Corpuri de iluminat: interior din fibra optica

Corpuri de iluminat: interior din fibra optica


Fibra optica au permis orice, de la lumina ce se transmite prin beton, la cea care se poate vedea prin lemn, iar in ultima vreme, s-au gasit aplicatii si mai inovatoare pentru utilizarea luminii naturale de interior. Trecerea printr-un perete din lemn subtire sau blocuri de beton este un lucru, dar imagineaza-ti lumina naturala, care ar putea sa-si faca drum prin toate etajele unei structuri, impingandu-se prin pereti si plafoane in spatiile interioare fara ferestre, a unei cladiri.

Interior din fibra optica
 
Lucarnele tubulare si alte sisteme reflectorizante au facut posibila trecerea luminei zilei pana la nivelurile inferioare ale unui interior subteran, dar niciodata cu acest tip de eficienta flexibila. Fibrele optice au inlocuit tuburi mari si oglinzi supra-dimensionate in cursa pentru miniaturizarea transmiterii luminii naturale -  cateva sutimi dintr-un inch de cablu pot indoi, infasura si rasuci drumul sau de la acoperis oriunde este nevoie, in interior.
 
Corpuri de iluminat: interior din fibra optica

Iar in celalalt capat? Corpuri de iluminat difuze, spoturi si alte surse de lumina - si pentru variabilitatea zi - noapte, lumina normala naturala poate fi inlocuita sau completata cu lumina artificiala pentru niveluri echilibrate si coerente. Pentru birouri si alte incaperi, ce nu sunt prevazute cu ferestre, lumina organica aduce, de asemenea, un element de variabilitate naturala pe masura ce cerul se lumineaza in nuante de portocaliu si albastru.
 
Lumina artificiala

Totusi, in ciuda deceniilor de cercetare, aceasta tehnologie data de cei mai mari producatori (HUVCO si Himawari) este inca deosebit de costisitoare pentru majoritatea oamenilor. Astfel, aceasta tehnologie este inca cel mai des aplicata in spatii comerciale si birouri. Pe masura ce tot mai multi adopta aceasta optiune, eficienta va creste, iar pretul va scadea - nu ar trebui sa dureze ca si casele sa beneficieze de astfel de sisteme, construite de la fundatie in sus.

Corpuri de iluminat