Arhitectura in miscare

Arhitectura in miscare


    Cladirile ar trebui sa fie solide ca piatra,  stabile sub picioarele noastre, cu siguranta. Instinctele noastre ne spun astfel - dar, poate, cineva ar trebui sa-i spuna valului actual de arhitecti si designeri care par atat de entuziasmati sa pietruiasca lumea noastra intr-un sens mai literal decat suntem obisnuiti. Arunca o privire la aceste exemple de cladiri in miscare, fie ca au acest aspect prin folosirea iluziilor, fie prin mecanica inteligenta, si intrebati-va - suntem pregatiti pentru viata urbana in miscare?

Arhitectura in miscare
 
    Poate ca ai auzit de uimitorul Turn Dinamic din Dubai (ar fi dificil sa-l fi ratat in ultimele 12 luni) - dar acesta este doar inceputul planurilor arhitectului italian Dr. David Fisher. Ridicand doua turnuri in Dubai si Moscova, Dynamic Architecture a lansat si alte concepte, cum este cel prezentat in imagine.

Turn Dinamic din Dubai

    Turnul Dinamic este asamblat din segmente prefabricate, ducand obsesia curenta cu design-ul modular pe noi culmi. Fiecare modul va fi construit pentru a se auto-alimenta si de a atrage energia si resursele de baza din miezul central. Teoretic, fiecare sectiune ar putea fi inlocuita in cazul in care functioneaza cu intreruperi - desi ne-ar placea sa vedem pe cineva inlocuind 80 de etaje ale unei cladiri fara zarva mare.

Turnul Dinamic este asamblat din segmente prefabricate

    O cladire ce se poate vedea pe orizont (daca locuiesti in Curitiba, Brazilia) este Vollard Suite - 11 etaje de apartamente ce se rotesc in mod independent. Denumirea vine de la un set de 100 de gravuri realizate de Picasso - iar pictorul suprarealist ar fi aprobat, cu siguranta, un apartament in care privelistea se schimba in mod constant, iar usa face un tur al camerei.

1 etaje de apartamente ce se rotesc in mod independent.

    Daca nu esti agitat in ceea ce priveste directia in care esti indreptat dimineata, tine un ochi deschis pentru Michael Jantzen, Pavilionul Vantului. Acesta se afla inca in stadiul de proiect, dar deja face mare zarva in sectorul constructiilor verzi, pentru ca miscarea segmentelor sale usoare (guvernate de vant) este implicata in generarea energiei electrice utilizata pentru a lumina cladirea din interior, pe timp de noapte.

Pavilionul Vantului

    Jantzen se dovedeste a fi in continuare un precursor si agitator in domeniul arhitecturii ce se deplaseaza, cu M-House, o revolta de panouri modulare si spatii de transformare. Atunci cand vantul isi schimba directia, se poate modifica forma casei, pentru a se potrivi. Daca doresti o extindere a casei, atunci cumpara un nou modul si asambleaza-l la capat. Datorita stilului usor haotic al placilor, camere se pot transforma in camere mai aerisite sau inchise etans, dupa cum va place, in functie de sezon, vreme sau capriciu.
 
 Panouri modulare si spatii de transformare