Roboti evolueaza pentru a prelua lumea intreaga

Roboti evolueaza pentru a prelua lumea intreaga


    Toate discutiile recente despre invazia creaturilor zombie pare a da robotilor avantajul pe care il asteptau. Intr-un laborator elvetian, micii roboti au avut o evolutie rapida. Au ocolit etapa dulce a copilariei si s-au mutat in partea matura mintind si incercand sa se infometeze reciproc.

 Roboti evolueaza pentru a prelua lumea intreaga
 
   Robotii au fost proiectul oamenilor de stiinta de la Laboratorul de Sisteme Inteligente in Scoala de Politehnica federala, de la Lausanne, Elvetia. Cei 1000 de roboti, impartiti in 10 grupe, au fost dotati fiecare cu o lumina albastra, un senzor frontal, precum si un "genom" binar, ce ghideaza reactia robotului la stimuli.

Evolutia robotilor mincinosi


    La un capat al camerei a fost amplasata o sursa de "alimentare", iar la celalalt capat a fost pusa o sursa de "otrava". Prima generatie de roboti a fost instruita sa-si porneasca lumina albastra atunci cand au gasit sursa de alimentare, astfel alertand si pe ceilalti roboti de pozitia sa si sa le permita sa-l gaseasca. Dar existau spatii limitate la sursa de alimentare, ceea ce insemna ca, daca un robot ii alerta pe ceilalti in legatura cu pozitia sursei de alimentare, ei s-ar fi pierdut. Robotilor care aveau scorurile cele mai mari li se permitea sa sa "imperecheze" cu altii, dandu-i urmatoarei generatii cunostintele lor. Aproximativ 500 de generatii, mai mult de jumatate din roboti au invatat sa-si tina luminile lor oprite la gasirea sursei de "alimentare".

Evolutia robotilor mincinosi

    Faptul ca robotii ar putea ascunde resursa este destul de ingrijorator, insa alti roboti si-au evoluat capacitatea de a se uita dupa lipsa  luminilor tip indicator, ceea ce inseamna ca au fost atrasi de mincinosi, deoarece stiau ca acestia din urma trebuie sa fi ascuns ceva bun. Cu alte cuvinte, au facut exact opusul a ceea ce acestia au fost initial programati sa faca.