Izolarea termica a conductelor

Izolarea termica a conductelor


    Se stie ca lucrarile autoritatilor la retelele de termoficare ale orasului nu sunt bine facute, ceea ce ne face sa fim nemultumiti din cauza ca pierderile de caldura le suportam tot noi, atat in ceea ce priveste confortul termic, cat si din punct de vedere financiar. Pierderile de calduraau loc chiar si atunci cand locuinta are centrala proprie, nefiind conectata la reteaua de termoficare, cu boiler de apa calda si tot ceea ce este necesar unei case din punctul de vedere al unei astfel de instalatii,  din cauza ca nu s-a facut izolarea termica a conductelor.
    Sa presupunem ca detineti un corp de casa separat de cladirea principala in care locuiti. Acolo ar putea fi amplasata centrala termica. Conducta cu agent termic pentru incalzire va trebui sa treaca pe afara, in montaj ingropat (subteran) sau montata pe suporti de sustinere (suprateran). In ambele cazuri pierderile de caldura sunt inerente.

Pierderile de caldura printr-o conducta neizolata


    Printr-o conducta parcursa de apa calda, in exteriorul tevii se afla aer care, in functie de sezon, poate avea temperaturi cuprinse intre -150 C (cazul cel mai defavorabil iarna) si 400 C (cazul cel mai defavorabil vara). In ambele cazuri, care reprezinta niste extreme, temperatura exterioara a aerului este mai mica decat cea a apei din conducta. Materialul metalic din care este confectionata teava se va afla, dupa cum va dati seama, la o temperatura situata undeva in jurul mediei celor doua temperaturi amintite.
    Pierderile de caldura apar atunci cand apa are o temperatura mai ridicata decat materialul metalic al tevii cu care se afla in contact direct. Asta inseamna ca apa inmagazineaza fata de teava o cantitate de caldura in plus. Astfel, apa cedeaza caldura tevii, astfel incat, la un moment dat, temperatura tevii, care creste, ajunge la aceeasi valoare cu cea a apei, care scade. Aceasta stare finala se numeste echilibru, in cazul acesta termic. Acelasi comportament il are si teava metalica fata de aerul atmosferic. Teava va ceda aerului aproape toata caldura pe care o primeste de la apa. Se spune in acest caz ca materialul din care este confectionata teava este bun conducator termic. Acest flux de caldura are o directie unica de la cald la rece. Mai tot acest flux de caldura reprezinta in final pierderi de caldura.

Pierderile de caldura printr-o conducta izolata termic


    Prin urmare, de-a lungul evolutiei, s-au gasit metode de stopare a pierderilor de caldura prin diferite metode. Metalul tevii reprezinta mediul care separa in acest caz apa de aer. Ar trebui ca intre apa si aer sa interpunem un alt mediu, un alt strat dintr-un material care sa fie rau conducator termic, adica sa nu permita caldurii sa treaca de la metalul tevii la aer. Aceste materiale folosite in practica se numesc izolatii termice. Utilizarea acestora face ca fluxul de caldura transmis dinspre apa spre aer sa fie nul, adica nici o pierdere de caldura.
    Astfel de izolatii sunt necesare la instalatiile de apa calda, atat pentru a minimiza pierderile de caldura, cat si pentru a se evita pierderile de caldura inutile, uneori chiar daunatoare incaperilor prin care trec conductele de apa calda (camari, debarale, pivnite). Boilerele, schimbatoarele de caldura, conductele de apa calda, toate elementele de instalatii care sunt strabatute de apa calda - care trebuie sa ajunga in alte incaperi ale casei, unde caldura poate fi folosita benefic - trebuie supuse izolarii. Se pot executa diferite tipuri de izolatii, utilizand diverse materiale special concepute pentru aceasta, in functie de cheltuielile pe care vi le permiteti.
    Materialele traditionale folosite pentru izolatii la noi in tara sunt: fasii de vata minerala legate cu sarma zincata, rogojini de vata de sticla cusute pe carton ondulat sau pe plasa de sarma zincata, rogojini din pasla de vata minerala legate cu sarma zincata.
     Dupa ce aparatul sau portiunea de conducta pe care trebuie sa o izolati se infasoara cu material izolant, se trece la protejarea si finisarea izolatiei, care se pot realiza in diferite moduri.
    Alegerea materialului pe care il vom folosi ca izolatie termica si a modului de protejare si finisare a acestuia depinde foarte mult de felul elementului care trebuie izolat (tevi, aparate schimbatoare de caldura, rezervoare de stocare, boilere).

Pierderile de caldura printr-o conducta izolata termic si cu izolatia protejata


    Cand conductele sunt montate la vedere (termenul tehnic este "aparent") in beciuri, pivnite, subsoluri in care nu exista umezeala, izolatia se executa din rogojini de vata de sticla cusute pe plase de sarma sau cu fasii de pasla minerala taiate la fata locului. In cazul in care dorim sa protejam si sa finisam izolatia trebuie sa prindem de jur-imprejurul tevii o protectie din tabla zincata, cu suruburi autofiletante speciale pentru tabla. Aceasta protectie este foarte rezistenta si arata destul de bine.
    O metoda mai veche o constituie aplicarea unei tencuieli din mortar de ipsos amestecat cu rumegus si clei, care apoi se poate modela si indrepta pentru a-i conferi un aspect cat mai placut.
    Ca sa nu existe pericolul aparitiei de crapaturi in tencuiala izolatiei din cauza diferentelor de temperatura, se bandajeaza cu o fasie de panza rara, se gletuieste si, dupa uscare, se aplica un strat de lac.
    Daca mediul este umed, peste tencuiala respectiva, in loc de vopsea de lac, se aplica o imbracaminte de carton asfaltat, cu marginile petrecute una peste alta si legate bine cu sarma zincata.
    Daca in incaperile prin care trec conductele izolate exista umiditate foarte mare, marginile suprapuse ale cartonului asfaltat se lipesc cu bitum si, apoi, pe intreaga suprafata se aplica un strat de bitum fierbinte. Astfel, izolatia nu se va deteriora prea repede datorita umezelii. Boilerele neizolate din constructie sau confectionate artizanal si schimbatoarele de caldura se izoleaza de obicei cu rogojini de vata minerala cusute pe plasa de sarma zincata. Acestea se leaga bine cu sarma zincata si apoi se tencuiesc si se vopsesc ca in cazurile de mai sus.
    Cam acestea ar fi materialele si metodele traditionale de izolare a conductelor. Multe solutii moderne s-au impus in ultimii ani ca foarte eficiente, elegante si usor de aplicat. Una dintre aceste metode este izolarea conductelor de agent termic cu saltele din material termoizolant caserat. O alta solutie moderna o reprezinta fibrele de sticla care au o rezistenta mecanica mare, pe care o pastreaza pana la cca. 250°C. De asemenea au o stabilitate chimica buna si o greutate volumetrica mica. De mare utilitate sunt proprietatile izolate, termice si fonice ale fibrelor de sticla. Izolatiile termice pe baza de vata de sticla sunt mult utilizate; la fel placile si "saltelele" prinse intre doua retele de sarma. Ele sunt utilizate la izolarea termica a conductelor ce transporta fluide calde sau cele ce trebuie ferite de inghet, a cazanelor cu aburi, a unor cuptoare sau a unor instalatii din industria chimica. Fibrele de sticla si-au gasit utilizari in izolarea termica a navelor cosmice si la realizarea unor sisteme de protejare a lor impotriva incalzirii excesive la reintalnirea in atmosfera. Mai mult decat atat, izolarea fonica gaseste in vata si tesaturile din sticla materiale ideale care absorb intens sunetele, sunt usoare, neinflamabile.