Constructii din beton

Constructii din beton

 

Constructii din beton


    Betonul, ca si material de constructie, a fost utilizat inca din timpul Imperiului Roman. In epoca moderna, ambudenta de beton, in stilul constructiilor de blocuri sovietice a facut sa se renunte la acesta, iar in ultimul timp, acest material versatil s-a bucurat de o relansare in noile constructii si o reconsiderare din partea criticilor arhitecturali. In continuare, vom "agrega" unele dintre cele mai frumoase sau mai putin frumoase cladiri din beton din lume.
 

O frumusete izbitoare


  Constructii din beton de-a lungul timpului 
 
    Nu toata arhitectura brutala  este "rea", iar unii spun ca toate exemplele cu stil au fost gudronate cu aceeasi perie. Aceste exemplele arata o frumusete izbitoare, care le ridica de la limitele de "ambalajul in care au venit". De sus in jos: recent renovat Ministerul de Finante de la Haga, Olanda initial construit in 1975, a treia Biserica a lui Hristos in 1971, om de stiinta, in Washington DC, centrul comercial Bull Ring si apartamentele Rotunda din Birmingham, Marea Britanie.

Mai bun, mai gentil...brutal?


Amenajari interioare si exterioare din beton

    Brutalismul - precum si utilizarea betonului, in general - poate produce o gama larga de forme atractive, organice, chiar si delicate. Aceasta poza, de mai sus, este realizata la Biblioteca Centrala de la UC Irvine din Orange County. Arcele repetitive din beton armat, stralucesc in valuri de portocaliu, amintindu-ne de simbolul iconic RSS scris foarte mare! Recent, se fac eforturi pentru a se atenua aspectul existent al cladirilor brutaliste prin sablarea betonului in stare bruta si aplicarea de stuc (material de constructie format din mortar si ipsos amestecat cu gelatina, clei si (uneori) cu coloranti minerali, care prin uscare si lustruire capata aspectul marmurei), vopsea sau aplicatii colorate. Create avand viitorul in minte, structurile brutaliste inca arata "noi" si ca multi dintre noi, de multe ori arata mai bine dupa o renovare.

Post-Brutalismul in termeni concreti

 
Stiluri arhitecturale din beton si alte materiale de constructii

    Cele mai multe cronici listeaza anul 1975 ca fiind sfarsitul stilului arhitectural Brutalist, dupa care urmeaza Expresionismul Structural (sau post-modernism) si Deconstructivismul. Cel din urma, se caracterizeaza printr-un stil high-tech realizat, in multe cazuri, prin expunerea detaliilor structurale, asa cum sunt grinzile metalice, exprimand structura, cum ar fi fost. Desi betonul este inca o componenta majora in cadrul acestor cladiri, el joaca un rol de sprijin si nu acopera simturile vizuale la fel ca in Brutalism. Un exemplu recent, din anul 1976, este 1 US Banca Plaza situata in St Louis, in timp ce Stadionul Soccer City, in prezent in curs de constructie pentru Cupa Mondiala din 2010 din Africa (de mai sus, jos), utilizeaza paneluri de beton cu fibra de sticla pe fatada sa.