Solul din gradina

Solul din gradina

 

Ce pamant aveti in gradina ?

Argila
    Doriti sa va amenajati o gradina frumoasa, insa pentru aceasta trebuie sa stiti ce fel de pamant va trebuie pentru diferite tipuri de flori, daca este nevoie de ingrasamant, din ce este alcatuit pamantul din gradina voastra si altele.
    In primul rand trebuie sa aflati ce fel de pamant aveti, pentru a sti ce fel de flori trebuie sa plantati. Solurile  alcatuite doar din nisip, argila sau lut sunt foarte rare. Insa daca doriti sa aflati proportiile in care acestea se gasesc in solul din gradina dumneavoastra va propunem sa efectuati un test simplu. Luati un pumn de pamant si introduceti-l intr-un pahar cu apa. Asteptati 12 ore pana cand partile componente ale pamantului s-au asezat. Dupa aceea puteti constata urmatoarele lucruri : nisipul este cel care se va depune pe fundul paharului deoarece are cele mai mari particule, deasupra nisipului se va depune argila, apoi urmeaza lutul care, fiind mai usor si mai fin, se va depune mai greu. Humusul, care este cel mai usor va reprezenta stratul superior sau chiar va pluti la suprafata.

    Solul fertil este dat de combinatia dintre argila si nisip in aceleasi proportii, stratul de humus fiind pregnant. Componenta solului se mai poate afla si daca o sa priviti cu atentie plantele care cresc in gradina dumneavoastra. Acestea va pot spune ce fel de sol aveti, dupa preferintele lor pentru locurile in care cresc. De exemplu, plantele care au radacina adanca si care stocheaza mai multa apa prefera pamantul uscat, iar cele cu radacini ce nu putrezesc usor si nu retin apa in cantitati mari prefera solul umed.
Iata cateva tipuri de pamant si plantele care il prefera :
  • pamantul argilos este preferat de : piciorul-cocosului-de-camp, palamida, patlagina, coada-racului si papadie ;
  • pamantul bogat in humus cresc in general : racovina, mustarul-de-camp, fumarita si spanacul salbatic;
  • pamantul bogat in azot este indicat de : urzica, matraguna si busuioceasa ;
  • plantele care prefera solul nisipos sunt : cimbrul-de-camp si troscot ;
  • pe pamantul sarac in calcar vor creste : soparlita, romanita puturoasa si ridichea salbatica ;
  • solul calcaros e preferat de volbura, mac, lucerna si dumbet.

Pregatirea solului pentru cultura


    Ati testat pamantul si ati aflat din ce este alcatuit, acum puteti trece la pregatirea acestuia pentru plantarea florilor si legumelor dorite. Solul pe care urmeaza sa se cultive trebuie sa fie bogat in substante hranitoare, cu apa freatica la cel putin 1 m de la suprafata si ferit de inundatii. Este indicat ca terenul sa se gaseasca in apropierea unei surse de apa pentru udat. Daca locul este drept sau usor inclinat spre sud irigarea se va face mai usor. Terenul ales pentru cultura este bine sa fie insorit, ferit de vanturi sau furtuni puternice (marginit de copaci).
    Este de preferat ca terenul sa fie usor accesibil (aproape de drumuri, sosele), pentru a usura transportul. Terenul se ara de toamna la o adancime de 25-30 cm. Primavara, dupa ce s-a uscat, terenul se lucreaza cu grapa pentru a nu se forma crusta. Intr-o parte a gradinii se va rezerva un loc pentru culturile care raman pe loc mai multi ani. Amenajarea terenului consta in executarea santurilor de irigare. La impartirea terenului pe parcele se va tine cont de modul de udare al legumelor de pe parcelele respective, precum si de cerintele legate de dezvoltarea legumelor (lumina, adapost, etc.).
    Pentru culturile timpurii se pot face straturi inaltate sau coborate de 10-20 cm si 1-1,3 m latime despartite de poteci cu o latime de 30 cm. Este recomandat sa nu se cultive aceeasi planta 2 ani la rand pe acelasi loc, deoarece productia din anul urmator va fi mult mai mica si mai slaba calitativ, mai ales datorita inmultirii de boli si daunatori, specifici culturii respective.
    Trebuie sa retineti ca o leguma se cultiva din nou pe acceasi parcela dupa 2-4 ani. Foarte mare importanta are fertilizarea terenului toamna (fertilizare de baza), prin care se asigura nevoia de hrana pentru urmatoarele 2-3 culturi. Ingrasarea terenului se face odata cu aratura de toamna, imprastiind ingrasamantul cat mai uniform.

Pamantul si fertilizarea plantelor


    Pamantul pentru flori trebuie ales cu grija, in functie de substantele nutritive pe care le contin. In ziua de azi gasim pamant pentru flori oriunde de la florarii pana la supermarket-uri. Astfel, atunci cand va decideti sa cumparati pamantul, uitati-va pe ambalaj unde sunt mentionate speciile de plante pentru care este bun pamantul.
    Un pamant bun, trebuie sa fie proaspat, afanat si sa-si pastreze pentru un timp indelungat aceasta structura. Cel mai indicat este pamantul alcatuit dintr-un amestec de turba cu pamant de frunze, pamant de telina si nisip. Turba simpla nu este indicata pentru termen lung deoarece are un pH prea acid pentru unele specii si un continut redus in substante nutritive esentiale pentru dezvoltarea altor specii de plante. Un alt inconvenient este acela ca la udarea excesiva turba are o capacitate prea mare de retinere a apei, ceea ce favorizeaza putrezirea radacinilor. Este recomandat sa fie folosita in amestec cu alte tipuri de pamant.
    Este un lucru cunoscut acela ca toate plantele decorative trebuie sa fie fertilizate periodic, in functie de specie. Inainte sa fertilizati plantele trebuie sa udati putin pamantul inainte pentru a nu fi afecatat planta in cazul in care concentratia este prea mare. Fertilizarea se poate realiza fie cu substante lichide care se dilueaza in apa, fie cu bastonase sau chiar granule. Respectati concentratia de pe ambalaj pentru a nu avea probleme mai tarziu.  Pe perioada de iarna majoritatea plantelor intra in repaus si vor necesita o fertilizare mai rara. Insa daca plantele sunt tinute in conditii de camera la temperaturi in jurul valorii de 20°C va trebui sa le udati si sa le fertilizati in continuare, insa putin mai rar ca vara.
    Dar care sunt substante care fac pamantul fertil si ce puteti adauga in pamant pentru a-l face mai bun din punct de vedere calitativ.
    Plantele au nevoie de aceste substante intr-o cantitate echilibrata pentru a creste si a se dezvolta sanatos. Substantele fertilizatoare sau hrana completa pentru plante contin toate aceste elemente de baza:
Nitrogen (N) - pentru dezvoltarea frunzelor si a tulpinii: balegar transformat in compost, compost din ciuperci, oase de peste macinate, teci de orez.
Fosfor (P) - pentru dezvoltarea radacinii, culoarea florilor si rezistenta la boli: oase macinate, fosfat.
Potasiu (K) - pentru producerea de fructe si seminte: var, dolomita, scoici sfaramate, alge, talas si aschii de lemn.

Ingrasamantul pentru pamant


    Toate solurile din gradina beneficiaza de ingrasaminte adaugate regulat de gradinari. Acestea se aplica individual sau in combinatii, in fiecare sezon si de cate ori plantati cate ceva in gradina. Compostul, balegarul sau pietrisul trebuie imprastiate intr-un strat gros de 7,5 cm, dupa care se sapa pana la o adancime de 15 cm. Stratul de nisip sau gips trebuie sa aiba 1 cm, dupa care se sapa si mai adanc, pana la 20 cm.
Compost1. Compost - format din frunze descompuse, frunze taiate, resturi de ierburi folosite in bucatarie si alte materiale organice. Este un ingrasamant bugat in humus, bine echilibrat din punctul de vedere al celor trei substante nutritive (NPK) si cu eliberare inceata. Transforma solurile grele in soluri usoare, iar pe cele lipsite de substante nutritive le imbogateste.
2. Nisip - folositi nisip cu graunte mai mari, dar in cantitati mai mici, pentru a imbunatati drenajul si pentru a aerisi pamantul lutos. Prea mult nisip va transforma unele tipuri de pamant in ciment. Nu contine nutrienti, dar dureaza foarte mult.
3. Balegar - fie ca e proaspat sau invechit, putrezit (de la vaci, oi, cai, gaini sau alte animTurbaale), creste cantitatea de nitrogen din pamant. Aeriseste pamanturile grele si imbunatateste retentia de apa in cele usoare. Balegarul proaspat arde plantele, asa ca acesta trebuie sa stea un an inainte de a fi folosit.
4. Turba - absoarbe umezeala, lucru important mai ales pentru pamanturile nisipoase. Aeriseste solurile lutoase sau grele. Daca este lasat sa se usuce va forma o crusta, se va intari si va fi dificil de umezit. Turba sau muschiul de turba se poate cumpara din magazin sau procura din locuri bogate in acest element.
Vermiculita 5. Vermiculita - retine umezeala si aeriseste pamantul. E buna pentru orice tip de pamant si, la fel ca nisipul, dureaza foarte mult timp.
6. Perlita - este reziduu vulcanic de culoare alba care aereaza pamantul si dureaza la nesfarsit. O cantitate mica este buna pentru toate tipurile de sol.
7. Nisipul verde - este un amestec special preparat care contine potasiu si alte elemente nutritive. Micsoreaza gradul de compactare al pamantului (acesta nu se mai stange la fel de repede in bulgari) si ajuta la retentia de umezeala.
gips    
8. Gips - este un minereu macinat care usureaza solurile grele si lutoase. De asemenea, ajuta la imbunatatirea drenajului.