Hidrogel ce se regenereaza

Hidrogel ce se regenereaza


    Varful petrolului este punctul in care rata maxima de extractie a petrolului la nivel mondial este atins, dupa care rata de productie intra in declin terminal. Prin urmare, atunci cand ne gandim la varful petrolului si ce metoda este cea mai buna pentru a taia consumul de combustibili fosili, cei mai multi dintre noi se gandesc numai la alternative de transport.

 Hidrogel ce se regenereaza
   Dar de fapt, productia de mase plastice utilizeaza, de asemenea, destul de mult petrol. Gasirea unei alternative la materialele plastice ar putea fi o solutie de a scadea consumul de petrol?

    Cercetatorii de la Universitatea din Tokyo cred ca este un pas in directia buna si ca moua lor inventie ar putea fi materialul alternativ de care avem nevoie. Takuzo Aida si echipa sa au creat un hidrogel care este suficient de puternic pentru a se sustine pe un pod de sine statator (asa cum se poate vedea in imagine), flexibil si - poate cel mai bun dintre toate - se auto-regenereaza.

    Materialul este compus din apa aproximativ 95 la suta in amestec cu mici cantitati de discuri din lut microscopice, poliacrilat de sodiu, precum si o molecula speciala, numita "G3 Binder". Gelul se formeaza foarte usor si este gata de utilizare in termen de trei minute. Forta si elasticitatea materialului depind de cat de multe ingrediente, din fiecare componenta, sunt incluse in amestec.

Material ce se regenereaza singur

    Datorita continutului ridicat de apa si a capacitatii sale de a se regenera, noul material ar putea fi extrem de util in ingineria tesuturilor si in protetica. Momentan componentele utilizate sunt inca derivate din combustibili fosili, dar speram ca se vor gasi si surse fara petrol pentru a face compusul mai ecologic, mentinand in acelasi timp calitatile sale benefice.