Salteaua de-a lungul istoriei

Salteaua de-a lungul istoriei


    O saltea este o parte importanta a dormitorului nostru, oferind confort si adaugand calitate vietii. De fapt, salteaua a dat omenirii nopti de relaxare si odihna de cand a fost inventata si pana in prezent. Desi confectionarea ei si materialele utilizate pentru salteaua de azi reprezinta o lume diferita de ceea ce a fost folosit la inceputul istoriei sale, acelasi obiectiv clar a fost intotdeauna cautat - un mod confortabil de a dormi noaptea.
    Istoria saltelei nu este, probabil, ceva care este studiat in scoli, cu revolutii si razboaie adesea plasate inainte de o noapte de somn. Insa, salteaua, la fel ca orice altceva, are un trecut, prezent si viitor. Daca vom arunca o privire inapoi in trecut, in istoria saltelei putem spune ca, in cea mai veche perioada a existentei omenirii, dorinta pentru un loc confortabil de dormit a fost mereu prezenta.

Salteaua de-a lungul istoriei
 

Inceputul


    In perioada neolitica, omul primitiv s-a ridicat de pe pamant, pentru a evita murdarie si daunatorii, si a realizat prima saltea din frunze, iarba, si alte materiale moi, acoperind intregul teanc cu piei de animale. Si Voila! Asa a luat nastere salteaua antica. Desi nu era atat de confortabila ca si salteaua moderna din zilele noastre, aceaste paturi au fost o alternativa mult mai buna la dormitul direct pe pamant.

In continuare


    Cuvantul saltea inseamna literalmente "a ridica" (preluat din limba araba). Tinand cont de numele saltelei in istorie, in jurul anului 3400 i.Hr., faraonii egipteni au inceput sa doarma in paturi ridicate de la sol dupa ce au descoperit ca odihna pe platforme inalte era mult mai avantajoasa. In curand toata lumea a inceput sa "doarma ca un egiptean". Egiptenii de rand dormeau pe crengi asezate intr-un colt al casei si, in cele din urma, au ajuns sa construiasca ceva in genul unui cadru de pat cu o saltea deasupra. In aceeasi perioada, persianii au utilizat primele paturi cu apa realizate din piei de capra.
    Grecii sunt acreditati pentru realizarea paturilor avand scop pur decorativ si nu puneau accentul pe odihna. Ei au creat cusete bogate in ornamente accesorizate cu blanuri de animale. Pernele, costisitoare si de prost gust, au devenit un simbol al statutului social.
    Mai departe, in istorie, saltele au fost folosite in Imperiul Roman in anul 200 i.Hr.. Se poate observa o distinctie intre clasa superioara si cei care aveau mai putina influienta in imperiu. Prin urmare, cei ce faceau parte din clasa superioara dormeau pe saltele umplute cu pene, in timp ce restul pe saltele umplute cu lana sau fan.

Conturarea saltelei


    A doua parte din istoria saltelei arata cateva imbunatatiri promitatoare. Saltele erau umplute cu pene si paie, iar apoi erau acoperite cu tesaturi de matase de calitate superioara, inflorate sau ornamentate cu fire de aur ori de argint si cu catifea, in timpul Renasterii (secolul al XV-lea). Saltele apoi au fost introduse pe paturi intre secolele al XVI-a - al XVIII-lea. Abia in secolul al XVII-lea saltelele au inceput sa fie umplute cu bumbac, lana si acoperite cu panza de in de cea mai buna calitate. Aceasta parte din istoria saltelei arata inceputurile a ceea ce utilizam in prezent.
 
Salteaua umpluta cu bumbac

    Ultima parte a istoriei saltelelor arata cum tehnologia adauga confort si stil acestora. Interiorul saltelei realizat din arcuri a fost inventate in 1871, iar saltele din apa au fost introduse in 1873.
 
Salteaua cu arcuri

    Salteaua de atunci a avut mai putine bucati odata cu inventarea cutie de arcuri in secolul al XIX-lea. Aceste saltele erau utilizate pe scara larga in anii 1930. In 1950 erau vandute saltelele din cauciuc si patul cu apa modern a fost introdus in 1960. Saltelele din vinil pe perna de aer au fost introduse in anii 1980 si in anii 1990, erau comercializate primele saltele din spuma memory foam (material inventat de NASA in '70).
    Istoria saltelei este o dovada dorintei omenirii de a dormi confortabil. Cu ajutorul tehnologiei de azi, am reusit sa atingem o mai buna calitate a vietii si o mai buna modalitate de a avea o noapte buna. Saltelele, asa cum sunt in prezent, au parcurs un drum lung de la pieile de animale si vegetale de altadata. Obtinand calitate si confort, acestea sunt in prezent, saltele sunt vazute mai putin ca si paturi si mai mult ca o parte vitala a vietii: o saltea este esentiala pentru functia de odihna, o functie care dicteaza sanatatea noastra.
 
Salteaua din memory foam

    In timp ce trecutul ne-a dezvaluit saltelele din frunze, poate viitorul va vedea saltelele umplute cu nori. Intre timp, latexul natural, spuma visco memory si poliuretan sunt cele mai bune pariuri pentru confortul prezent.