Lampa incarcata cu energie cinetica bazata pe gravitatie

Lampa incarcata cu energie cinetica bazata pe gravitatie


    Gravia, un concept de lampa incarcata cu energie cinetica bazata pe gravitatie, a castigat premiul al doilea in concursul de design. Creat de Clay Moulton, Gravia evoca liniile unei piese clasice intr-o estetica moderna si utilizeaza energia cinetica umana pentru a lumina o lampa ambientala de podea cu LED-uri. Este un concept fantastic - dar este unul care a starnit unele dezbateri daca este sau nu este posibil sa se construiasca o astfel de lampa acum, cu tehnologia care exista astazi.

  Lampa incarcata cu energie cinetica bazata pe gravitatie
 
    Ideea centrala a lampii Gravia este aceea ca lumina este generata atunci cand utilizatorul ridica greutati din partea de jos in partea de sus a lampii. Pe masura ce masa scade, se va invarti un rotor. Energia creata de miscare este exploatata de un mecanism intern pentru a realiza electricitate. Zece LED-uri lumineaza coloana din acril inalta de 1,22 m, cu o stralucire difuza (600-800 lumeni), pentru aproximativ 4 ore de lumina ambientala.

    In ciuda indoielilor asupra ingineriei de fezabilitate a lampii, aceasta uimeste prin ideea vizionara, angajata in spatele conceptului de design. Ideea de energie regenerabula initiata de catre utilizator, o interactiune mult mai complicata decat un comutator, dar poate fi o rutina acceptabila, chiar placuta.

Corpuri de iluminat

    Gravia a fost numita o provocare conceptuala pentru iluminarea cu LED-uri, recunoscand limitarile actuale ale LED-urilor, precum si ritmul rapid al inovatiei. Viitorul design este in faza de dezvoltare, bazat pe tehnologia unui viitor nu chiar atat de distant. Se estimeaza ca Gravia va avea o  durabilitate a mecanismelor de 200 de ani.

    Au aparut unele critici de la oameni care au fost preocupati de faptul ca Gravia nu este de fapt manufacturabla. Critica este aceea ca ar fi nevoie de o mare parte din greutate - tone - iar LED-urile actuale nu sunt suficient de eficiente. Intr-adevar, actualul design nu este posibil de realizat, dat fiind tehnologia curenta a LED-urilor, dar ar putea fi in curand.

Iluminarea cu LED-uri

    De fapt, ce este cel mai important este aceea de a previziona viitorul dispozitivelor ecologice, de a crea design-uri inspirationale si de a ne provoca sa ne imaginam viitorul electronicelor ecologice. Prin definitie viitorul nu este "practic" de multe ori sau realizabil in prezent.