Instalarea centralei termice si aparatelor de aer conditionat (HVAC)

Instalarea centralei termice si aparatelor de aer conditionat (HVAC)


    Deci, ati achizitionat o centrala termica si un aparat de aer conditionat (HVAC), iar daca cititi acest articol inseamna ca incercati sa instalati o unitate centrala chiar voi. Iata cateva reguli dupa care va puteti inspira atunci cand cumparati astfel de dispozitive.

    Instalarea centralei termice si aparatelor de aer conditionat (HVAC)
 
    Unitatea de aer conditionat va fi masurata in "tone". Vor incepe de la "o tona". Sunt sanse sa nu puteti descifra felul in care se citesc numerele de pe astfel de unitati, asa ca amintiti-va ca o tona va avea numarul "12" undeva in codul de produs, iar 2 tone va avea numarul "24" si de acolo se adauga sase pentru a ajunge la urmatorul tonaj. 30 va fi 2,5 tone, iar 36 este pentru trei tone. Intotdeauna adauga sase pentru a primi urmatoarea marime in tone, iar maximul in tone este de 4,5 desi nu se fabrica deocamdata.
    Cum determini ce tone se potrivesc pentru casa ta este un lucru usor. Fiecare 40 metri patrati trebuie sa fie incalziti sau raciti de o tona de aer. De exemplu, in cazul in care aveti spatiul ce necesita incalzire sau racire este de 140 metri patrat atunci veti avea nevoie de un sistem de trei tone. Destul de usor.
    De asemenea, dimensiunea potrivita pentru conducta este simplu de determinat. Puteti urmari acest tabel, are informatiile de baza pe care ar trebui sa le stiti.  
 
Tabel cu marimi pentru conductele de HVAC

    Unitatea centrala de incalzire si racire va avea o capacitate de 400 cfm pe tona. Gasiti dimensiunea in tabel si adaptati-o in functie de ce ai nevoie. Incercati sa pastrati dimensiunea conductei la scara mai mica atunci cand le atasati filtrele de aer si registrele. Filtrele de aer, sub forma de grilaje, ar trebui sa fie plasate in centrul unei ferestre si la cel putin 20 cm de perete, dar nu mai mult de 30 cm, iar acestea ar trebui indreptate inspre fereastra. Daca aveti o camera mai mica atunci un grilaj per camera este de ajuns. Tineti minte marimele per camera, asa incat sa nu supraincarcati camera cu aer sau mult mai rau.
    Filtrul de aer ar trebui plasat intr-un punct central al casei voastre: unul mare intr-un hol si cateva mici la fiecare etaj. Este in regula sa adaugi filtre de aer mari, insa daca acestea sunt sub marimea potrivita puteti strica unitatea si nu ii va permite sa se incalzeasca sau sa se raceasca corect.
    Formula pentru obtinerea dimensiunii potrivite pentru circularea aerului este aceea de a va asigura ca aceste conducte ale unitatii centrale sa aiba de marimea corecta folosind graficul de mai sus. De asemenea, asigurati-va ca filtul de aer nu este prea mic. Prin urmare, grilajul trebuie sa fie impartit la 110 metri patrati. Sa spunem ca aveti un grilaj de 20x25 si va trebui sa recirculati 2 tone de aer. 20x25=500; 110 impartit de 500 = 0,22 este dimensiunea perfecta.
    Termostatul ar trebui sa fie introdus cativa metri de principalul filtru de aer (cel mai mare, asezat central), pe fiecare etaj, cat mai departe de amplsamentul conductei.

    Amintiti-va ca acest proces poate fi un cosmar si nu este atat de usor pe cat pare. Succes cu proiectul vostru.