Dispozitiv ce le permite nevazatorilor sa vada cu limba

Dispozitiv ce le permite nevazatorilor sa vada cu limba


    Persoanele cu deficiente de vedere ar putea, in curand, sa vada lumea din jurul lor fara a fi nevoie de implanturi sau interventii chirurgicale. Aparatul BrainPort, creat de Wisconsin-based Wicab. Inc., este format dintr-o pereche de ochelari de soare, cu un aparat foto incorporat, un control sub forma de mana si o paleta incarcata cu electrozi care sta pe limba utilizatorului. Informatiile vizuale sunt trecute printr-o camera foto, transformate in impulsuri electrice si conectate la creier prin intermediul limbii.
 
 Dispozitiv ce le permite nevazatorilor sa vada cu limba
    Anumiti electrozi ofera o sarcina electrica, in timp ce altii nu transmit nici o energie. Impulsurile nu sunt dureroase; unii utilizatori le descriu ca fiind asemanatoare cu bulele de sampanie ce le simti pe limba. Numarul mare de terminatii nervoase in limba proceseaza impulsurile intr-o imagine granulara, in negru si alb, permitand utilizatorului sa vada imprejurimile sale.

    Desi a fost testat si este cunoscut faptul ca functioneaza, lucrul cel mai curios este faptul ca nimeni nu stie exact cum functioneaza: creierul interpreteaza semnalele ca fiind vizuale sau tactila? Interpretarile diferite ale creierului ar insemna ca diferite  cortxuri sunt activate. Indiferent care din cortexuri proceseaza informatiile, utilizatorul este in masura sa vada, in mod eficient, forme de contrasturi inalte, miscari si chiar unele aspecte de perspectiva. Rezolutia actuala este intre 400 si 600 de puncte, dar fabricantii lucreaza in prezent la modelele cu o rezolutie mult mai mare.

Orbii pot vedea cu limba

    Avand in vedere ca BrainPort nu se bazeaza pe implanturi, interventii chirurgicale sau schimbari ireversibile in organism, trebuie sa potenteze pentru a fi un dispozitiv utilizat pe scara larga. Aceasta ar putea fi utilizat de persoane cu o larga gama de deficiente de vedere, de la cele cu degenerescenta maculara pana la cei care sunt complet orbi.
   
    Exista o curba de invatare foarte mica, la prima folosire a BrainPort; majoritatea utilizatorilor sunt capabili sa stapaneasca utilizarea sa in doua pana la zece ore. In termen de cateva minute de la folosirea dispozitivului pentru prima data, utilizatorii incep sa inteleaga relatiile spatiale si miscarea. Aparatul este in prezent testat de catre subiecti, si in curand va fi evaluat de FDA.
 
 BrainPort nu se bazeaza pe implanturi sau pe interventii chirurgicale