Dupa ce ati ales tipul de mobilier care va satisface cel mai bine nevoile, urmeaza sa va hotarati in privinta materialului din care este confectionat mobilierul dorit in combinatie cu ambientul in care trebuie asezat, astfel incat mobilierul si gradina sa formeze un tot unitar, cu un design desavarsit. De exemplu, ganditi-va ce tip de material va pune in evidenta peluza sau gradina si selectati-l pe acela care se potriveste cel mai bine, care da echilibru gradinii.
Materialul cel mai des utilizat pentru mobilier, in amenajarea gradinii este lemnul, deoarece este usor, frumos si confortabil, insa necesita ingrijiri. In acest scop, alegeti un tip de lemn masiv, rezistent, eventual de provenienta tropicala, care are de la natura un continut mare de ulei in compozitie, cum ar fi lemnul de tek, iroko sau courbaril (copac originar din vestul Indiei), dar si tipuri de lemn din Romania cum ar fi bradul care este cel mai bun datorita faptului ca lemnul de brad contine rasina. Materialele prezentate anterior sunt folosite la confectionarea mobilierului de gradina, deoarece acestea sunt rezistente la intemperiile vremii si pot fi lasate afara tot anul.
Mobilierul de gradina facut din fier forjat arata cel mai bine daca este facut de un artizan, manual, pentru ca astfel va avea acel aspect de unicat. Dezavantajul fierului forjat este ca atunci cand ploua, sau iarna (daca nu vreti sa le adapostiti) sunt foarte greu se mutat.
Lemnul din care este facut mobilierul trebuie sa fie uscat, in nici un caz tanar sau verde, pentru ca altfel, riscati ca mobilierul sa aiba noduri, crapaturi sau alte defecte. Prin urmare, fiti foarte atenti atunci cand va hotarati sa achizitionati un astfel de mobilier, deoarece daca nu este de buna calitate, suruburile sa fie stranse in mod corespunzator si cu un finisaj bine realizat, riscati sa dati bani pe ceva pe care nu o sa tina un timp indelungat.
In ceea ce priveste fitingurile, este de preferat ca acestea sa fie confectionate din lemn, alama, otel inoxidabil sau aluminiu, deoarece, in caz contrar, fitingul din metal poate rugini, iar materialele mentionate mai devreme sunt rezistente la coroziune.
Un alt lucru important de retinut se refera la asamblarea mobilierului, mai exact prin ce procedee se face ea, ce materiale sunt folosite pentru a inlesni aceasta etapa. Multe fabrici folosesc pentru asamblarea mobilierului, diferite tipuri de adezivi sau rasina pentru a "lipi" partile componente ale acestuia. Folosirea adezivilor in lcul suruburilor este o tehnica ce s-a dovedit a fi din punctul de vedere al performantelor si durabilitatii.
Curatarea mobilierului este foarte simpla, folosindu-se apa, sapun si o perie de sarma. Presiunea apei de la furtun trebuie sa fie de 60-80 bari, iar jetul trebuie sa porneasca de la o distanta de minim 30 cm. In timp, culoarea moblierului nu va mai fi aceeasi, se va decolora, dar folosind tehnica mentionata mai sus o veti reimprospata. In plus, o cantitate mica de inalbitor turnata in apa va inlatura algele adunate pe lemn sau fier. Petele de orice tip, inclusiv cele de grasime, pot fi curatate daca se spala locul respectiv cu putin detergent si apoi se clateste din abundenta cu apa.
Pentru a impiedica craparea mobilierului din lemn, fiind un fapt normal mai ales in zonele cu clima uscata sau in cele in care exista perioade lungi de seceta, nu se poate lua nici o masura de prevenire, insa trebuie sa stiti ca odata ce umiditatea atmosferica va urca, lemnul va reveni la normal.
Nu este necesar sa folositi uleiuri speciale sau lac pe scaunele sau masa de gradina, pentru ca acestea nu le vor prelungi viata. Totusi, acest tratament le va da un aspect mai placut. Inainte de aplicare, lemnul trebuie sa fie perfect uscat, altfel se va crapa.
Mobilierul confectionat din fier este putin mai greu de intretinut, deoarece fierul rugineste, astfel ca scaunele si mesele din fier forjat trebuie foarte bine tratate cu o vopsea anticoroziva (normal este ca pe instructiunile de pe ambalaj sa existe o garantie in acest sens de cel putin 1 an, sau macar sa scrie daca piesa de mobilier a fost tratata impotriva ruginii).
Pentru un ambient mai placut si confortabil puteti investi in huse pentru mobilierul de gradina. Husele exista acum intr-o varietate de culori si forme, si in plus va vor scuti de o gramada de bani, pentru ca vor prelungi viata mobilei cu cativa ani buni. Nu uitati insa sa alegeti culori care sa se armonizeze cu gradina si florile din ea.
< < | > > |
---|