Tipuri diferite de vopsele

Tipuri diferite de vopsele


Vopseaua reprezinta orice lichid, lichefiabil care, dupa aplicarea pe un suport, in strat subtire, este transformata intr-o pelicula solida, opaca. Picturile rupestre desenate cu ocru de culoare rosie si galbena, oxid de mangan, hematite si carbune, este posibil sa fi fost realizate de catre Homo sapiens timpuriu, cu 40 mii de ani in urma.

Tipuri diferite de vopsele
 
Peretii antici vopsiti la Denerdera, Egipt, desi au fost expusi multe ere in aer liber, poseda inca o stralucire perfecta a culorilor, la fel de vii ca atunci cand acestia au fost vopsiti, cu aproximativ 2000 de ani in urma. Egiptenii amestecau culorile lor cu unele substante gumate si le aplicau in mod separat, unele de altele, fara nici un amestec. Ei au folosit sase culori: alb, negru, albastru, rosu, galben si verde. In prima faza, au acoperit zona in intregime cu alb, pe care au trasat design-ul in negru, lasand luminile culorilor de fond. Ei au folosit minim de rosu si, in general, tente intunecate.

Plinius mentioneaza unele plafoane vopsite in zilele lui, in orasul Ardea, ce au fost executate inainte de fondarea Romei. El isi exprima marea surpriza si admiratie in ceea ce priveste prospetimea acestora, dupa trecerea atator secole.

Vopseaua a fost realizata din galbenus de oua si, prin urmare, substanta se intarea si se lipea pe suprafata aplicata. Pigmentii au fost conceputi din plante, nisipuri, precum si diferite tipuri de sol.

Vopsele cauciucate


Disponibila doar intr-un numar limitat de culori si in finisaje plane sau lucioase, aceasta vopsea contine cauciuc lichefiat. Este costisitoare si are o aroma puternica, dar, deoarece vopseaua cauciucata este impermeabila si rezistenta, aceasta reprezinta o solutie de acoperire excelenta pentru beton. Vopseaua poate fi aplicata direct pe zidarie nevopsita.

Atunci cand este utilizata pe caramida, vopselele cauciucate ar trebui sa fie precedate de un strat de lac pentru etansare. Inainte de a o aplica pe ciment nou, se spala betonul cu 10% solutie de acid muriatic, se clateste bine si se lasa sa se usuce complet. Purtati ochelari de protectie si manusi atunci cand se lucreaza cu acid muriatic si este indicat sa se lucreze intr-un spatiu bine ventilat. Ca si vopselele alchide, vopselele cauciucate necesita solventi speciali. Verifica eticheta pentru specificatii.

Vopsele acustice


Concepute pentru utilizarea pe placi de plafon acustice, aceste vopsele acopera fara a afecta calitatile placilor acustice. Aceste vopsele pot fi aplicate cu o rola, dar un pulverizator de vopsea este mai eficient si mai putin probabil sa afecteze proprietatile acustice ale placii.
 
 Vopsele acustice

Vopsele fara picuri


Putin mai scumpe decat vopselele alchidice conventionale, vopselele fara picuri sunt ideale pentru plafoane, deoarece este atat de groasa incat nu se va dezlipi de pe o rola sau pensula. Acest tip de vopsea acopera, de obicei, orice suprafata, intr-un singur strat, dar, deoarece este atat de densa, acesta nu va merge mai departe decat rudele sale ce se intind mai bine.
 
Vopsele fara picuri

Vopsele intr-un singur strat


Cu un pigment suplimentar pentru a imbunatati capacitatile de acoperire, vopselele intr-un singur strat sunt altfel, versiuni mai scumpe din latex obisnuit sau vopsele alchidice. Pentru cele mai bune rezultate, rezerva-le pentru a le utiliza pe suprafete perfecte, de aceeasi culoare, care au fost anterior etansate.

Vopsele intr-un singur strat