin creativitate, recolta, socializare si distractie. De evitat din acest colt sunt gratarele, piramidele si florile rosii.

NORD-VEST

    Acest colt al gradinii este caracterizat de interese din afara casei, calatorii internationale, Comert, paternitate, mentori si benefactori, oameni care ajuta, suporteri. Si de aceasta data elementul pus in evidenta este metalul, zona fiind amenajata cu statuete ale unor zeitati, ingeri, heruvimi, animale, siraguri cu clopotei. Accesoriile gradinii din aceast colt vor fi, cu precadere, sub forma de cerc si arcuri de cerc. Nu folositi gratarele, piramidele sau florile rosii.

Gradina Feng Shui